Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 17

• 51 802
  • 751
  •   1
Отговори
# 720
По принцип, за който и да е квартал е добре да се избягва локацията на жилището да е до обществена сграда. Училище, детска градина, болница, затвор.... Води до струпване на хора, коли, шум и т.н.

Да добавя и голям магазин (понякога и малък тип квартален, ако пред него се мотаят нон-стоп кварталните пияници и кибици) и пазар. Говоря за непосредствена близост, не в някакъв по-широк диаметър.

# 721
  • София
Ох, в Младост живеехме до изпаднала квартална кръчма. Лятото беше доста неприятно.

# 722
И при нас всичко беше супер спокойно, толкова си го харесвах мястото, докато не построиха детска градина непосредствено на входа. Стана един ужас - локалното се напълни с коли, карат като бесни, а в локалното тротоар няма, съответно постоянно трябва да се съобразяват пешеходци с преминаващите бясно каращи коли, въобще... На общината не ѝ пука, че не е предвидила безопасно място за придвижване на пешеходци. Та да, няма значение какво е, избягвайте.

# 723
  • София
И ние имаме Дг до нас. Но е тясна квартална уличка , на две места има легнал полицай и никой не се засилва с кола. Има струпване на хора сутрин и вечер, повечето идват от квартала пеша. Изобщо не ми пречи. Те и моите деца бяха в същата градина, остава сега вече да се дразня на другите като моите не са там.. Joy вярно  , че входа не е баш до нашия, някак сме съседи по двор. Дг има голям двор и сме с обща ограда. Чувам да чуруликат деца следобяд  като ги изведат, само в хубаво време. Малки деца са, много симпатични, имат и ясла Blush единствено, някой път паркират пред къщи, но то пак е за 3 минути ,да скочи да си взема детето от двора... това около 8 сутрин и 5 вечер...толкоз

# 724
При нас е друго, защото доскоро нямаше нищо там, инфраструктурата не го позволява и не е предвидено. Един легнал полицай би ни устройвал и нас като сграда, сложихме си огледало, за да не играем на руска рулетка при излизане с колите, защото няма никаква видимост и това е, на общината не ѝ пука и след десетките сигнали.

# 725
Здравейте! С приятелят ми мислим да се преместим в Горна баня/ Княжево?

Говорим за апартамент.

Идеята е да сме близко до метро 3. В момента живеем в Хаджи Димитър на квартира, в близост до метрото.
Ползваме го и двамата и сме мн доволни.
Проблем обаче е, че няма къде да се паркира, а имаме автомобил
Знаем, че в двата квартала има довеждащ транспорт до първата спирка при Околовръстното, съответно ще търсим жилище в близост до спирка на довеждащия транспорт.
В краен случай, ще палим колата и ще спираме около спирката, все пак има и паркинг, който е и безплатен.

Отделно е и по-близо до Витоша, а ние обичаме да ходим там.

За другите неща, знаем че има детски градини и училища.

Вие какви наблюдения имате за тези два квартала?

Като цени са едни от най-ниските в София.

# 726
Бих избрала Княжево заради трамвай 5 и всичко около спирките му. Спирка на метрото има на Красно село и връзката е удобна. По последни спомени в Горна Баня вече не е евтино, а улиците ми се сториха ужасно разбити, минавах транзитно преди месец на път към Бонсови поляни.

# 727
Трамвай 5 не се ли пълни много в час пик?
Отделно в групата за катастрофи в Сф, трасето по което се движи е чест гост, тоест следва проблем с разписанието.
Просто свикнахме с метрото до нас и искаме да се преместим близо до Витоша.
В метрото няма и част от контингента, който се вози гратис в наземния транспорт.
В Горна баня има и гара с влак към Благоевград, а приятелят ми е оттам.
Сега гледам една нова сграда в Княжево на улица Буря, пред нея спира 804...

# 728
Хаджи Димитър е много по-комуникативен и удобен от тези.

# 729
  • София
Пред Княжево и Горна Баня, бих избрала Овча Купел,, някой нов строеж сега , там около НБУ или следващата спирка на метрото. Ако се целя към зап квартали, както казвате , понеже единият от вас е от Бл град

# 730
Аз Горна баня си го харесвам много, но метрото по всяка вероятност ще е далеч, то само се "води" МС Горна баня, всъщност си е по-скоро в ОК. Тъй като сме на границата между ГБ и ОК, децата учат в лицея, т.е. крайната точка, а основно пазаруваме и пътуваме през ОК бих казала, че ГБ е по-спокойно и бих го избрала пред ОК. Но, в случай че метрото е водещото, по-скоро се ориентирайте или към имот в близост (както казах, МС е далеч от основната част на квартала), или към друг квартал. Княжево е супер до петицата, но е близо до булевад в тази част, а в другата транспорт няма, така че и това хубаво го обмислете. Прави са, че Хаджи Димитър е по-комуникативен, но например аз там не бих живяла, така че според търсеното.
За трамвая - основно с него пътувам, не бих казала, че се пълни много и от спирка Никола Петков до Съдебна палата пътува за 15 мин. За мен е удобен, преди ремонта беше много по-зле и старите се пръскаха по шевовете. На малките бусчета, тип 804, не бих разчитала много.

# 731
Е затова гледаме да е близо до спирка за довеждащ транспорт до метрото.
От Княжево до Горна баня са 9 минути с този транспорт, после макс 5 минути до метрото и оттам си за 20 минути до Орлов.
Квартирата е в панел, а ние не искаме да живеем в панел. Отделно както споменах паркирането е голям проблем, предполагам никой не върти по 10 минути за да паркира в Княжево или Горна баня.
Магистралата за Гърция също е близо.
Канализация също има, те вече не издават разрешения за строеж на блокове без да имаш канал.
Септичните ями остават само за къщи, а ние нямаме бюджет за къща, както и желание.
Просто търсим апартамент, на тихо, но комуникативно място.
А който ползва метро линия 3, трябва да се съгласи, че тя е с прекрасно подбрани спирки.

# 732
Това с магистралата за Гърция е голяма глупост освен ако всяка седмица не ходите до Гърция. Но дори и така да е, не съм убеден, че от ГБ до магистралата маршрута е много бърз.

# 733
Вие били ли сте някога в този район?

# 734
Честно казано бих си ориентирала местоживеенето в район с инфраструктура, съответно с ДГ и училища + бърз достъп до центъра и връзка с метро, ОК е такъв, и Княжево отчасти (не познавам ДГ там и ОУ). ГБ ми се струва невъзможна без 2 семейни автомобила. Достъпът до Гърция е някакъв второстепенен аргумент, освен ако не транспортирате нещо служебно ежедневно. Някои хора избират да минат и през Маказа със спирка Банско по простата причина, че КП-то е по-малко натоварено. Този уикенд тръгнахме към Рила и на кръговото в Перник разбрахме, че е по-добре да се връщаме.

Общи условия

Активация на акаунт