Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 17

• 50 694
  • 751
  •   1
Отговори
# 735
Да, защо? Какво ви интересува?

# 736
Може ли да ми кажете колко време е от Хотел Горна баня до началото ма магистрала Струма, рано сутрин (07:00)?

# 737
  • sofia
Не знам защо решихте, че в Овча купел се паркира лесно. И да има такива места, то те не са около новото строителство и скоро и те ще се запълнят с коли.
За довеждащия транспорт до метрото нямам наблюдения, но като знам какви задръствания стават в старата част сутрин (по Любляна и бул. Никола Петков), няма да е особено бърз автобус минаващ от там.
Следене на обяви и обикаляне му е майката при търсенето на жилище. И като задълбочите ще видите, че предлагането съвсем не е толкова голямо, колкото сте си мислели.

# 738
  • София
Проблеми с паркирането има в цяла София и ще става по- зле. Аз не бих живяла в Горна Баня освен ако работя там близо. Не е лошо , но не е за мен. Искам да сме близо до хубави училища, Школи, ДГ. Парк. Мол, спортни и медицински центрове, дискотеки за тийнове, да могат да се приберат или да ги чакам,, такива, дори офиси за раб места. Повечето офиси на фирми в АйТи сферата около нас са в източни квартали, така се получава. Летището също ни трябва често, я пътуваме, я гости посрещаме и е добре да е близо. По тези всички причини , Горна Баня/ княжево идват встрани. Може би за пенсионер или човек,  който не гледа деца е добре.. тук спор няма, особено в къща и удобствата, но пак - за хубава къща е нужен мега бюджет . И поддръжка , за които аз нямам сили. Cold Sweat вила имаме на 1 час до София, ни мога да стигна, ни мога да кося и да поддържам.. разправия е и едва успяваме. Та в София, апарт с Тец, близо до всичко ми е Оk... Като реша да живея по нс зелено,  след пенсия ще ида на вилата ..Joy

# 739
ГБ е уреден откъм училища и детски градини, три, като две са чисто нови. Транспорт също има много удобен, за разлика от Бояна, Симеоново и Драгалевци. Изобщо не мога да се съглася, при условие, че от Никола Петков до център се пътува за 30 минути с ГТ. Всеки ден го използвам. Други минуси има, като пътна инфраструктура, например, но не и написаното. 260 е на 5-6 минути, освен ако няма липса на шофьори, каквато има в момента по други линии. Има си и проблеми с паркирането, да, по-малки от други места, но ги има, не е безпроблемно.

# 740
Училища може да има, но качество има ли?

# 741
Има, да. И основното 53-то и другото, в което учат децата ми и масово се плюе заради дрънканици - лицея, са чудесни училища. Можете да си проверите резултати след 4 и след 7 клас. Другите добри училища след 7 клас не са квартални, така че коментираме единствено начален етап. Освен ако всички не се забием в центъра, за да чакаме перфектно училище след 7 клас. Градините пък са супер откъм бази и целогодишни - и двете не затварят лятото, не мъкнем децата по сборни групи в чужди градини. Частното Св. София също е в непосредствена близост, а Питагор е в Красна поляна, което не бих казала, че е особено далеч.

# 742
Е затова гледаме да е близо до спирка за довеждащ транспорт до метрото.
От Княжево до Горна баня са 9 минути с този транспорт, после макс 5 минути до метрото и оттам си за 20 минути до Орлов.
Просто търсим апартамент, на тихо, но комуникативно място.

Тихо, но комуникативно място, е стандартно търсене, но често е невъзможно за постигане. Ако е тихо, няма да е комуникативно. Ако е комуникативно, значи ще е на или близо до големи улици и булеварди, следователно няма да е тихо.
Когато гледате картата на ГТ за връзки, гледайте и разписанията на довеждащия или друг транспорт. Може и да има довеждащ транспорт, но ако е на половин час или повече, вече е проблем. Кел файда, че го има, след като висиш като прани гащи по спирките, в пек, в дъжд, сняг и т.н.
Писала съм и преди няколко пъти - позната, живееща в Горна баня, в наследствена къща близо до центъра на квартала, не на Бонсови поляни. Само с кола се придвижва, за всичко - и за работа, и за пазаруване. Докато детето й беше ученичка, всяко излизане на детето за кино, дискотека, среща с приятели, беше с колата. След това висене и безсмислено мотаене, за да го прибере. Отделно, през зимата, когато има(ше) сняг - непочистени квартални улички, дори такситата спирали на 1-2 преки от тях.
Проблемът с паркирането се решава с покупка на гараж/паркомясто в кооперацията, където ще живеете.

Иначе, чисто географски и като релеф - Горна баня е по-добре, по слънчево и приятно от Княжево. Княжево е по-студено и усойно, по-стръмно.

Иначе аз разбирам аргумента да си по-близо до западния изход от София, ако половинката е от Благоевград и редовно ходите при родата там. Но съветът ми е да мислите в перспектива - сега е така, но като ви се родят деца, ще бъде различно. Тогава децата ще са приоритет - детската градина, училището, до 5 клас ги водите вие, след  това почват сами. Магазини също, дали за елементарни неща ще трябва да палите колата. Ако, примерно, вдигнеш температура и трябва да отидеш до аптека - има ли на пешеходно разстояние от 10-ина минути, защото с температура няма да седнеш да шофираш.

Повечето офиси на фирми в АйТи сферата около нас са в източни квартали, така се получава.

Сигурно е така, но не цяла София работи в АйТи сферата.

# 743
Не знам защо скочихте, по принцип е право момичето за близостта до магистралата. Хаджи Димитър е на другия край на София и ако магистралата ще се ползва всеки петък не е маловажно. Затова и няколко пъти по-горе казах - всеки търси различно. Аз лично преди 10 години търсих затворен комплекс, природа и спокойствие за децата си - последното е несравнимо в квартала, това намерих тук и затова останах, затова и по-късно купихме още един. Друг търси молове и комуникации. Не виждам защо трябва да убеждаваме чужд човек, че търси друго, а не това, което си мисли.
Мандаринка - и вкъщи сме така, аз съм изцяло с ГТ, а мъжът ми с автомобил и в ГТ не се качва. Това не означава, че придвижването с транспорт е невъзможно и трудно, до навици и желание е. И аз бих возила децата си навсякъде, освен ако не живеем в центъра или в непосредствена близост до мол, където да излизат на кино, например.

# 744
Принципно от Х.Димитър се излиза сравнително лесно на тангентата..

# 745
Никой не твърди друго, но от квартала до Мало Бучино, примерна точка, е 9 км., а от Хаджи Димитър - 29.

# 746
Принципно от Х.Димитър се излиза сравнително лесно на тангентата..

И аз мислех за същото.

Иначе 9 или 29 км., при скорост минимум 50 км./ч. (обикновено е повече), колко точно минути спестяваш? С уговорката, че не шофирам и не знам как е трафикът по тангентата и на ключовите кръстовища в различните дни и часове.

# 747
За всеки различно, но тя това търси, а ние се опитваме да я убедим, че търси друго. За един би било без значение, за друг - от съществено.

# 748
Така е - всеки знае себе си. Но, ако "опорката" е Благоевград, то защо не се огледат за Владая, Големо или Мало Бучино или нещо там? Места за паркиране - бол, така и така са с кола - стигат до последната спирка на метрото, ползват паркинга, а после се прибират. Много хора пътуват така.

# 749
Защото говорихме за магистралата, дадох го като начална произволна и най-близка до София точка, можете да дадете и друга. Grinning Какво общо има с Владая?

Общи условия

Активация на акаунт