Частни училища -информативно - дискусионна тема- 64

• 65 544
  • 799
  •   1
Отговори
# 570
119 у-ще от тази година е въвело системата на целодневно обучение с две учителки за всеки клас, които ще водят различни предмети. Наистина децата вече не могат да се взимат на обяд. Такава система от години има за начален етап в 35то училище и мисля, че родителите са доволни.

# 571
  • В офиса
Част от пишещите тук явно са яко връзкари - избират училища, начални учители. Също и с много свободно време. Както и отлични педагози и с волско търпение.
Другите пък плащаме.
И за мен най-смислените пари, са били дадените в периода 1-4 клас: добра среда, навици, без дупки в обучението, без нужда от следене на нивото и правене на домашни заедно, без да трябва единият родител да се превръща на такси (т.е. съответно, понеже това винаги е майката, даващо възможност за кариерно развитие на жените), реална обратна връзка, минимално тровене на нервите с неадекватни преподаватели, добра организация, предвидимост...

# 572
Ако знае английски донякъде (идва му отвътре), знае да чете и пише, знае таблицата за умножение и има желание да чете книжки, обучението до 4 клас е без значение. Освен за средата, де, но от образователен аспект е нищо.

# 573
  • София
Не всеки има възможност или пък смята за необходимо да плаща за частно училище още от ПУК. Таксите не са никак ниски. Затова хората търсят различни варианти, които може и да се окажат по-добри за децата в някои отношения. Въпрос на личен избор. Пробваш, пък ако не стане, то е ясно че ще плащаш (ако можеш де).

# 574
Дискусията от последните постове ме вълнува доста и ми е актуална тема, с дете в ПУК съм. Тъй като се ориентирах късно, бяхме изтървали кандидатстването във всички ЧУ. После обявиха "Архимед", но не го приеха. В крайна сметка детето се класира в 145. ОУ в Младост и го записах там в Дикенс паралелка. Мисля, че това към онзи (и настоящия) момент беше оптималното решение за всички ни и не съжалявам, въпреки че много се бях навила за "Архимед".
Предстои обаче кандидатстването за първи клас и този път ми се иска да съм по-подготвена. Ентусиазмът ми също се е уталожил, мисля. Няма да можем да останем в 145-о, тъй като не ни е район, а тези глупости със смяна на адресни регистрации, за да правя схеми, са ми силно неприятни. Районните ни училища не са уау, макар да имат своите плюсове. По-скоро съм поддръжник на идеята за ЧУ в ранна възраст, най-вече заради среда, база и изграждане на навици, възможност за занимания по интереси и спорт, без да се налага да организирам аз логистика. Откъм местоположение най-удобно ни е "Българско школо" (не търся тясно специализиран профил и не виждам невероятен математически талант у детето, за да напирам за СС, "Питагор" и т.н., един вид "наиграх се" на тая работа с подготовка, драми и истерии).
Мои колежки много ми хвалят Школото, но тук знам, че не е от най-любимите, ако не се лъжа, имало е и смяна в ръководството? Има ли някой от първо лице да сподели мнение за обучението 1-4 клас, но сега или в изминалите 1-2 години?
Също така, имаше тук родители, чиито деца бяха приети в "Архимед". Би било много полезно, ако решат да се включат с обратна връзка и повече информация доволни ли са, как е организацията и пр. Училището вече си има собствен сайт и страница във фейсбуук, в която засега постват редовно. За мен вече не са вариант на този етап, но бих проследила как се развиват.

# 575
  • София
Пипи има дете в начален етап на БШ, дано се включи. А може и да проследите постовете й назад в темата.

# 576
  • в страната на чудесата
Пипи май е доволна от школото.

# 577
Някой може ли да сподели мнение за прогресивното училище във София или Варна, за 1ви клас.

# 578
  • Пловдив/София
Дискусията от последните постове ме вълнува доста и ми е актуална тема, с дете в ПУК съм. Тъй като се ориентирах късно, бяхме изтървали кандидатстването във всички ЧУ. После обявиха "Архимед", но не го приеха. В крайна сметка детето се класира в 145. ОУ в Младост и го записах там в Дикенс паралелка. Мисля, че това към онзи (и настоящия) момент беше оптималното решение за всички ни и не съжалявам, въпреки че много се бях навила за "Архимед".
Предстои обаче кандидатстването за първи клас и този път ми се иска да съм по-подготвена. Ентусиазмът ми също се е уталожил, мисля. Няма да можем да останем в 145-о, тъй като не ни е район, а тези глупости със смяна на адресни регистрации, за да правя схеми, са ми силно неприятни. Районните ни училища не са уау, макар да имат своите плюсове. По-скоро съм поддръжник на идеята за ЧУ в ранна възраст, най-вече заради среда, база и изграждане на навици, възможност за занимания по интереси и спорт, без да се налага да организирам аз логистика. Откъм местоположение най-удобно ни е "Българско школо" (не търся тясно специализиран профил и не виждам невероятен математически талант у детето, за да напирам за СС, "Питагор" и т.н., един вид "наиграх се" на тая работа с подготовка, драми и истерии).
Мои колежки много ми хвалят Школото, но тук знам, че не е от най-любимите, ако не се лъжа, имало е и смяна в ръководството? Има ли някой от първо лице да сподели мнение за обучението 1-4 клас, но сега или в изминалите 1-2 години?
Също така, имаше тук родители, чиито деца бяха приети в "Архимед". Би било много полезно, ако решат да се включат с обратна връзка и повече информация доволни ли са, как е организацията и пр. Училището вече си има собствен сайт и страница във фейсбуук, в която засега постват редовно. За мен вече не са вариант на този етап, но бих проследила как се развиват.

Здравейте, аз съм много доволна от начален етап в Школото.
От дете, което мразеше дори оцветяването на 6 години, успяха да направят грамотен човек, който с удоволствие чете, има интереси към изкуството и т.н.
Храната е чудесна, класовете малки, учителите прекрасни.
Единствено ме притеснява прогресивното обучение в момента, за да запиша и второто ми дете там. Нашата алтернатива също е 145то.
От една страна учителите са същите и неграмотни деца няма да излязат, напротив- ще имат спокойни и щастливи първи години.
От друга ми се иска малко по-сериозно учене при тези високи такси, а в прогресивните има както много напреднали, така и не особено деца. Идеята е, че не се гони задължително средно ниво, а е ок всеки да се движи с неговото темпо.
Ако сте спокоен, либерален родител ще ви е добре.
Ако сте амбициозен академично- не съм сигурна.

Много, много се чудя и аз. За две години ще ми се засекат две такси- не е малко и ще трябва планиране, за да си го позволим без да живеем на хляб с лютеница, както се говореше тук…

Най-големият проблем е, че детето иска в БШ. Не че не мога да я убедя, че в Шилер в 145то също ще й е хубаво, но като самата аз не съм 100% убедена издишам…

# 579
Някой може ли да сподели какви са цените в ЧОУ Петър Берон и на каква възраст е предучилищна ?
Доволни ли сте от Веда?
Благодаря 🫶🏻

# 580
  • София
Някой може ли да сподели какви са цените в ЧОУ Петър Берон и на каква възраст е предучилищна ?
Доволни ли сте от Веда?
Благодаря 🫶🏻

Имаше съвсем наскоро в темата отрицателен отзив от потребител с личен опит за Веда - начален етап. Потърсете назад.

# 581
Част от пишещите тук явно са яко връзкари - избират училища, начални учители. Също и с много свободно време. Както и отлични педагози и с волско търпение.
Другите пък плащаме.
И за мен най-смислените пари, са били дадените в периода 1-4 клас: добра среда, навици, без дупки в обучението, без нужда от следене на нивото и правене на домашни заедно, без да трябва единият родител да се превръща на такси (т.е. съответно, понеже това винаги е майката, даващо възможност за кариерно развитие на жените), реална обратна връзка, минимално тровене на нервите с неадекватни преподаватели, добра организация, предвидимост...

Точно това са и според мен предимствата на частното училище кратко и ясно. Но с две "но" Simple Smile тези предимства далеч не се отнасят за повечето частни училища. И другото но е, че таксите станаха много високи и започваме повече да се вглеждаме какво точно предлага като услуга и качество училището.

Поне когато се вдигат такси бизнес логиката е и да се работи за повишаване на качеството, дано така се случат нещата и има все повече частни училища, за които си заслужава таксата:) Парите за образование са най-добре похарчените (бих казала дори инвестираните) пари.

# 582
За първи път заплатите на учителите в държавните училища не са най-ниски спрямо тези в Европа. Заплатите в ЧУ следва да са и по-високи от тези в държавните. Очаква се още едно повишение с около 15%. Целта е 125% от средната работна заплата, която в момента е около 2300 лв. Дори не искам да навлизам в разсъждения за други разходи.
Следите ли мисълта ми?
Ако в момента таксата на ЧУ е около 9К, каква би била тя при следващото увеличение на работната заплата в държавните училища?
И дали нашите доходи се повишават всяка година с 10-15%, за да покрием повишаващата се цена за ЧУ? И заслужава ли всяко ЧУ цената си? И остава ли средата същата и непокътната при повишение на цените, или по естествен път умни деца от средната класа отпадат? Аз лично избрах ЧУ не само заради по-доброто ниво на обучение, но и заради средата.
Дъщеря ми беше на летен езиков лагер в Испания. Много известен се оказа, но това го разбрах едва след като се върна. Там тя се запозна с деца на милиардери и много известни холивудски актьори. Тези деца и разказвали, че този лагер е рай за тях защото в нормалния си живот те нямат досег до нормални деца и кръгът им на контакти е само сред себеподобни на родителите им, което изобщо не им харесва. Защото искат да общуват с умни деца от средната класа, но не могат.

Успех на бъдещите родители. Ако аз трябваше да вземам решение сега, то нямаше да е толкова бързо взето и категорично, както беше преди 10-тина години.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 11:18 от Аncy

# 583
Ние записахме нашия първолак в Мейпъл Беър. Доста проучвах преди това и този аспект - каква би била средата. И честно казано, като видях родителите на първия учебен ден, си отдъхнах, почувствах се в свои води - много познати, колеги и хора, с които мисля споделяме общи ценности. Дано това се запази така. Разбира се, надявам се и да сме доволни от самия образователен процес, детето да си намери приятели и т.н.

# 584
Ние записахме нашия първолак в Мейпъл Беър. Доста проучвах преди това и този аспект - каква би била средата. И честно казано, като видях родителите на първия учебен ден, си отдъхнах, почувствах се в свои води - много познати, колеги и хора, с които мисля споделяме общи ценности. Дано това се запази така. Разбира се, надявам се и да сме доволни от самия образователен процес, детето да си намери приятели и т.н.

В този район ли живеете?

Общи условия

Активация на акаунт