Частни училища -информативно - дискусионна тема- 64

• 65 566
  • 799
  •   1
Отговори
# 555
Минала 3 пъти през всичко това, за мен изборите, които направихме бяха правилни и за трите ми деца.
- ДУ в периода 1- 4 клас.
Имах възможността да се занимавам с тях, никога не са посещавали занималня. Считам, че децата в този период имат нужда да не прекарват цял ден в училище, независимо дали е частно или държавно.

- СМГ/ПЧМГ в периода 5-7 клас.

- Гимназиален етап.
В тази възраст децата са вече големи и осъзнати, интересите се променят (и да, имат различни мечти, представи  и желания от нашите) и е задължително да участват в решението за избор на гимназия (държавна или частна).

# 556
  • София
Личното ми мнение като дългогодишен потребител на частните училища е, че най-необходимо е такова в периода 1-4 клас. Ако имате възможност в тези години, някой да взима детето на обяд, да го води на курсове, кръжоци и спорт и да му помага в ученето и държавното би било вариант.

Реално това е възрастта в която децата се научават как да се справят с ученето, как да гледат на самото образование и разбира се да се развиват в различни посоки.
Ученето на език на курс в тази възраст също не е вариант. Не знам да има курс с по 2-3 учебни часа всеки ден.
А с 2 часа седмично, нищо горе долу не се получава. Същото е и със спорта. В тази възраст децата искат да пробват различни неща и това е нормално. Ако имате възможност да го водите на различни места /защото в трафика на София това си е истинско изпитание/, също е вариант за държавното.

Ние това правехме - взимахме детето на обяд от общинското училище и го водехме следобед на английски или спорт в различните дни. Но за нас не беше проблем логистиката, а училището ни беше близо. Иначе никой не му е помагал вкъщи за ученето - внимаваше в час и това му беше напълно достатъчно да се справя отлично. За английския - не е бил на курс, а при "Мис" от детската му квартална занималня в група от 5-6 деца и учителката беше страхотна и много обичана от децата.

И аз съм на мнението, че когато детето е толкова малко, няма нужда да прекарва цял ден в училище. Разбира се това зависи от наличието на свободен възрастен.

# 557
В някои ДУ организират ежедневен курс по език с външна фирма.

# 558
  • София
Минала 3 пъти през всичко това, за мен изборите, които направихме бяха правилни и за трите ми деца.
- ДУ в периода 1- 4 клас.
Имах възможността да се занимавам с тях, никога не са посещавали занималня. Считам, че децата в този период имат нужда да не прекарват цял ден в училище, независимо дали е частно или държавно.

- СМГ/ПЧМГ в периода 5-7 клас.

- Гимназиален етап.
В тази възраст децата са вече големи и осъзнати, интересите се променят (и да, имат различни мечти, представи  и желания от нашите) и е задължително да участват в решението за избор на гимназия (държавна или частна).

Моят основен проблем с държавното училище за ПУК-4 клас, към което сме разпределени е, че децата до 4 клас са в целодневна форма на обучение и е невъзможно да ги взимат родители на обяд - мисля, че най-рано след 15:30-16:00 часа. Това много ме тревожи, защото АКО не случи на учител, ако има затруднения, аз не мога да й дам нужното време, за да навакса, не мога да я запиша на частна занималня, за да запълни пропуските. В конкретното училище не мога да избирам и учител. От там и започнах все повече да се насочвам към частното в тази връзка. Осъзнавам, че всичко е до голям късмет, ще има много доволни от ДУ и за тях в края на краищата е проработило перфектно, но ако не бяха тези нарастващи такси в частните училища, дори и нямаше да се чудя между ДУ и ЧУ.

# 559
Държавното основно училище не може да се избира.
Не всеки може да попадне в 119-то, а и е въпрос отново на лични критерии дали то наистина е добро училище. И накрая е въпрос на късмет какъв начален учител ще ти се падне.
Има едно няколко директора на държавни училища, които са много силно телевизионно вокални по всевъзможни въпроси, а от там и сериозен уж положителен имидж на институциите, които ръководят. 52-ро, 119 -то...

В гимназиален етап ситуацията е на всеки до където му стигнат силите спрямо желанията...

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 12:11 от Аncy

# 560
  • София
Моят основен проблем с държавното училище за ПУК-4 клас, към което сме разпределени е, че децата до 4 клас са в целодневна форма на обучение и е невъзможно да ги взимат родители на обяд - мисля, че най-рано след 15:30-16:00 часа. Това много ме тревожи, защото АКО не случи на учител, ако има затруднения, аз не мога да й дам нужното време, за да навакса, не мога да я запиша на частна занималня, за да запълни пропуските. В конкретното училище не мога да избирам и учител. От там и започнах все повече да се насочвам към частното в тази връзка. Осъзнавам, че всичко е до голям късмет, ще има много доволни от ДУ и за тях в края на краищата е проработило перфектно, но ако не бяха тези нарастващи такси в частните училища, дори и нямаше да го обмислям.
[/quote]

Moodie, не се притеснявайте, и при нас се водеше целодневна форма, но задължителните часове бяха само сутрин, а следобед беше самоподготовка, игра и подобни, така че никой никога не ни е и правил проблем с взимането на обяд. В единия ден само имаха следобед задължителен час Спортни дейности и за  него извадихме бележка, че детето тренира към спортен клуб по това време и не може да го посещава. А и много често следобед за занималнята има втори  преподавател.

# 561
Magenta , а ако не случите с учител в частното?
Тогава накъде? Питам от искрен интерес, не да се заяждам. Понеже минах през това в ДУ със следобедната госпожа, още във 2ри клас го преместих в полудневна форма и вече втора година го взимам на обяд и учи в къщи. Учи сам, вика ме при въпроси. В следобедния формат в ДУ няма време за индивидуални въпроси и обяснения. Притеснението ми беше конкретно по математика, където грешките в тетрадката се задраскват и решението е на дъската за препис. Натрупаха се пропуски.
Винаги съм се чудела как се процедира в частното? На всяко дете се отделя време да се обяснява и да се изчаква докато си реши задачата само ли?

# 562
  • София
Държавното основно училище не може да се избира.
Не всеки може да попадне в 119-то, а и е въпрос отново на лични критерии дали то наистина е добро училище. И накрая е въпрос на късмет какъв начален учител ще ти се падне.
Има едно няколко директора на държавнио училища, които са много силно телевизионно вокални по всевъзможни въпроси, а от там и сериозен уж положителен имидж на институциите, които ръководят. 52-ро, 119 -то...

В гимназиален етап ситуацията е на всеки до където ми стигнат силите спрямо желанията...

Мда, точно 119-то ни е прилежащото училище по район, а с колкото различни родители от там говорих, толкова противоположни и различни мнения чух.

# 563
  • София
Magenta , а ако не случите с учител в частното?
Тогава накъде? Питам от искрен интерес, не да се заяждам. Понеже минах през това в ДУ със следобедната госпожа, още във 2ри клас го преместих в полудневна форма и вече втора година го взимам на обяд и учи в къщи. Учи сам, вика ме при въпроси. В следобедния формат в ДУ няма време за индивидуални въпроси и обяснения. Притеснението ми беше конкретно по математика, където грешките в тетрадката се задраскват и решението е на дъската за препис. Натрупаха се пропуски.
Винаги съм се чудела как се процедира в частното? На всяко дете се отделя време да се обяснява и да се изчаква докато си реши задачата само ли?

Ох, то в нашето предишно частно не се и учеше кой знае колко и часовете по МАТ бяха много малко, та сега го преместихме във второ частно. Тези, чиито деца го бяха закъсали по математика, си плащаха за допълнителен час индивидуална подготовка Disappointed. Другаде не знам как е.

Сега в новото ни училище имат по програма допълнителни часове Самоподготовка, в които решават задачи с учител по математика и задават въпроси, ако има. Ама още ни е съвсем прясно там.

# 564
Мда, точно 119-то ни е прилежащото училище по район, а с колкото различни родители от там говорих, толкова противоположни и различни мнения чух.

Като навсякъде. Smiley
Съветвам Ви да се срещнете с родители и на двете страни (доволни и недоволни), но задължително да ви споделят мнения (положителни и отрицателни) от личен опит.
Не се доверявайте на приказки на хора, които нямат личен опит с училището.
Все още може да се избира преподавател за начален етап. Не разчитайте на късмета и "при когото се падне".
Но пък имате късмета 119-то да Ви е по район. Smiley

# 565
  • София

Като навсякъде. Smiley
Съветвам Ви да се срещнете с родители и на двете страни (доволни и недоволни), но задължително да ви споделят мнения (положителни и отрицателни) от личен опит.
Не се доверявайте на приказки на хора, които нямат личен опит с училището.
Все още може да се избира преподавател за начален етап. Не разчитайте на късмета и "при когото се падне".

Категорично всички, с които успях да говоря от това училище, твърдяха, че не може да се избира учител. Сега дали има някакви други скрити практики, не мога да кажа...

И да не ми е празен коментарът по темата с частните училища - някои родители могат ли да споделят какво представляваше изпита за ПУК в Архимед? В предишни теми прочетох, че имало нещо като събеседване с решаване на задачи, но май нямаше нещо конкретно.

# 566
Даже и срещите с родители на деца в училището не са гаранция за нищо. От един и същ учител някои са доволни, други не, защото учителят може да е един и същ, но децата са различни, идват от семейства с различни възгледи за обучението и какво ли не.
Ние с моето дете винаги сме имали луд късмет с учителките, но ако питаш други родители можеш да чуеш бая оплаквания от същия учител.
Това за ученето на език - пак си е до дете. Може и с един урок седмично да избута С1 до 6 клас, може и на място да тъпче. Аз лично след 7-8 години курсове в разни алианси нищо не научих. Научих в последствие, вече като съзнателен индивид, с по един урок седмично от роднина. Тоест, даже и нищо да не научат, после в 12 клас, когато им трябват сертификати, всички мотивирани деца вземат С1 и С2. Така че защо да се бърза особено?
И с оглед на всичко казано, ако има човек, който да води детето и да го следи как учи вкъщи, ДУ е за предпочитане, а спестените десетки хиляди лева после може да се инвестират в най-важния последен етап на образованието - университета. Това ако е все пак сносно училище, не някое циганско. При нас можеше и учител да се избира, ама е било преди 20 години Simple Smile

А за децата с математически талант е направо шестица от ТОТО-то наличието на СМГ, ПЧМГ и не знам дали няма и други. В своята област те могат да получат безплатно ( за СМГ и не много скъпо за ПЧМГ) образование на световно ниво. Но за нематематиците ЧУ май са опция, която си струва да се обмисли.

# 567
НПМГ, 107-мо.

# 568
Здравейте,

Може ли информация каква е таксата за детска градина/предучилищна в ЧОУ Петър Берон и всъщност на каква възраст се води сега предучилищна ( не съм запозната, аз бях 0 клас на 6 години в Меридиан 22) и мнение за 1 клас Веда?
Благодаря

# 569
Ако не гоните математическа насоченост, не виждам 1-4 клас защо да е толкова важен. Само си внушавате, че сте се погрижили добре.

Общи условия

Активация на акаунт