Частни училища -информативно - дискусионна тема- 64

• 65 582
  • 799
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Извинете, че се намесвам така в темата, просто се опитвам да събера някакви мнения, тъй като престои дъщеря ми да бъде пук догодина. Опитвам се да на си направим сметката колко точно таксите биха нараснали за периода й на обучение до 7ми клас. Гледаме основно Света София, Архимед и Питагор. Залагам индексация от 10% на година, но в някакъв момент дори и тя ми се струва нереалистична. Смятате ли, че е възможно да се поддържа подобен темп на нарастване всяка година? Смятате ли, че може да бъде и с по-голям процент ежегодно. Наистина се опитвам да прогнозирам някакъв песимистично-реалистичен план, за да можем да преценим до колко можем да си позволим образованието на две деца, тъй като в един момент, то ще съвпадне и за другото ни дете.

# 541
Никой не може да ви отговори на този въпрос. Имало е години и без увеличения, имало е и с 10%, имало е и с повече.

Аз започнах да следя тематиката в момент когато таксата за Света София беше нещо от сорта на 3 000 евро и дъщеря ми беше на 5-6 години. Дъщеря ми в момента е 9 клас и виждате какви са цифрите. Тройни и повече. Доходите ми не са нараснали тройно.

Трябва сами да си направите сметките, защото освен таксите има и всякакви други разходи по децата. И ако този разход е повече от максимум 30-40% от семейния ви бюджет на месец ....

# 542
Докато второто ми дете беше в частно, такста беше най-малкият разход. При първото не беше съвсем така, защото в училището учителите бяха повече от отлични и ходеше допълнително на занимания, които не бяха в учебните програми.
Проучете добре къде си струва да инвестирате.

# 543
  • София
Преценете защо бихте предпочели частно училище от Пук до 4ти клас и ако е основно заради материала според мен може да си спестите таксите поне за 3-4 години. Децата се учат основно да четат, пишат и смятат - не е нещо трудно за повечето от тях, нито им трябват някакви извънземни постижения в този период. Спокойно може да си карат в общинското училище, ако имат добър начален учител. При преместване от общинско в частно е много по-лесно на детето да се адаптира, отколкото обратното. От 5ти до 7ми клас частното училище е за предпочитане и си заслужава да плащате, ако имате възможност. Тогава има доста учене заради обемното учебно съдържание на МОН и недостатъчният брой часове в държавните училища.

# 544
Реалистично ли е да се мисли, че може след 4ти клас са влезе в хубаво частно училище? С подготовката от държавното + малкото бройки свободни места ако въобще има?

# 545
Реалистично ли е да се мисли, че може след 4ти клас са влезе в хубаво частно училище? С подготовката от държавното + малкото бройки свободни места ако въобще има?

Много зависи за кое частно училище говорим. В някои е почти невъзможно да се влезе, защото свободните бройки за всеки клас са 1-2.

Аз лично не съм съгласна с мнението за общинско до 4 клас. Всъщност от ПУК до 4-5 клас се формират основни навици и знания. В някои ЧУ се полагат и стабилни основи на език.

Ако говорим за ПЧМГ конкретно след 4 клас и ако детето се подготвя за СМГ, то стратегията ПУК-4 клас в общинско с уроци/курсове по МАТ за вход в СМГ/ПЧМГ от 2 клас е работещ вариант. Но за другите училища е в кръга на минималните шансове.

# 546
  • София
Доколкото знам в две от желаните от потребителката частни училища има прием с изпит в пети клас и се приемат доста нови деца. Има и немалко други частни училища, които обявяват свободни места в 3, 4, 5 клас. Критерият "хубаво училище" е много субективен.

Допълвам се - относно чуждия език. Той може да се учи допълнително на доста добро ниво и извън училище. Има достатъчно възможности.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 09:51 от Magenta2022

# 547
  • София

Много зависи за кое частно училище говорим. В някои е почти невъзможно да се влезе, защото свободните бройки за всеки клас са 1-2.

Аз лично не съм съгласна с мнението за общинско до 4 клас. Всъщност от ПУК до 4-5 клас се формират основни навици и знания. В някои ЧУ се полагат и стабилни основи на език.

Ако говорим за ПЧМГ конкретно след 4 клас и ако детето се подготвя за СМГ, то стратегията ПУК-4 клас в общинско с уроци/курсове по МАТ за вход в СМГ/ПЧМГ от 2 клас е работещ вариант. Но за другите училища е в кръга на минималните шансове.

Всъщност точно това е - от ПУК до 4ти клас също смятам, че е много важно да се поставят основите на навиците и дисциплината да се учи. Първоначално и аз мислех да бъде държавно, а за 5-7 клас частно, но не съм убедена дали няма да ни струва много повече енергия, нерви и финанси за допълнителни курсове, така че детето да бъде конкурентно и да има шанса да влезе в добро и желано частно училище.

Аз от любипитство започнах да индексирам таксите на Света София с 10% на годишна база (мисля, че последните 3 години точно с толкова я увеличават) и се получи, че в края на 7ми клас таксата би била около 16-17к евро Astonished Sweat Smile

# 548
  • София
Ако най-важното за вас е детето ви да е конкурентно в тази крехка възраст, ясно е къде трябва да се насочите за приемен изпит на 6 години. Плащате си таксите през следващите осем години и не го мислите повече.

# 549
Доколкото знам в две от желаните от потребителката частни училища има прием с изпит в пети клас и се приемат доста нови деца. Има и немалко други частни училища, които обявяват свободни места в 3, 4, 5 клас. Критерият "хубаво училище" е много субективен.

Допълвам се - относно чуждия език. Той може да се учи допълнително на доста добро ниво и извън училище. Има достатъчно възможности.

Не виждам да съм употребила "хубаво" някъде? Казах, че много зависи кое е училището и за някои е почти невъзможно да се влезе в горните класове.
В други биха взели всеки нов клиент по всяко време.

Разбира се, че всеки има различни изисквания и критерии. И това е чисто субективно. Но фактите са такива.

За ученето извън училище на език до 5 клас на доста високо ниво съм абсолютно несъгласна. Но това също е лично мнение.

# 550
  • София
Sensaya е написала "хубаво" във връзка с въпроса и.

# 551
  • Отвъд алеята зад шкафа
moodie, има и вариант ПУК-4 клас в частно, а след това да пробвате прием в СМГ или НПМГ, ако финансово ви натежава. Обратното - ДУ в 1-4 клас и после частно е много по-нереалистичен.

# 552
 В Климент Охридски дъщеря ми започна ПУК на 8000лв, а сега е пети клас и вече е 14 хил лв. Доста скачат таксите, според мен се подгответе психически за поне 1000 лв на година. Пък, ако е по-малко, добре дошло

# 553
  • София
moodie, има и вариант ПУК-4 клас в частно, а след това да пробвате прием в СМГ или НПМГ, ако финансово ви натежава. Обратното - ДУ в 1-4 клас и после частно е много по-нереалистичен.

И това съм го мислила като такъв вариант, тогава двете деца точно ще се разменят и това финансово би ни облекчило. Но стига и да продължи с интерес към математиката...

# 554
Личното ми мнение като дългогодишен потребител на частните училища е, че най-необходимо е такова в периода 1-4 клас. Ако имате възможност в тези години, някой да взима детето на обяд, да го води на курсове, кръжоци и спорт и да му помага в ученето и държавното би било вариант.

Реално това е възрастта в която децата се научават как да се справят с ученето, как да гледат на самото образование и разбира се да се развиват в различни посоки.
Ученето на език на курс в тази възраст също не е вариант. Не знам да има курс с по 2-3 учебни часа всеки ден.
А с 2 часа седмично, нищо горе долу не се получава. Същото е и със спорта. В тази възраст децата искат да пробват различни неща и това е нормално. Ако имате възможност да го водите на различни места /защото в трафика на София това си е истинско изпитание/, също е вариант за държавното.

Общи условия

Активация на акаунт