Частни училища -информативно - дискусионна тема- 64

• 65 439
  • 799
  •   1
Отговори
# 600
Чак пък извращение на децата да се купуват занимателни книжки...
Не е до купуването и занимаването. Това си е нормално. Не е нормално петгодишни да се готвят целенасочено за изпит. Не знам как не виждате разликата.
Иначе, за бг мамите от СС е ясно. Те не са си готвили децата за СС. Просто една сутрин са станали от леглото и са решили да ги запишат за изпит за ПУК. И разбира се, от училището са ги приели. Няма проблем, вярваме им и гледаме гроздето😀

# 601
  • София
Ми, аз моите не съм ги готвила и слабо ме интересува кой в какво вярва. Били са в хубави детски градини.

Magenta, по-скоро най-късно към 17:30 са вкъщи и не са били уморени. Домашни има само за уикенда.

# 602
Ми, аз моите не съм ги готвила и слабо ме интересува кой в какво вярва. Били са в хубави детски градини.

Magenta, по-скоро най-късно към 17:30 са вкъщи и не са били уморени. Домашни има само за уикенда.
И това е било преди колко години? И естествено нещата от тогава са си същите?
Да, и на това вярвам🙂

# 603
Не пропускайте "хубави детски градини", защото там е ключът от бараката. Точно както после децата от МГ обират първите места в изпита на АК без никаква подготовка. И формално няма лъжа, така си е.

# 604
  • София
Не разбрах за кое е въпросът преди колко години е било.

Черна станция, да, хубава детска градина е напълно достатъчно. Двете ми дъщери бяха в такива. Към тази на младежа имам доста забележки. Не случайно не съществува вече.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 15:20 от sanaka

# 605
  • София
E то нашето даже не е ходило на детска градина - явно трябва да се притеснявам:smile:

# 606
Е, то сега половин България се довлече в София, барабар всичките наследници първо, че и второ поколение на “успелите” българи от цялата страна, всички живеят в София, сложи мутрите, сложи политиците и даже се чудя как въобще има места в СС.

На мен, когато предложих СС за внучката, ми беше категорично отказано.

# 607
Пипи, добре е да отидете на място. Аз първоначално отхвърлих идеята за МБ само като разбрах, че се помещава в офис сграда. Но сега ме е яд, защото детето можеше да си прекара ПУК (SK) там и да спестя стреса с преместването в първи клас и наваксването с английския през лятото (все пак по половин ден учат по канадската програма и им се говори само на английски). Класните стаи са светли, просторни и чисти. Оборудвани са според стандартите на МБ - има кът с книги на двата езика, по стените и цялостно в интериора има доста материали и елементи (подпомагащи обучението, а и възпитанието). По-горе се каза за двора, а иначе разбирам, че се планира и спортно игрище. Има вътрешен салон (неголям, но за малки ученици е ок). Определени часове по спорт и плуване се провеждат в Гаритидж. Храната е кетъринг, но могат и да си носят. Но за мен тези битови аспекти не са определящи. Най-голямото ми притеснение беше дали учене по две програми няма да е твърде обременително, а от друга страна - дали пък хорариумът по МОН ще е достатъчен. Според отзивите, които събрах, има добър баланс между двете програми, а съдържателно се съчетават добре. Излиза се навън три пъти на ден. По мои първоначални наблюдения,  след 8-часов престой в училище детето е в кондиция. Ок съм и с хорариумите по МОН. Първите впечатления от учители и администрация са много добри. Комуникацията с учителите е през Киндерпедия - мога да им пиша там за всяко нещо, които ме притеснява и получавам отговор в рамките на деня, обратна връзка от учителите по двете програми идва в края на седмицата - обща за класа, и индивидуална. Ежедневно до училището и обратно с детето пътува тетрадка (agenda), в която се вписва какво да се свърши за следващия ден (за не повече от 15-20 мин), както и някои отзиви. В петък получаваме всички тетрадки и материали (всичко се осигурява от училището), за да разгледаме и да пишем домашните. Дотук след 2 седмици нямам "red flags". Все пак нека коментират и родителите с по-дълъг опит. Надявам се да сме намерили не най-доброто, а най-подходящото училище за детето. Разчитам, че ще се докосне до по-съвременни методи на обучение през канадската програма, че ще напредне с езика по естествен начин, и че ще получи добро (не върхово) ниво по бг програмата. А някои деца може и по нея да имат чудесни постижения - миналата година се похвалиха с медали от някое от математическите състезания (мернах пост в социалните мрежи).

# 608
  • София
Колко са децата в първи клас и можеш ли да говориш с учителката като взимаш детето, или само чрез платформата комуникирате? Има ли състезателна математика? Гледам се справят добре по състезанията и се чудех дали на училищна подготовка се дължи или на амбициозни родители.

# 609
  • В офиса
Домашни не се пишат през седмицата. Да не говоря, че една част от домашните за уикенда моите деца си ги пишат в училище.
Също, никога не са били много добри във фината моторика, не е повлияло, но все пак кандидатстваха отдавна.
Това, обаче, в което съм убедена, макар да не знам как протичат изпитите сега, е че ще са kid-friendly и няма да им оставят необяснени условия, нито разстроени деца. И все си мисля, че търсят повече потенциал, отколкото заучени задачи. Успех на сега кандидатстващите!

# 610
Кои частни училища препоръчвате 5-7 клас?

# 611
Тинкърбел, чакам да видя кое училище търси потенциал, защото аз лично пролетта се наслушах на "детето има безкраен потенциал, но не седи мирно на стола и не е довършило точно еди коя си задача" или направило условието по друг логически начин. Баш си ги учат за формат на изпита, защото знанията и да ги имат, нетренирани деца не успяватда ги покажат, ако не е работено с тях по формата на изпита. А това, че изпити се правят по 1 година преди реално тези деца да стъпят в класната стая, че на тази възраст за няколко месеца може да има страхотен прогрес с личностното израстване, няма значение. Както каза психоложката на "Архимед", много е вероятно неприети деца да са всъщност много по-напред и с по-добри резултати като започне учебният процес, ама точно в тези 30 минути на приемния изпит не били показали това, което училището търси. Ей тази цялата истерия напряга много. Не знам къде е златната среда наистина.

# 612
Ще я снимам след 2-3 години с побелелите коси да се успокоят духовете и да има щастие как в бг мама е писала поредната амбициозна майка, която е съсипала детето си от амбиция Simple Smile

Много скачане и взривяване на тази тема, от къде идва, задавате ли си въпроса?

Благодаря много за отговорите по същество. Стускайте палци. Аз продължавам да чета и обмислям, имаме време.

# 613
Има 3 паралелки в първи клас - 2 на Камбани, и 1 - в Бояна. Нашият клас е от 17 деца. На родителската среща казаха, че са на разположение да говорят и при взимане, но не съм тествала все още. Нашата учителка по бг програмата сподели, че има особен афинитет към математиката, но дали е работила с миналогодишния първи клас с децата и за подготовка за състезания или са получили извънкласна подготовка - не знам. Големият ми син се явяваше на състезанията без допълнителна подготовка, но времената се менят.

# 614
Тинкърбел, чакам да видя кое училище търси потенциал, защото аз лично пролетта се наслушах на "детето има безкраен потенциал, но не седи мирно на стола и не е довършило точно еди коя си задача" или направило условието по друг логически начин. Баш си ги учат за формат на изпита, защото знанията и да ги имат, нетренирани деца не успяватда ги покажат, ако не е работено с тях по формата на изпита. А това, че изпити се правят по 1 година преди реално тези деца да стъпят в класната стая, че на тази възраст за няколко месеца може да има страхотен прогрес с личностното израстване, няма значение. Както каза психоложката на "Архимед", много е вероятно неприети деца да са всъщност много по-напред и с по-добри резултати като започне учебният процес, ама точно в тези 30 минути на приемния изпит не били показали това, което училището търси. Ей тази цялата истерия напряга много. Не знам къде е златната среда наистина.

Да, това имах предвид, че приемът се изкривява в някакъв момент при този наплив. Но пък 8 хиляди евро за гол маркетинг понеже някой е решил да прави пари от проблемите на българското образование на гърба на родителите..... Понеже ако не в друго, поне си приличаме в това, че всички търсим най доброто за децата си всеки както го разбира. пред тази алтернатива държавното не изглежда чак толкова лош вариант имам предвид.

Много е полезен форума за обмяна на идеи и мнения като изключим взривяванията по темата.

Общи условия

Активация на акаунт