Частни училища -информативно - дискусионна тема- 64

• 65 462
  • 799
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Аз съм твърдо против подобен изпит за деца на пет или шест години. Но явно има доста хора, за които е ок.
Добре, де, пак питам - като сте твърдо против, как предлагате да стане приемът? По цвета на очите, по нюанса на русото в косата, как?

Ама те децата сами усещат и се научават как трябва да се държат в група, за да не пречат, за да не им се карат, за да ги одобряват другите и пр. Няма нужда някой да им го обяснява, да ги учи или пък понякога съм виждала  и това - да им се чете конско колко лошо са постъпили.
Това е напълно естествен процес - не става с непрекъснати наставления или наказания.  Понякога с личен пример става. Просто хората са социални животни и се ориентират какво им носи полза и какво не.
Именно. И до 5-годишна възраст вече трябва да са го научили. Това се нарича "училищна готовност".

# 691
Аз съм твърдо против подобен изпит за деца на пет или шест години. Но явно има доста хора, за които е ок.
Добре, де, пак питам - като сте твърдо против, как предлагате да стане приемът? По цвета на очите, по нюанса на русото в косата, как?

Ама те децата сами усещат и се научават как трябва да се държат в група, за да не пречат, за да не им се карат, за да ги одобряват другите и пр. Няма нужда някой да им го обяснява, да ги учи или пък понякога съм виждала  и това - да им се чете конско колко лошо са постъпили.
Това е напълно естествен процес - не става с непрекъснати наставления или наказания.  Понякога с личен пример става. Просто хората са социални животни и се ориентират какво им носи полза и какво не.
Именно. И до 5-годишна възраст вече трябва да са го научили. Това се нарича "училищна готовност".
Е, отговорих, де🙂 Да си направят някакъв формат на изпит като този на НУКК и децата да си се готвят по разните му там помагала и учебници.

# 692
  • София

Е, отговорих, де🙂 Да си направят някакъв формат на изпит като този на НУКК и децата да си се готвят по разните му там помагала и учебници.
Ааа, да, на НУКК не е изпит и няма подбор. Joy Значи не сте против изпит и подбор на 5-6 годишни, а само против изпита и подбора на СС.

# 693
  • София
Е, защо на пет? Нали започват училище на седем, затова и се казва - липсват му първите седем години. Предучилищната си е просто детска градина - занимат се там нещо да оцветяват и пишат буквички и цифри и други "трудни" работи дето после се оказва, че пак ги правят в 1ви клас, та да може да им е скучно тогава.

# 694
Аз единствено се опитвам да разбера защо се провеждат толкова рано приемните изпити. На тази възраст има значение. Разбирам необходимостта да се прави подбор (аз съм набор 87 и бях на приемен изпит за първи клас в най-желаното училище в моя град в провинцията), не разбирам истерията и необходимостта да трябва да се прави нещо специално, за д се подготвя детето да се хареса на някого си. Включително аз самата се увлякох в тази истерия и сега съм на другата крайност.

# 695
Тя може и да не е питала конкретно, но това и отговориха:
"Упражнявайте моториката колкото може. Наблягайте на логика, социални умения и дисциплина, разбиране за правилно поведение в ситуация и ще видиш, че няма да има проблем.“

"Правилно поведение в ситуация" - това направо ми е необяснимо - правилно за кого и как дете на 5-6 години без почти никакъв житейски опит ще знае как да реагира в някаква ситуация  и защо поведението му ще е правилно или грешно (според кого)?

Абе, не знам, малко ми идват в повече такива безсмислици, ама за някои хора явно са приемливи. Така се обучават домашните любимци - обаче при котките не става, при кучетата да.
Ахаххахахах
Възпитанието за вас е безсмислица? Ахахахахаххахахах

Ако за вас това, което съм написала е дресировка, за мен това се нарича ВЪЗПИТАНИЕ.
Деца на 5-6 години имат вече житейски опит според възрастта си и от нас зависи какво касае този опит.
Нормалното е вие като родители да му обяснявате какво е правилно и неправилно да се прави в определени ситуации. Например да не си бърка в носа, да си слага ръка на устата когато кашля, да не бие другите, да внимава в час и т.н. Или това се очаква те сами да се сетят, когато станат на 15-16 години? Аман от гаменчета, чиито родители са сметнали, че най либералното е да ги оставят сами да усетят кое е правилно и неправилно да правят в обществото и в група.

И в крайна сметка, никой никого не ръчка зорлем към училища с подбор. Не разбирам изобщо каква е драмата?

Или драмата е, че някое училище просто не е приело нечие дете поради подобни мотиви?

Изпитът не е рано за ПУК. Провежда се в годината(до март), в която децата ще тръгнат в ПУК(септември). Кой на колко години е зависи от датат му на раждане.

# 696
  • В офиса
Скъпи либерални майки, оставете вашите свободни деца да развиват волно истинския си потенциал, не ги натоварвайте с s = vt, а да не споменаваме изобщо тангенси, или обем на сфера. Не се страхувайте, нашите "дресирани" деца един ден ще лекуват вашите (защото и най-здравословно живеещия вегетарианец, консумиращ само био-органик храни от Зоя.бг, опира един ден до доктор), ще измислят нови чисти енергийни източници (за да им се разсеят, на вашите деца, ако случайно са се появили, угризения, че летят до Аляска, за да протестират за свободата на пингвините), ще откриват живот извън земята (за да има за какво да спорят вашите на чаша соево лате - хуманно ли е търсенето на живот извън земята, или е форма на агресия), ще развиват изкуствения интелект (за да може вашите да си пишат криейтив копирайтърските презентации още по-добре), и т.н., и т.н.
И не, споко, не мисля децата ви за по-тъпи. Обаче, моля ви, не обиждайте нашите деца на "дресирани", "изпълняващи команди", "домашни любимци".
Никога не съм разбирала защо надменността и арогантността винаги върви с определени интелектуални...пропуски, да го кажа, не знам кое от кое следва.

# 697
Не знам защо постоянно тук се квалифицират неприетите деца като гамени, невъзпитани идиотчета, които си бъркат в носа, плюят и не знаят как да се държат сред хора. Какво ниво на зрялост има към март едно дете, родено през януари, и какво - такова, родено през ноември, например? Не знам защо с такова високомерие и насмешка се коментира от хора, чиито деца са минали по този път? Другите сме тук за опит, със страховете и въпросите си, в търсене на най-доброто за децата ни. Нито знаете кой с какво образование е, нито историята му.

# 698
  • София
Е, няма нужда да се извъртат нещата. Имаше въпрос на майка и имаше отговор на въпроса и на какво да наблегне при подготовката на детето, за да го приемат в СС. Има го написано. Пък нека всеки си го тълкува, както иска.

Защо трябва да се гадае и пророкува какво се крие зад мнението на някой във форума - по-готино си е да си остане мистерия, няма как да се разгадаят всички хора и какви сам им "подбудите", а и не е необходимо.

Тя може и да не е питала конкретно, но това и отговориха:
"Упражнявайте моториката колкото може. Наблягайте на логика, социални умения и дисциплина, разбиране за правилно поведение в ситуация и ще видиш, че няма да има проблем.“

"Правилно поведение в ситуация" - това направо ми е необяснимо - правилно за кого и как дете на 5-6 години без почти никакъв житейски опит ще знае как да реагира в някаква ситуация  и защо поведението му ще е правилно или грешно (според кого)?

Абе, не знам, малко ми идват в повече такива безсмислици, ама за някои хора явно са приемливи. Така се обучават домашните любимци - обаче при котките не става, при кучетата да.
Ахаххахахах
Възпитанието за вас е безсмислица? Ахахахахаххахахах

Ако за вас това, което съм написала е дресировка, за мен това се нарича ВЪЗПИТАНИЕ.
Деца на 5-6 години имат вече житейски опит според възрастта си и от нас зависи какво касае този опит.
Нормалното е вие като родители да му обяснявате какво е правилно и неправилно да се прави определени ситуации. Например да не си бърка в носа, да си слага ръка на устата когато кашля, да не бие другите, да внимава в час и т.н. Или това се очаква те сами да се сетят, когато станат на 15-16 години? Аман от гаменчета, чиито родители са сметнали, че най либералното е да ги оставят сами да усетят кое е правилно и неправилно да правят в обществото и в група.

И в крайна сметка, никой никого не ръчка зорлем към училища с подбор. Не разбирам изобщо каква е драмата?

Или драмата е, че някое училище просто не е приело нечие дете поради подобни мотиви?

Изпитът не е рано за ПУК. Провежда се в годината(до март), в която децата ще тръгнат в ПУК(септември). Кой на колко години е зависи от датат му на раждане.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 18:27 от Magenta2022

# 699
  • София
ПУК отдавна не е "просто детска градина". Нарича се предучилищен клас, има учебна програма, има учебни занятия. В повечето западни страни започват училище на 6 години, тук просто го наричат ПУК.

# 700
  • София
И имат и изпит. Да им е честито на 5 годишните!

# 701
  • София
И имат и изпит. Да им е честито на 5 годишните!
Пак питам, как да стане приемът? По какъв критерий.
Това за изпита на НУКК ми хареса. Къде-къде по-добре е да има сборници със задачи, надхвърлящи значително нормалното за възрастта, част от които затрудняват и възрастните и да се дресират децата да ги решават с многократно решаване на същите. Joy

# 702
Е, специално в НУКК може да има сборници, ама накрая определени деца винаги са най-гениалните Wink  Та баш това училище изобщо да не се дава за пример.

# 703
  • София
Аз лично нямам идея. Даже до съвсем скоро не знаех, че някъде има изпити за прием в ПУК. Всеки родител си решава дали да подлага детето си на такова нещо на 5 години - нито един вариант не ми се струва О.К.

# 704
  • София
Значи:"Аз не знам как трябва да бъде, ама така не е добре." Joy Човек, като каже А, трябва да може да каже и Б. Критика на дадена практика, без да се даде modus operandi как същата да се подобри, е абсолютно безсмислена.

Общи условия

Активация на акаунт