Сядане -бебе

• 2 965
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте.
Бебчето ми направи вчера 9 месеца, но все още не може да седне сам от легнало положение. Ако аз го оставя седнал, стои, но бързо му омръзва и започна да лази тип войник. Обръща се от гръб по корем и обратно. Обикаля цялата стая като пълзи (тип войник,а не на 4 крака). Това,че не може да седне сам от легнало положение проблем ли е?

# 1
  • София
Момче? Малко по-"бавни" са от момичетата.
Моят син седна сам на 10м.
Посъветвайте те се със специалист.

# 2
Да момче е .

# 3
  • София
За мен е нормално за възрастта.
Особено ако е по-пухкаво бебето.

# 4
Изобщо не го мисли. Моя е на 1,8 г и все още му е трудно от легнало поможение да седне . Дишай спокойно и не чети толкова чуждите деца какво може да правят и да сравняваш с твоето. Ще се научи,важното е ,че може да седи

# 5
  • София
и да сравняваш с твоето
На мен педиатърката ми се скара, защото сравнявах двете деца и се бях депресирала.
Дъщеря ми седна на 6м, стоеше седнала в количката. Синът ми беше пухкаво бебе, на 8м седеше, но хванат за мен. На 10м седна, но не много стабилно.
Дъщеря ми не лазеше, а се влачеше по пода. Синът ми започна да лази след като проходи.
Единственото общо между тях беше, че проходиха на 15м.

# 6
Да знам,че не е хубаво да се сравнява , всяко дете се развива различно. Но четох на много деца,че ако детето не може да седне само е проблем и се притесних.
Всъщност какво се има впредвит да седи самостоятелно? Да седне сам от легнало положение или да може да стои седнал, ако аз го оставя седнал?

# 7
Не ,не е проблем, пак ще напиша,че моя е вече на почти 2 години и все още му е трудно да седни,когато лежи . Някои деца се справят на 6 месеца други по-късно. Не виждам какъв може да е проблема ако детето не може да се изправи и да седне само,те нсе още не знаят,че трябва да се подпрат на ръчички за да седнат и именно това предстои да научат. Бъди спокойна детето ти се развива добре

# 8
Тоест е нормално ,че все още не застава на “4 крака” и да се избутва назад да седне? Той го направи това всъщност един два пъти преди няколко дни ,но не иска отново🤷♀ пълзи така нареченото войнишко лазене и май няма да почне скоро на 4 крака,просто му е по-лесно така🤷♀ иначе,когато го сложа аз да седне и ако има на какво да се набере започва да се набира да стане и застава на колене

# 9
Да ,нормално е ,а това че вече го е направил вяколко пъти е знак,че съвсем скоро ще започне да го прави . Моя се влачеше като войник до 9 мна 10 м започна на 4ри крака ,а може да е било даже и към 11 месец,на 1,3 месеца и 3 дни тръгна да ходи от раз

# 10
Не сяда сам и не пълзи защото не са му укрепнали още мускулите. И моята дъщеря по-късно седна и се изправи, след доста упражнения за помощ. Да споделя че е здраво детето, просто му коства малко повече време. Това което ни посъветваха педиатърката и ортопеда беше да правим гимнастика, коремни преси с издърпване за ръчичките. Измислете си стихче или някаква игра за да не му е неприятно. По 100 пъти на ден да се вдига и ще заяква по-бързо.
Още е мъничък, всичко ще направи детето!

# 11
Здравейте мами! Имам момиченце на 9 месеца и половина. Проблемът е там, че тя още не може да седи седнала самостоятелно без опора. Като я сложа и пада по гръб, та чак се смее. Въпреки това обаче се опитва да се надига от легнало положение. Мъчи се да стане, но не може и като и помогна и я оставя да седи пак пада. Слагала съм я навсякъде. На твърдо, на меко, на средно положение, с памперс, без абсолютно всякак. Забелязвам, че когато я сложа на повивалника се хваща за дъските на кошарата и успява да се задържи, но само защото се подпира на ръце. Не пълзи. Въпреки това е постоянно по корем . Плъзна се като змия назад. Отскоро си надига дупето, докато лежи по корем и се опитва да рита в тази поза. Според педиатърката така започвали да пълзят и е въпрос на време да се научи. Не ходи, но много опича да рита по пода с крачета. Слагала съм я в паяк не проявява интерес. Всички ми казват, че е наред и няма проблем, но аз се притеснявам. Това е 9 месеца и половина след близо 3 месеца ще стане на годинка и няма да може да седи без опора. Ако оставим двигателните проблеми на страна с другото си е почти окей. Не маха за чао, но и не очаквам да го прави. Казва срички тип "Тата", "баба", "дяда", "мама" и тема подобни по цял ден ги говори. Опитва се пляска с ръце като гледа мен и баща й как пляскаме и дава 5 въпреки, че прилича малко все едно се опитва да ме бие по дланта, но пак е нещо, защото го прави, когато я помоля. Не сочи с пръст, но гледа където посоча, аз. От време на време размахва нейния показалец, подобно на ядосана учителка. 😂 И това е общо взето. Притеснявам се, че има някакъв проблем, въпреки коментарите на докторката. Моля ви споделете вашите деца, кога се научиха на всичко?

# 12
Моя син седна стабилно сам на 7 м и половина (като казвам сам имам предвид ,че аз го слагам седнал той сам не можеше да стане от легнало към седнало положение),пролази войнишката на 9 месеца ,а на 10 вече на 4 крака пълзеше. Маха за чао от 1,6 г ,целувка също от тогава дава ,проходи на 1,3+3 дни . Каза първата си дума на 1,2 и тя беше какор(трактор ) мама и тате също по това време. Някои деца се развиват по-бавно ,не мога да не ти кажа да не се притесняваш ,защото и аз се притеснявах за всички изредени неща. Ако това не ти дава мира посетете специалист за да ви кяжат дали всъщност има защо да го мислиш

# 13
Здравей. Моето дете също седна само късно. Когато направи  9 месеца можеше да стои седнал,но ,ако аз го сложа седнал, но сам от легнало в седнало положение не можеше и се бях притеснила,четейки как другите дечица сядат сами от по- малки. Започнах всеки ден да го слагам седнал и да го задържам в седнало положение колкото може повече, също така и правехме упражнения( легнал и ми подава ръчички и го изправям до седнало положение). Малко след това той започна да сяда сам и да се изправя. Сега и на годинка и ела да го видиш ,няма спиране. Лази много бързо, но го е страх все още да се пусне да ходи самичък. Въпрос на време е и при вас, правете упражнения и ще видиш как скоро ще седне 😊

# 14
Здравейте, Даниела.
Както Ви е посъветвала педиатърката, не виждам да има повод за притеснение. Първият ми син доста бавно се развиваше физически, той на 9 месеца чак започна да се обръща стабилно без проблем от гръб по корем. Сега 2-рия ми син вече на 4 месеца го правеше 🤪
Та с първия ходихме и на физио, където наистина му помогнаха, но все пак после всичко си вървеше по-късно: и седенето и вървенето и каране на колело и т.н. Та тогава още докато беше бебе ни казваха, че няма нищо извън нормалното в развитието му. След няколко месеца физиотерапевката каза, че предпочита да спре сесийте, защото просто не вижда смисъл. Сега пак ходим на физио (на 3години и половина е) и терапевтката ни казва, че наистина моториката му е "по-млада" за възрастта му, но пак ни уверява, че е все още в границите на норналното и всъщност детето си е ок.
От няколко седмици ходим, каза ни, че за него е полезно да прави упражнения за заякване на коремните мускули и да кара тротинетка. Имам чувството, че и тя скоро ще ни спре сесиийте, но да видим кога.

Общи условия

Активация на акаунт