Здравейте мами! Имам момиченце на 9 месеца и половина. Проблемът е там, че тя още не може да седи седнала самостоятелно без опора. Като я сложа и пада по гръб, та чак се смее. Въпреки това обаче се опитва да се надига от легнало положение. Мъчи се да стане, но не може и като и помогна и я оставя да седи пак пада. Слагала съм я навсякъде. На твърдо, на меко, на средно положение, с памперс, без абсолютно всякак. Забелязвам, че когато я сложа на повивалника се хваща за дъските на кошарата и успява да се задържи, но само защото се подпира на ръце. Не пълзи. Въпреки това е постоянно по корем . Плъзна се като змия назад. Отскоро си надига дупето, докато лежи по корем и се опитва да рита в тази поза. Според педиатърката така започвали да пълзят и е въпрос на време да се научи. Не ходи, но много опича да рита по пода с крачета. Слагала съм я в паяк не проявява интерес. Всички ми казват, че е наред и няма проблем, но аз се притеснявам. Това е 9 месеца и половина след близо 3 месеца ще стане на годинка и няма да може да седи без опора. Ако оставим двигателните проблеми на страна с другото си е почти окей. Не маха за чао, но и не очаквам да го прави. Казва срички тип "Тата", "баба", "дяда", "мама" и тема подобни по цял ден ги говори. Опитва се пляска с ръце като гледа мен и баща й как пляскаме и дава 5 въпреки, че прилича малко все едно се опитва да ме бие по дланта, но пак е нещо, защото го прави, когато я помоля. Не сочи с пръст, но гледа където посоча, аз. От време на време размахва нейния показалец, подобно на ядосана учителка. 😂 И това е общо взето. Притеснявам се, че има някакъв проблем, въпреки коментарите на докторката. Моля ви споделете вашите деца, кога се научиха на всичко?

Здравейте!

Какво се случва с вашето момиченце, научи ли се да сяда, пълзи? Ще съм благодарна да пишете как се развиват нещата при вас. И аз съм с девойка на 8м, която още не сяда самичка и търся информация. Благодаря!