Интервално хранене/периодично гладауване/ фастинг - тема 12

• 28 258
  • 433
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, може ли по време на фастинг да се пие ябълков оцет с вода, или се води храна?

# 226
  • Варна
Здравейте, може ли по време на фастинг да се пие ябълков оцет с вода, или се води храна?

Може и е препоръчително да се приема 30 минути преди хранене, когато в случая храната има повече въглехидрати, за да се намали инсулиновият пик. Друг е въпросът, че когато човек фаства с цел да отслабва или да подобри здравето си, по възможност е добре да ограничава преди всичко бързите въглехидрати и да залага на пълноценни храни. Разреденият оцет го приемайте със сламка да не е в контакт със зъбите. Когато/ако усетите неразположение в стомаха с подразнена лигавица, спрете да практикувате. Последователността на прием на храни според техния въглехидратен състав също ще ви помогне да подсилите ефектът на оцета. Другото нещо е мускулната активност и като най-прост вариант - разходката след хранене (вечеря), когато глюкозата е в кръвта ви.

# 227
Благодаря. Да разбирам ли тогава, че оцетът може да се приема по всяко време на деня преди хранене, не е задължително да е сутрин след ставане?

# 228
  • на острова на мечтите
Благодаря. Да разбирам ли тогава, че оцетът може да се приема по всяко време на деня преди хранене, не е задължително да е сутрин след ставане?
в книгата Глюкозната революция се препоръчва и след хранене на нещо нережимно. Ако изядете парче торта например.

# 229
Да побутна малко темата. Мисля отново да започвам с интервалното хранене.
Имам въпрос - някой пробвал ли е 36:12 или т.нар. ADF в американските групи. Колебая се дали да правя 18/6 всеки ден или 36:12, като тук реално имаме 2*8-9 часа сън и времето доста се намалява.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 13:03 от Frozenn

# 230
  • гр.Пловдив
Да побутна малко темата. Мисля отново да започвам с интервалното хранене.
Имам въпрос - някой пробвал ли е 36:12 или т.нар. ADF в американските групи. Колебая се дали да правя 18/6 всеки ден или 36:12, като тук реално имаме 2*8-9 часа съм и времето доста се намалява.

Това ми се струва интересно,може ли малко повече подробности от американските групи за 36-12 ?

# 231
12 часа се храните нормално, след това имате 36 часа фаст - от вечерта и целия следващ ден до закуска да кажем на третия ден. Така се събират 36 часа.
Има и други варианти 4:3 и известното 5:2 на Майкъл Моузли - 4 дни се храните нормално, 3 дни с до 500 калории, съответно 5 дни нормално, 2 с до 500 калории.
Много разновидности има на периодичното гладуване и е най-добре всеки да си го напасне към неговите предпочитания и ежедневни ангажименти.

# 232
36/12 или ADF е буквално хранене през ден. 12 часа прозорец за хранене, т.е. цял ден.  После нощта, целия слидващ ден и следващата нощ фаст. После отначало, обикновено правят по някакъв период редувайки така, примерно месец. Не е за постоянно де, в много дългосрочен план, поне където съм го срещала.

# 233
аз това го знам като eat-stop eat - един ден ядеш, един ден не ядеш
на мен много ми харесва идеята, ама все не мога да я приложа

# 234
Здравейте.
Реших понеделник, сряда и петък да правя подобие на яйчен фаст с яйца и малко масло до около 500 калории на ден.
В дните вторник, четвъртък и неделя ще се храня нормално, но без захар, глутен и евентуално без млечни. Събота вероятно ще е ОМАД, или 20:4.

# 235
Здравейте, правя фастинг от 08.05.24 - 16/8. Като прозорец за хранене е 12-20 часа, в който имам 2 хранения - обяд и вечеря.
Спортувам средно интензивно 2-3 пъти в седмицата. Старя се ходенете ми дневно са не е под 10-12 хил. крачки. Стартирах 56 кг . Смъкнах  до 55 и от тогава не мърдам надолу. Смъкнала съм калорийния си прием поне с 30%. Освен, че не мърдам надолу като кг, се усещам по подута, с отпусната кожа и много по-видим целулут. Каква може да е причината?

# 236
  • БУРГАС
Прекалено си смъкнала калорийния прием според мен...30 процента е много...тялото се стреми да оцелее все пак.

# 237
Освен, че не мърдам надолу като кг, се усещам по подута, с отпусната кожа и много по-видим целулут. Каква може да е причината?
На мен ми звучи като задържане на вода.

# 238
С крачки няма да стане. Започнете тренировка с тежести.

# 239
Здравейте, правя фастинг от 08.05.24 - 16/8. Като прозорец за хранене е 12-20 часа, в който имам 2 хранения - обяд и вечеря.
Спортувам средно интензивно 2-3 пъти в седмицата. Старя се ходенете ми дневно са не е под 10-12 хил. крачки. Стартирах 56 кг . Смъкнах  до 55 и от тогава не мърдам надолу. Смъкнала съм калорийния си прием поне с 30%. Освен, че не мърдам надолу като кг, се усещам по подута, с отпусната кожа и много по-видим целулут. Каква може да е причината?
При такова тегло, освен ако не си 145см висока, не знам какъв калориен дефицит, какви 5 лева ще помогне, освен пълен глад, което аз лично не бих предприела за дълго време.
Бас ловя, че нямаш кой знае колко мускули, така че ако искаш да изглеждаш добре, а не слаба и подута, започвай тренировки с тежести както са те посъветвали в горния пост и си оправи храненето. С тоя калориен дефицит, ще си докараш здравословни проблеми и дефицити, а не красиво тяло.

Общи условия

Активация на акаунт