Интервално хранене/периодично гладауване/ фастинг - тема 12

  • 28 258
  • 433
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 24 749
Аз съм пробвала повече видове, отколкото бих могла да изброя поименно. Няма да е, не и в тоя живот явно.
Иначе от лош опит се бях отвратила от гъби като малка, та ги прояждах наново къде 20 годишна, ами наваксвам си сега, те са си хубаво нещо. Но тогава баща ми береше диви печурки и обичаше да си ги пече директно върху котлона, със съответната съпровождаща миризма, та бяха ми опротивели. Наистина не е същото.
Ама здраве да е, гладна не съм останала, има какво да ям. А и точно в тая тема не ни е баш страх и да не ядем за някое време Grinning

# 271
  • Мнения: 5 045
Пангасус не беше ли една от най-замърсените риби?

# 272
  • Германия
  • Мнения: 3 506
Пангасиус има вкус на тиня 🤢 аз също не ям риба, с много малки изключения. Бях добре да няма вид, вкус и и мирис на риба, тогава става 😅

# 273
  • Paris, France
  • Мнения: 17 676
Обикновено хранителните отвращения идват от някакъв опит с дадена храна в миналото. Аз например не мога да хапна мляко с ориз или грис, или нишестен крем от тия които като поизсъхнат леко хващат кора. Винаги съм ги мразела тия храни, а също и десерти тип парфе. Виж желе от животински произход много обичам, но тия нишестените са ми адски противни. Сигурно е наследство от храненето в детската градина Sweat Smile

Че парфето е точно сметана и желатин и няма кора. Много обичах парфе.

И аз мразя нишесте, млечна каша от грис и особено ориз. От сютляч за мене по-голяма гадория няма. А го бяха представили като български национален десерт на едно изложение!!!!! И децата ми не ги ядат, нито им ги давам.

Само месец съм ходила на ДГ като дете и нямам лош спомен. Изюрках баба ми да ми прави грис, ама не блудкави, ами грис-главата от ДГ. Супер вкусотии правеха в ДГ. Наслюнчвам се като се сетя за десертите. Имаше един от цедено кисело мляко, яйца, масло и захар. С пудра захар отгоре го сервираха на квадратни парчета. Имаше щрудел със стафиди, палачинки с мед, кифли с мармалад. Даваха боза. Така се освинках, че едвам ми ставаше престилката след месец.

Баба ми правеше гнусните кремове с нишесте. Има един с пилешко на конци и оризово брашно. Забравих как се казва, но само гледането как се прави ме отказва. Има и подобна вариация, в която се излива в тава и се карамелизира дъното и после се сервира на руло. Тя е вкусна без да е Уау.

Търсих какво е пангасус. Дават го silure на френски, но това, което купувах е като сом, та явно не я познавам. Обичам сьомга, толстолоб, паламуд, тилапия, лефер, лаврак, сом, кефал, аншоа. Никак не обичам скумрия и шаран.

Дали обичаме нещо зависи и от това на каква възраст го опитваме за пръв път.

# 274
  • Мнения: 3 075
А бе може и да е сметана и желатин парфето, ама само на теория. На практика е нишесте с желатин Sweat Smile или аз само на такива съм попадала някога. Аз и крем карамел не обичам, нищо че той е яйца и мляко. Иначе всякакви риби обичам, стига да не са пълни с от тия малките костички. И морски дарове много обичам - миди, скариди, октопод.

# 275
  • Мнения: 5 045
Речната риба е с малки костици. Нея и аз не я харесвам. Нейното месо е и по-сладникаво на вкус. Преди много, много години моят батко редовно ходеше за щука и раци. Тях добре си ги ядях.
Никакви кремове, пудинги, желета, сиропирани сладкиши (баклава, тригуни, японки), еклери и подобни сладки неща не ям. Повече харесвам "сухите" такива (бисквити).

Как да накарам тялото ми да "харчи" мазнините за горене, особено при спорт за издържливост? Опитва и ограничавам въглехидратите до 80-90 гр., но в след 5-6 дни идва седмият ден, в който ми пада пердето.

# 276
  • Мнения: 24 749
Как да накарам тялото ми да "харчи" мазнините за горене, особено при спорт за издържливост? Опитва и ограничавам въглехидратите до 80-90 гр., но в след 5-6 дни идва седмият ден, в който ми пада пердето.
По принцип има цяла отделна тема за такова хранене, че тук може и пак някой да се разсърди че на такава го обръщаме.
Но ниски въглехидрати искат да вдигнеш мазнините, освен че често искат и цели седмици адаптиране, ти за 5-6 дни това няма как да го постигнеш за пръв път. След изоставяне на такова хранене, след това следващ път адаптирането е по-бързо, но първия път абсурд за толкова време. Ти кога ще почнеш да правиш кетони, че и да минаваш на тях бързо, че и да не ги изхвърляш ами и да си ги ползваш тях за енергия...
Или другият вариант ти е преходът да ти е много плавен. Но това иска много контрол и следене, за да не се обръща в мазало с "от всичко по много" или пък с прекалено малко.
Но начините да почнеш да гориш мазнини са общо взето да свалиш глюкозата и инсулина, при вдигнат инсулин няма как защото той те кара да складираш даже. А вече складираното те кара да си го пазиш. Та - кето хранене или близко до него, но ще трябва да изтърпиш адаптацията. МСТ олио и електролити помагат доста. Другото е фастове. Естествено - комбинация от двете най-добре и бързо действа.

# 277
  • Мнения: 1 946
Natka, коя е темата за това специфично хранене?

# 278
  • Мнения: 1 831
Не мисля, че е така. И аз ненавиждам риба и миризма на риба откакто се помня. Никога не са ме карали насила да ям риба. Просто ми е противна. Напоследък правя опити да проям, защото е полезна и на 2-3 пъти успешно ми се получава с тилапия, защото нито мирише на такава, нито на вкус ми напомня на риба.
Мисля, че пъстървата е с по-неутрален вкус от сладководните и кабеляу (треска) от океанските.
У дома си ядем всякакви морски вкусотии - риби, миди, скариди, октоподи (на салата ) и ако не бяха толкова скъпи, щяха да са ни ежедневние. Може би е въпрос на навик и желание.

# 279
  • Мнения: 5 045
На фаст 18/6 съм вече от 6 г без прекъсване, като на две седмици правя 24 часов. Скоро си правих изследвания и инсулина беше 4,57mu/ ml,  глюкоза 4,98 mmol/L,  гликиран хемоглобин 4,9%
Ще потърся в аптеките лентички за урина да проверя дали изобщо влизам в кетоза след 18-20 часа без храна.
Но и трябва повече воля да положа в деня когато усетя ужасният глад за сладко. То и след 3 дни трябва да ми дойде, така че може да се припокриват нещата. Днес глада ги няма никакъв.

# 280
  • Мнения: 2 696
Амициа, по кое време ви е прозореца на хранене и спазвате ли определен хранителен режим или си хапвате всичко?

# 281
  • Мнения: 24 749
На фаст 18/6 съм вече от 6 г без прекъсване, като на две седмици правя 24 часов. Скоро си правих изследвания и инсулина беше 4,57mu/ ml,  глюкоза 4,98 mmol/L,  гликиран хемоглобин 4,9%
Ще потърся в аптеките лентички за урина да проверя дали изобщо влизам в кетоза след 18-20 часа без храна.
Но и трябва повече воля да положа в деня когато усетя ужасният глад за сладко. То и след 3 дни трябва да ми дойде, така че може да се припокриват нещата. Днес глада ги няма никакъв.
Хм, явно аз съм го прочела по-различно предишното написано... Останах с впечатлението че трудно понасяш ниски въглехидрати по принцип и фастовете и че тия неща ти пречат на спорта. А то не е така, а сладкото било проблемът. Желание за сладко и глад поне аз не ги смятам за едно и също нещо, съответно не съм разбрала.
За сладкото съжалявам да го напиша, но 5-6 дни не стигат да се оттървеш. Отрязваш го напълно за седмици, грубичко звучи но помага. Подсладителите също. Едно че сладкият вкус е пристрастяващ, друго че и чревната флора си я "отглеждаш" такава дето със захар се храни. И заради нея, постоянно търсиш още. Трябва ти време да се промени това. И не "само веднъж" не става, на повечето хора няма да им се размине а ще ги върне в изходна позиция ако не удържат достатъчно дълго. Подсладителите повечето и те не са цвете за флората, но освен това и поддържат навика да ядеш и търсиш сладко, което прави нещата съответно по-трудни...
Щом е интервално храненето от години, се съмнявам да има полза от тия лентички, аз бих похарчила парите за пържоли вместо това Grinning Лентите за урина не са предвидени за следене на хранителна кетоза, за съжаление само от кръв може да се мери и съди там какво е положението.

# 282
  • Paris, France
  • Мнения: 17 676
Лентите за урина показват само количеството оцетна киселина, която не е изгорена. Изобщо не са точни. Била съм в дълбока кетоза, удостоверена с кръвно изследване на глюкомер на Abott, който мери и кетони, когато в урината нямах никакви или много малко. Не си хабете парите за глупости!

Да, глад за сладко и глад са различни гладове и се лекуват различно. Отдавна не изпитвам вълчи глад, но глад за сладко нощем си изпитвам понякога. Лекувам го с оцет.

# 283
  • Мнения: 24 749
Те стават за съвсееем в началото колкото да видиш че си започнал да произвеждаш някакви кетони. Те отначало толкова се и използват, та ги изпикаваш предимно. После като почнат редовно да ти влизат в работа, в урината остават малко. Тялото си ги ползва повече отколкото ги изхвърля.
Тия ленти са за друго, примерно в някои страни на диабетици тип 1 ги дават дори безплатно, при тях има опасения ако има и кетони, но там е друго. Не че не съм срещала точно в групи за фастове 1-2 дами с диабет тип 1 но при тях са много специфични нещата и експериментират постоянно, трудно се нацелва. Това беше отклонение де, аз всъщност от там разбрах че поне на тях тия ленти им вършат някаква работа.

# 284
  • Мнения: 5 045
Сладко от скоро започва отново да ми се прияжда. По 40 дни съм изкарвала без нищо сладичко, без плод, без подсладители като еритрол и подобни. Но аз така или иначе почти нищо купешко не ям, особено сладко. Обикновено си правя брауни (яйца, авокадо, малко масло, малко скир, 10 гр черен шоколад 85 %, 20 гр еритрол и 10 гр захар), даже така сурово го ям. Но напоследък що праскови изядох не е истина. По 3-4 една след друга.
Обикновено ям яйца, месо, зеленчуци, козе сирене, масло, котидж, скир, риба, пилешко, два три пъти в годината и леща. Е, на Великден ям и домашни кифлички, които сама правя.
Иначе почти всеки ден се храня горе долу по едно и също време: на обяд или в 11,30 или в 12,30 ч, вечеря в 18-18,30 ч, много рядко след 19 ч. Понякога имам междинно хранене от 30-40 гр боровинки и 90-100 гр скир.

Общи условия

Активация на акаунт