На пазар в Одрин, Лозенград и Чорлу - 47

• 85 926
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
  • Бургас
Драги сънародници, ако ви е омръзнал семейният живот или искате да подложите на изпитание брака си, разходете се до Турция тези дни. Ако оцелеете, даже и смъртта няма да ви раздели Simple Smile
С целия си акъл, хем съм пътешественик със стаж, се замъкнах вчера през Лесово. Дни наред гледах камери. Лъжат и не показват истинската обстановка. Гугъл мапса също лъже и не навсякъде показва тапите. Викам си - то още не е краят на август, те гастарбайтерите няма да се прибират.
Влязохме в Турция сутринта за половин час. Колите, които идваха насреща, бяха отбити в няколко колони в един страничен паркинг. Бяха поне 500! И продължаваха да прииждат.
Решихме да се приберем през Гърция. Чакахме 7 часа на границата и пътувахме обратно цяла нощ.  Хората разказват, че и на Лесово, и на Капитан Андреево са чакали по 10-12. А в мапса пътят беше небесносин - все едно няма ни една кола.
Но иначе турците любезни - регулираха движението хората да не се карат, раздаваха ни вода.
ММ заяви, че ще ми нареже паспорта Simple Smile

Иначе в Одрин намерих чуден магазин за сирене от мандра - има го в едно от видеата на Денислав. Разкошно сирене на прилични цени. Намира се малко по-надолу на улицата на рибния пазар, вдясно.

И домати за 50 стотинки взех за сос от брошурата на Мигрос. Ще го помним тоя сос до края на живота си:)
Цени ще напиша тези дни, че още не мога да дойда на себе си.

# 391
На толкова чакане да си беше сварила соса на капака на колата. Simple Smile
Не знам защо вярвате на карти и камери, когато в групата във ФБ хората показват снимки в реално време и споделят кой колко часа чакал.

# 392
  • Пловдив
Няма сила на света, която да ме накара да тръгна с кола за Турция преди средата на септември. По всички групи за пътуващи постоянно има ъпдейти на обстановката по всички КПП-та , на никакви камери, карти и приложения отдавна не вярвам.

# 393
  • Бургас
Вечерта паднаха температурите, нямаше да се свари сосът:)
А и доматите твърдички, имат нужда от още зреене, затова са и 10 лири.
Посетихме препоръчаната аптека зад Марги, всичко имаше без предварителна заявка, заведението TARİHİ BAŞKENT KEBAPÇISI също е добро, макар че ми се видя малко скъпичко - 15 лв. за един дюнер.
 Но е много удобна тази улица -  БИМ, А101, всичко едно до друго, спокойно за паркиране.
Благодаря на sevgito за препоръката!

# 394
  • у нас
Напълно нормално е да има големи опашки на излизане. Гастербайтерите си тръгват. Учебната година в Германия започва на 26.08.
Миналата година сме ходили точно на 18.08. /гугъл ми припомни/. На отиване за минути минахме. А на връщане - няколко часа, километри коли, но нали е под 7 часа в посока, не съм го запомнила колко. Но направо бяха хиляди.

# 395
  • Пловдив
Tintina,разсмя ме!Нашият рекорд с ММ е 14часа през далечната 2006г,но не през лятото,а преди Коледа и НГ,на словенско-хърватската граница(Хърватия още не беше в ЕС),тогава с хеликоптери снимаха опашката от коли,а ние се прибрахме на 24.12. вечерта...Миналият месец почакахме "само" 3часа от Турция към Гърция,на Ипсала-Кипой,и сега за септември ММ го отсвирих с неговата Турция,Чешме...промяна в плана-в Черна гора,и там има море,но през Гърция,Албания,в никакъв случай през Калотина,заедно с гастербайтерите!

# 396
Във фейсбук групата ГКПП България - Турция - споделят инфо за трафика.
Вчера средното чакане е било:
На Капъкуле за вход в България - 10 часа на автомобил
На Хамзабейли за вход в България - 6 часа на автомобил
На Ипсала - 7.5 часа на автомобил
На Дерекьой - 5 часа на автомобил

# 397
  • моята мила родна страна
А как стои въпросът с автобусите, тези по редовните линии, напр. Метро? Чакат ли на общите колони или за тях има осигурен коридор?

# 398
  • Бургас
На Лесово минават отделно, за Малко Търново, не знам, май отскоро и там.
artemida, вече нищо няма да сломи любовта ви!
Имаше и позитивна страна - общуване без интернет, разговори с детето, разсъждения за предприемчивостта и търговския дух на турците, които обикаляха опашките да продават вода, чай, слънчоглед, сок, лосион против комари. Чак и дондурма бяха домъкнали Simple Smile И мини оркестър с тъпан и дудук Simple Smile

# 399
На Малко Търново са отделно. Два пъти съм пътувала с Нишикли пред 6 години и с Метро преди 3 месеца.

# 400
  • Стара Загора
В събота пътувах през Капитан Андреево.
На отиване имаше по 3 коли пред нас, много бързо влязохме. Опашките, които видях от другата страна си изглеждаха плашещо в 7 часа сутринта.
На връщане тръгнахме от Одрин в 16:30 и се бях подготвила за апокалипсис Simple Smile В 17 без нещо бяхме на границата.
От турска страна - празен плац, на последното гише бяха 4 колони с по десетина коли и ни пускаха една по една.
И следва бългаската страна Simple Smile
След гьола, на който между другото никой не ни поиска пари, плаца беше пълен.
Както обикновено нашите се почесваха.
Проверката на багажа -  един митничар проверяваше коли от 2 колони. Няколко си седяха и си чоплеха кой носа, кой телефона. Съжалявам, че не ги снимах.
Общо - 2 часа от първото турско гише до последното българско, като от турска страна бяха не повече от 15 мин.

# 401
А как стои въпросът с автобусите, тези по редовните линии, напр. Метро? Чакат ли на общите колони или за тях има осигурен коридор?

На КА винаги отделно, на другите две граници - различно, понякога са отделени,друг път общо с леки коли и бусове.

# 402
  • моята мила родна страна

На КА винаги отделно, на другите две граници - различно, понякога са отделени,друг път общо с леки коли и бусове.

Да се допълня...
През Лесово минахме, автобусите са на отделно гише, нямаше опашка. На съседните гишета (работеха 3), по 10-ина коли, бързо се движеше колоната. Това късно снощи, неделя.

# 403
  • Бургас
Попрегледах днес някои цени. Доволна съм от Халктан - купих пудра захар, стафиди и фъстъци. Пудрата захар е на 39 лири килограма, при 66 лири цена на Мигрос - пакетчетата им от 250 грама. Фъстъците идват по 6.50 лв. Имат страшно разнообразие на насипни стоки, но голям минус е местоположението и това, че не можеш да стигнеш с кола. Няма да мъкна 20 кила на ръка.

Олио в БИМ - 195 лири 5 литра. От БИМ взех от някаква тяхна марка дамски превръзки - изобщо не ми харесаха, твърди и големи.
В Мигрос имаше промоция на Барила - нещо като кус-кус, но продълговат, към 1,40 лв. излезе за 500 грама.
Лекарствата, които взимам все още са на много добри цени.
За сиренето от мандрата вече споменах - идва под 15 лв. за килограм, страхотно сирене, краве и смес. Кравето беше 295 лири, сместа - малко по-скъпо.

Впечатленията ми са, че много скъпо е станало по заведенията. Едно еспресо в Мадо вече гони 5 лв.

И да попитам някой по-запознат - искам турска телефонна карта, предплатена, която да е валидна дълго време или да може да се подновява, като се зареждат суми в нея - както при нашите оператори. Взех една на Тюрк телеком, но тя е с валидност само 3 месеца и идва скъпа - 60 лв.

# 404
В Мигрос имаше промоция на Барила - нещо като кус-кус, но продълговат, към 1,40 лв. излезе за 500 грама.

Това ли?

Не пропускам да си взема, когато ходя в Одрин. Ползвам го в ястията вместо ориз. Много по-вкусни стават.

Общи условия

Активация на акаунт