Нашите кухни - тема 97

• 42 263
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
Да благодаря на Чи лу за снимката на шкафовете. Flowers Hibiscus При предходни дискусии и от пуснати снимки нищо не разбрах, а не съм ровила в нета, за да търся повече информация. Сега вече разбрах как точно надстърчат вратичките и какви са тези профили.

И да попитам допълнително - тези надстърчащи вратички с профил нали могат да са с панти с плавно затваряне, би трябвало двете неща да са различни - видът на пантите и профил или дръжка за отваряне?

И още нещо - за горни шкафове, които се отварят нагоре, с какво трябва да се затварят, може ли с профил или трябва да са с дръжки?

За мен дръжки, които не са тип "копче", са трудни за почистване, най-вече под тях. Лично мнение, да не настане голям спор.

# 541
Мандаринка, на горен ред не се слагат профили. Този профил е просто "облечена" дупка за да бръкнеш и да хванеш вратичката. Може и без него, но ще е грозно, слага се за по-завършен вид, иначе ще виждаш натуриите в шкафа през цепката.
На мен първо мебелистът ми сложи боядисани с цвета на мдф-а профили, обаче нещо не ми хареса, стояха като дупки и после ми "скова" същите от дървесното.
На горен ред не се слага, защото вратата е по-дълга от долната страна и я хващаш там. А може и да се сложи, ако горните са на два реда и еднакво дълбоки, за да отваряш по-високия. Но обикновено втория ред ги правят по-дълбоки и пак може да се хваща по-дълга вратичка.
Може всякакви панти.
Може горни шкафове, които се отварят нагоре да са и без и с дръжки. Въпросът е, ако са високо, как ги стигаш за да ги затвориш.
Аз имам един такъв над хладилника, лесно го отварям, но го затварям с подскок за да го стигна.😆 Дори да имаше дръжка, при отворено положение, тя пак щеше да остане от горната му страна и нямаше да мога да я стигам.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 11:51 от Чи лу

# 542
Мандаринка, на горен ред не се слагат профили. Този профил е просто "облечена" дупка за да бръкнеш и да хванеш вратичката. Може и без него, но ще е грозно, слага се за по-завършен вид, иначе ще виждаш натуриите в шкафа през цепката.
На мен първо мебелистът ми сложи боядисани с цвета на мдф-а профили, обаче нещо не ми хареса, стояха като дупки и после ми "скова" същите от дървесното.
На горен ред не се слага, защото вратата е по-дълга от долната страна и я хващаш там. А може и да се сложи, ако горните са на два реда и еднакво дълбоки, за да отваряш по-високия. Но обикновено втория ред ги правят по-дълбоки и пак може да се хваща по-дълга вратичка.
Може всякакви панти.
Може горни шкафове, които се отварят нагоре да са и без и с дръжки. Въпросът е, ако са високо, как ги стигаш за да ги затвориш.
Аз имам един такъв над хладилника, лесно го отварям, но го затварям с подскок за да го стигна.😆 Дори да имаше дръжка, при отворено положение, тя пак щеше да остане от горната му страна и нямаше да мога да я стигам.
Моите всичките са с дръжки - и горни, и долни и са ми удобни.
Мандаринке, имах притеснения, че ще се зацапват вратичките, но не - просто разстоянието между вратичката и дръжката е достатъчно голямо, за да се отварят с хващане само на дръжката, без да се допира самата вратичка,  а затварянето става с коляно, хълбок - каквото дойде според височината на чекмеджето или шкафчето Simple Smile.
Чи Лу, по повод на същия проблем със затварянето на горните, когато майсторът ги правеше, рече така при обсъждането на различните варианти - абе, то няма начин с твоя ръст да ги стигаш за затваряне и двата реда (и двата се отварят нагоре), ама ти си отваряй, готви си, пък мъжът ти като се върне, ще минава да затваря Simple Smile

# 543
Аз съм висока, но пак не стигам. Кухнята е до тавана и шкафът в отворено положение е почти до него. Ползвам го рядко, но имам от тези сгъваемите столчета, когато се налага да ровя в него, че е и дълбок.
Сега на другата кухня, ще е по-дълбок, по-широк и абсолютно нефункционален, но няма какво друго да се направи, като е над хладилника. Има разни спускащи механизми, но са малки, а заемат много място и все тая и с тях и без тях.

# 544
  • София
😂 😂 😂 И аз се разхождам с една стълбичка из кухнята, в общи линии стигам първите 2рафта от горните, и то втория ако нещата са едри и напред достатъчно... Но не ми пречи да се правя на маймунка. Просто нагоре държа рядко ползвани неща.

# 545
Е, може би няма да е чак нефункционален - винаги има едрогабаритни неща, които се ползват 2-3 пъти в годината, ще им дойде таман. Освен ако и за тях нямаш достатъчно място на ниско. На мен все не ми стига, а съм и ниска и от горните шкафове без стълбичка стигам само долния ред и частично горния, ама затова на горния ми стоят и тенджерите, които хващам за дръжките - ако е друго, няма да мога да го сваля.

# 546
Още не знам с какво ще го натъпча. Аз много хвърлям и не обичам да подмятам нещо което не използвам.
Правя го за да се впише свободностоящ хладилник с две врати към кухнята и да не е празно отгоре.  Над сегашния държах бутилки с алкохол, ама аз ги окрадох и раздадох на майсторите😆
Оставих две-три полупразни, да не изглеждам крадла😂

# 547
  • София
😂 😂 😂 Аз на вс отгоре си дигнах горните шкафове 10-тина см над препоръчителните, че мн мразя да се свирам под ниски шкафове и да си удрям главата в тях, особено при аспиратора и мивката😁

# 548
Чи лу, имам предвид изпълнение, при което ако височината на шкафа е 90 см, вратичката му да е 92 см (примерно), и за да се отвори се хваща за тези 2 см, които стърчат. Ясно ми е, че има хора, на които всичко им е здраво и нищо не им се усуква, но има и такива, на които им се налага да сменят вратички още на първата година употреба. Няма как да знаем дали авторката на питането за вратичките ще си поръчва 14 или 18 мм пдч, мдф, 2 или 4 см масив дъб, ковано желязо или нещо друго, за да и кажа смело, че кухнята и ще и служи вечно без проблем. А не искам да я вкарвам в глупави заблуди и да съжалява след изхарчването на немалка сума пари. И преди съм казвала: всички бездръжкови изпълнения са свързани с петна и отпечатъци по корпуса, независимо дали се виждат или не - те просто ще са там.

Enter Sandman хич не мисля да го коментирам, понеже е ясно, че ще пробутва това, което му е лесно и евтино за изработка. Мотивацията му е да изкарва бързо пари, а не на мен да ми е удобно да си ползвам кухнята след като той си замине. В крайна сметка всеки си има глава на раменете и различна представа за естетика.

# 549
Аз наистина не схващам нещо май🙄Даже се върнах и пак прочетох дискусията да не съм пропуснала нещо. Кой е този дето пробутва каквото му било лесно?  
Кой те кара и защо се чувстваш длъжна да гарантираш, че някоя си кухня ще служи вечно?
Ако е с дръжки, каква гаранция даваш? Тънките плочи са по-слаби без значение дали са с дръжки или не.
Жената пита, аз и отговарям, щото имам такава, нали тази тема е затова.
Моите вратички са по 105 см и са с 1см по-дълги от корпуса. Засега са си ок, не мога да гарантирам за след 10г, защото ги използвам само 2.
А ти си имала такава и се усукала ли? Виждала ли си изметнати заради липсата на дръжки вратички?
Кухня без дръжки се прави по-трудно от такава с дръжки и предполагам е по-скъпа заради повечето работа и профилите. Същото е с кухните без водобран и лайстна. Много по-лесно е да се сложат гръб и плот набързо и да се закрие луфтът с водобран. По-трудно е да ги съберат и напаснат прецизно. Но мързеливите/некадърни мебелисти винаги имат аргументи да откажат клиента и да пробутат по-лесното.😆
Преди да намеря сегашния мебелист имах едни, които ме убеждаваха, че не можело гардероб плътно до тавана. Явно бяха забравили, че самите те ми правиха такъв преди много години😂

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 15:59 от Чи лу

# 550
Старите кухненски шкафове нали така бяха - без дръжки, с едно улейче отгоре (на долните), съответно в долната част - на горните,  още имам две останали такива в селската къща, които се доизползват до основен ремонт. Нищо не им е повредено (явно качеството е било на ниво), но на мен са ми неудобни за хващане. А за дълъг маникюр са направо проблемни - отчупват до основа (лично изпитано).
Идеята ми е да се гледат разните способи и да се пробват на живо.

# 551
Това е кант дръжка. Да, при нея го има този момент и аз съм си защипвала пръстите в предната кухня, когато много бързам. Но и на кухнята с дръжки ги защипвам редовно от бързане😆
При кухните без дръжка не се случва защото просто хващаш вратата. Профилът си остава на място.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 16:16 от Чи лу

# 552
Това е кант дръжка. Да, при нея го има този момент и аз съм си защипвала пръстите в предната кухня, когато много бързам😆
При кухните без дръжка не се случва защото просто хващаш вратата. Профилът си остава на място.
Това последно уточнение вече ми внесе яснота, благодаря!
Аз сега като отварям, нищо не хващам с ръка - просто си пъхвам чистия пръст (ако готвя в момента или съм омазана с шоколад) в отвора на дръжката(моите са такъв тип:   http://diel09.com/moderni-drzhki/1911-ua-76-mebelna-drzhka-gamet.html) и отварям, ако се налага  - после затварям с коляно или хълбок и толкова.
Ако трябва да докосвам вратата, сигурно ще я омажа. Обикновено си приготвям посудата и приборите предварително, но от време на време все нещо по-подходящо ще ми потрябва или пък да изхвърля отпадък...

# 553
И аз помня старите соц. шкафове. Не се "измятаха", а провисваха не заради кант дръжките, а заради кофти социалистически изхвърлящи се панти. А при късното соц.изпълнение - заради рехаво ПДЧ, на което се разбиваха дупките, в които винтовете закрепват пантата (и вратичката). Същото се получава и сега с евтино ПДЧ, на мен така ми излязоха винтовете от гърба на едни кухненски столове.

Пак да кажа - провисването на вратичките вероятно се получава при кофти панти, като качество, или при панти, които не са оразмерени правилно за тежестта на вратичките.

Гаранция в България да си търсиш е като да чакаш от умрял писмо. Лично мнение.

# 554
Моите два остатъка са точно от соца, Мандаринке, от началото на 80-те, ако правилно помня. Нямат мърдане - няма увисване, няма дупки, ама още ги търпя в селската кухня, че сме преди ремонт.
При свекърва ми пак в селската къща също има такива, ама нейните повечето са зле. Допускам, че е от влага обаче, защото на  нейния първи етаж е много влажно. 

Общи условия

Активация на акаунт