Гости с пренощуване

• 21 763
  • 416
  •   1
Отговори
# 225
Такива ханове, спанета по дюшеци, тъпчене на сто човека в три стаи го има само при нас. Нормалните хора съжителстват и общуват без да си навлизат в личното пространство. Редно е, когато ходиш на гости да предупредиш, да се съобразиш, да попиташ дали е удобно...! Преди години трябваше да ходя командировка в Пловдив, свекъра предложи да спя в леля Пенка, щото им била семейна приятелка. Е да ама аз леля ти Пенка съм я виждала само на сватбата си /даже и не мопменех коя е/. Та направо се оцъклих на предложението. Служебно хората осигуряваха хотел - много ясно след като те пращат на работа в друг град!

# 226
  • София
А това направо е върхът! А кани в жилището на Б, без въобще да го е попитал.

# 227
А това направо е върхът! А кани в жилището на Б, без въобще да го е попитал.
Ако имаш предвид леля ти Пенка без въобще да я пита - съм сигурна, че ще приеме /независимо дали и е приятно или не/. Просто при тяхното поколение така е прието, а и при този тип хора, които така са възпитани!

# 228
  • София
А, това ми е ясно.

# 229
  • Melmak
Аз лично не се имам за гнуслива, въпреки че не сядам на обществена тоалетна. Не си и ближа пръстите като готвя без значение дали е за мен, или за гости. Просто така съм възпитана.

Например мм е много по-гнуслив и виждам от къде му е насадено. Майка ми и баща ми цял живот са в хранителния бизнес и са видели какво ли не. Свекърва ми цял живот на бюро работи, не е виждала цех, ресторант отвътре. И си мисли, че всички правила се спазват. И мм така, не яде у всички хора, не яде курбан от село, не знам си какво…
Като не си гнуслив се живее по-лесно, потвърждавам.

# 230
По-лесно се живее, няма две мнения по въпроса. Но и не виждам това да може да бъде тема на спор. Всеки е с личното си усещане. Но аз и да не бях изобщо гнуслива, нямаше да обичам спанета по домовете, защото не обичам някой да ми е в личното пространство. За повече от сядане на масата на хапване и пийване. После всеки у дома си.
За предните поколения наистина е било нормално като си в друг град да пренощуваш у познати там, не е било разпространено постоянно ползване на хотели, особено за 1-2 нощувки. Така че, за времето на нашите баби, че и родители отчасти, си е било нормално. Сега има други възможности и наистина е неудобство да се натъпчат във всяка стая хора с различен режим и навици. Но пък за някои това е приятно, няма лошо тогава да си го практикуват.

# 231
  • Melmak
Преди много години първа братовчедка на баба ми (с която са мн близки) заминава да живее в Бургас. Ние сме тук от Шопския край, та жената сменя кардинално местоживеенето си. Знам, че много са си ходили на гости, че майка ми и леля ми са ходили лятото у леля си на море, а пък баба ми ги е посрещала тук. С времето сме загубили връзка, поне ние младите. Баба ми се чува с братовчедка си, но вече на 80+ не си ходят на гости. Майка ми и леля ми не са близки с братовчедите си, а аз пък дори не ги помня вече.

Преди години, същата братовчедка на баба ми, дори е идвала у нас (не у баба) по лекари, защото имаше здравословен проблем. Живя у нас преди да се оперира малко и след операцията известно време.

Сега тези неща биха били немислими.. нито ние ще се троснем на море у тях, нито те ще ни потърсят, защото сме в София. Наистина много са се променили нещата. Явно преди е било обидно да отседнеш на хотел, може би и опциите не са били толкова много.

# 232
  • Най-красивата страна
Аз обичам гости.Но в рамките на нормалното.
Каним едно семейство-вечеряме .
Приготвям вечеря с кеф.Обичам да готвя.
Гости с пренощуване-много рядко.Само ако е наложително.
Ние предпочитаме да спим в хотел,а не в хорските къщи.

Имаме вила до морето.
Преди време едни роднини се самопоканиха у нас за седмица.
Предложих им да отидат на вилата .Ами разсърдиха се и отказаха,защото искали да почиват,а не  да  готвят и да чистят.Искали в апартамента.Останах потресена.
И им казах,че в апартамента не мога да ги приема,не ми е удобно,нямам време да им обърна внимание и като не им харесва вилата да отидат на хотел.
От тогава не сме се виждали и не сме се чували.
Само приказки чух,че съм била негостоприемна и мързелива.

# 233
Такива приятели са ми не, мерси. Простаци.

# 234
Е, то всички навлеци така говорят.

# 235
  • пустинята Гоби
Е то подобни елементи никой няма да иска да приеме у дома си. Даже и свободна вила им е много.

# 236
Преди много години първа братовчедка на баба ми (с която са мн близки) заминава да живее в Бургас. Ние сме тук от Шопския край, та жената сменя кардинално местоживеенето си.
Аз също съм сменила кардинално местоживеенето си, от София заживях на морето. И бях изумена как мои съграждани се натрисат на хората по Черноморието като нещо нормално. Никога преди това не се е случвало аз с майка ми и баща ми да отседна при някой на морето. Joy Имаше си станции, квартири...!

# 237
Не обичам гости с приспиване, освен ако не са ми мнооого близки приятели и примерно е на Нова година и таксита няма до 3-4 през нощта.
Нямам скрупули да отхвърлям подобни нагли молби. Ей така преди няколко години сестрата на моя приятел, се записа да учи в моя град и да нощувала у нас?? Брей за по месец, я у лево. Един път не я пуснах в дома си, потриса ме наглостта ѝ. В 21ви век има хотели. Не ме интересува, че нямала право на общежитие. Да е мислила преди да се записва да учи тук.
После започна да ми звъни да ѝ лекувам детето, все едно съм педиатър и по тази линия много бързо я отсвирих. Интересно че се разсърди чак когато милото я свали на земята.
Хмм аз много се старах преди това - не ѝ вдигах телефона, игнорирах ѝ съобщенията.... Вече от година ни вест, ни кост от наглата ѝ особа. Неприятният вкус в устата остана обаче.

П.С. - за всички, които ще ме обявят за безсърдечна, ние си имаме война от преди това🙃не е някое мило и приятно момиче. Мне...бяха дошли двамата в моя град, за да се запише тя в университета и ми казва той по телефона, че ТЯ важната особа не искала да се прибира сама у тях и не му даваше да остава при мен. Е разбира се, че я изпрати малката студентка на 35 години с автобуса и дойде, но... Тази обида не мога да я забравя.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 15:41 от Velma125

# 238
Е то подобни елементи никой няма да иска да приеме у дома си. Даже и свободна вила им е много.
Трябвало е да им предложи някоя свинска кочина. Там ще бъдат освободени от ангажименти като готвене и чистене.

# 239
Последните коментари стигнаха дъното.

Общи условия

Активация на акаунт