Нашите орхидеи – тема 44

• 31 340
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
Ако я пече орхидеята директно на източния прозорец не е ли проблем?
Имам друг източен прозорец към тераса, но пряка слънчева светлина не влиза, защото на терасата има асма.

# 466
  • Мадрид / София
Ще ѝ изгорят листата първо и после може и да загние от пряката слънчева светлина.

# 467
Зависи от типа на стъклото на прозореца , това как идва светлината на слънцето според сезона , самото слънце колко е горещо ( отново според сезона - зимно пряко слънце не се развява на лятно пряко слънце, как точно стои цветето на перваза (има ли отгоре козирка, дъно на балкон - факторите са много. Студените месеци слънцето дори и да не е силно (правете разлика между количество светлина и количество топлина на слънчевите лъчи) ако стъклото е К - то се нагрява и на перваза става доста горещо. Иначе, заради студа навън, зад стъклото вечер температурите, могат много паднат. Въобще цвете на перваз, буквално опряно в стъклото е най-лабилната позиция за отглеждане. Освен ако няма остъклен балкон зад този прозорец.

# 468
Допълвам горните мнения, на Източен прозорец директното огряване е само за няколко часа сутрин, не е проблем за моите. Но са зад перде, никога не слагам фаленопсис директно до стъклото.

# 469
Аз слагам, защото няма къде.И зима, и лете са на западен прозорец и ги пече лятото, ама няма друг начин.

# 470
Прозорецът е тип капандура, само че не е на тавана, а на стената и съответно няма перде. Слънцето пада косо и ако е в единия край орхидеята може и да не я пече директно. Но, светлина бол. Има голям перваз и може да е на разстояние от прозореца. Единственият нормален прозорец в целия апартамент е този към тарасата.

# 471
  • София
Две от орхидеите ми ме изненадаха и цъфнаха рано, рано:

# 472
Здравейте момичета, моля да ми дадедете съвет как да се погрижа за този дендробиум фаленопсис в офиса. Нямам никакъв опит с този вид, дори тук ми казахте какъв е. Наклонен е на една страна и стои опрян в стъклото и предполагам затова някои от младите листенца са изсъхнали. Не е цъфтял тази година. Мина курс на лечение срещу трипси заедно с фаленопсисите. Трябва ли да го преместя в по-голяма саксия, въобще моля за цялостни насоки как да се погрижа за него.

# 473
  • Мадрид / София
Добре си е дендробиума. Можеш да сложиш една пръчка в средата на саксията и към нея да привържеш отделните стъбла за да са по-прибрани. Полива се малко по-често от фалеанопсисите, тъй като е с по-тънки корени. Иначе нищо особено не му се прави. Доста издръжливи са.

# 474
Като гледам е в "почва", т.е. има повече мъх и влакна, не бих поливала по-често от другите Hands V или не по-често от поливането до сега. Моя вкъщи го уморих с преполиване на третата му зима вкъщи, точно на принципа "по-често от феланопсисите", щото нали не цъфти... Имаше някакъв принцип на засушаване, ама не помня... не гледам вече дендродиум, така и не си купих следващ...

# 475
  • Мадрид / София
Някои дендробиуми могат да се засушат зимата за да цъфтят, но този не е от тях. Ако има фалчета и дендробиум при еднакви условия, дендробиум фалеанопсис иска малко повече влага в корените отколкото фалеанопсиса. Ако има много влага във въздуха тогаваможе и да не се полива толкова. Просто много зависи от климата около растението какъв е.

# 476
  • София
Ха, и аз ще питам за дендробиум. Опитах един път с едно приютено, но така и не разбрах защо си отиде скоропостижно. Този го отмъкнах от колежка, на нея не й се занимавало. Посаден е в кори и отгоре мъх. Петната ме притесняват, изсъхналите булби какво да ги правя, помагайте, моля ви. Като взимам без да знам какво да го правя....Blush

# 477
  • Мадрид / София
Ха, и аз ще питам за дендробиум. Опитах един път с едно приютено, но така и не разбрах защо си отиде скоропостижно. Този го отмъкнах от колежка, на нея не й се занимавало. Посаден е в кори и отгоре мъх. Петната ме притесняват, изсъхналите булби какво да ги правя, помагайте, моля ви. Като взимам без да знам какво да го правя....Blush

Добре е. Продължавай да го гледаш. Изсъхналите булби не са изсъхнали, а само са им изпадали листата, което е естествен процес. На дендробиумите листата падат след време. Оголените стъбла се оставят, защото те изхранват новите растения. Само ако покафенеят или изгният могат да се отстранят като се издърпат или се срязва ризомата между изгнилото и зеленото стъбло.
Листата с петната ги остави, така или иначе ще паднат.

# 478
Много благодаря на включилите се 😊
Angela61, а няма ли да е по- добре да го преместя в малко  по- голяма саксия и да се опитам да го изправя леко и в същото време да засипя с кори оголените корени?

# 479
  • Мадрид / София
Много благодаря на включилите се 😊
Angela61, а няма ли да е по- добре да го преместя в малко  по- голяма саксия и да се опитам да го изправя леко и в същото време да засипя с кори оголените корени?
Има доста свободно място в тази саксия. Така че само привържи стеблата за пръчката за да се поприберат. Имай предвид, че се накланят към светлината, което ще рече, че за да изправени нагоре, светлината трябва да идва отгоре. В повечето случаи светлината идва от едната страна. Можеш да сложиш мъничко кори отгоре, но ризомата трябва да остане отгоре. Ризомата е мястото, където се съединяват растенията помежду си.

Общи условия

Активация на акаунт