Нашите орхидеи – тема 44

• 31 343
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Благодаря, ще разгледам Flowers Hibiscus

# 451
Публикувам и тук освен в нашата Фб група

Подарявам на желаещи транспортни саксии фи12!
За Варна!
П.С. 16 запазени, останаха още  21 бр.  
П. С. С. Запазени още 15.
Остават десетина

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 21:56 от _re_ge

# 452
Имам нужда, но хем не съм от Варна хем живея в чужбина.

# 453
Имам нужда, но хем не съм от Варна хем живея в чужбина.

Светът е малък. Дъщеря ми живее във Виена и се прибира от дъжд на вятър в бг. Или й пращам кашони до 32 кг където винаги могат да се подслонят такива неща. Това как звучи? по-близко ли?

# 454
имам си три предстоящи цъфтежи Simple Smile

Oncidium Twinkle yellow, който си взех от гърците през февруари и ще цъфти за първи път при мен:

Oncidium Jungle Monarch, най-цъфтящата се оказва към момента. След придобиването през април 2023, цъфтя октомври, юли тази година и сега установих, че пак ще цъфти Flowers Cherry Blossom

Тук вече не знам какво да очаквам Simple Smile Все още имам орхидеи, които съм взимала и не съм отбелязала какви са.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 15:59 от greis

# 455
Колкото повече се вглеждам в орхидеите си , толкова повече се шашкам. като нне им обръщам внимание, са си добре. Вчера забелязах едни микроскопични и доста бързи създания по листата на две от орхидеите, и то от тези, които изглеждат добре. Едни такива бели точици и предполагам са ларви на нещо.  Освен това, на онази орхидея, която беше виснала в топлото 2 листа са на петна. Там е имало насекомо и яйца, но късно видях. Обаче едното от листата е сякаш няма хлорофил. Възможно ли е да им липсва наторяване, защото не торя въобще? И друго - с какво да ги измия, за да се дезинфекцират? По принцип си ги мия с течаща вода на чешмата, а може би трябва и някаво лечение за листата.
Вие пръскате ли с пулвелизатор в топлото?

# 456
  • Мадрид / София
Вие пръскате ли с пулвелизатор в топлото?
Миниатюрите, които са ми качени на кора си ги пръскам целите, но изсъхват бързо, не е като да са в субстрат. Тогава е опасно да не загният.

# 457
Внимаеайте с пръскането, че топлото свърши... Аз се притеснявам от пръскане на студено и ако толкова се налага, пръскам сътрин, че да има време да поеме препарата и изсъхне по светлата част на деня. Така и поливам. За всяккави гадини гледам да действам с поливане, а не с пръскане Hands V  Гниенето при мен тръгне ли, спиране няма.

# 458
Аз не пръскам, нито ги къпя. Като ги полея се изпарява достатъчно влага. Ако много прашасат забърсвам листата с влажна кърпа.
Докато бяха по-малко бройки пръсках лятото с листен тор, добре им се отразяваше.

# 459
Има орхидея навън. Сега като ги дават минимални температури 8-9 градуса да я прибирам ли? А като се позатопли мога ли да я изкарам пак или прибрана веднъж не е добре?

# 460
  • София
Аз моите орхидеи си ги държа целогодишно вътре, не ги пръскам, пълня им кашпите с вода за 24 часа през 10тина дни. Цъфтят зимата 3 месеца някъде.

# 461
на 8-10 градуса много малко орхидеи могат да оцелеят, особено ако са с месести листа и са поляти . За бг климата - орхидеите се водят стайни цветя. Не им понасят нито прекалено високите ( 30 и нагоре при ниска влажност) нито много ниските температури( под 15-13 градуса) . Има и "студенолюбиви" орхидеи, но това не значи че живеят на студ а  на по-хладно от 22-28 градуса. Да кажем до 13-15. Цимбидиумите , някои от дендрите нобиле епизодично позволяват и до 3-5 градуса, може малко сняг, но пак  ако са напълно сухи и това е снежно  събитие за няколко часа.

# 462
Мога да я сложа на източен прозорец с щора от плат, която пускам лятото, а и сега понякога и вдигнам след като се върна от работа към 18.00. На орхидеята ще и пречи ли това?

# 463
Орхидеята иска много светлина, без да я напича директно. На пусната щора ще оцелява, но няма да цъфти.

# 464
Мога да я сложа на източен прозорец с щора от плат, която пускам лятото, а и сега понякога и вдигнам след като се върна от работа към 18.00. На орхидеята ще и пречи ли това?

Източен прозорец е много добре. НО разбора се без щора. Ако има щора цветето не само няма да цъфти а може и да умре от това че не му  недостига на светлина, а това  му пречи да пие водата поета от поливането и съответно да се развива. Освен това АКО первазът е "студен" ще имате проблеми.

Орхидеята иска много светлина, без да я напича директно. На пусната щора ще оцелява, но няма да цъфти.

ще оцелее само ако се полива оскъдно. Ако се полива нормално ще доведе но загниване на корените.

Общи условия

Активация на акаунт