Нашите орхидеи – тема 44

• 31 321
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
Препоръчайте ми,моля лампа за орхидеи за по-мрачните зимни дни!

Аз си поръчах от амазон.де. Знам че хора си сглобяват лампи от пури, имах цяла статия някъде преведена как се изчислява осветеността ... но като  се стигне до домашни условия в които цветарниците не са стандартните стилажи и става трудна подобна класическа изработка.
Питай,  какво те интересува? Аз купих три различни типа - пурички, с гъвкави вързки и няколко "рамена" и с лампи върху алуминиеви пластинки. Не мога да кажа кои с апо-добри защото са сложени на различни типове цветарници. Подбирах ги спрямо цветарниците самите лампи.

# 526
  • София
Живанка@, ползвам според нуждите. Когато имах отворена тераса и температурите позволяваха, ги опръсквах в банята със спрей срещу всичко /Baygon най-често/ и след час ги изнасях да се проветрят. Сега нямам тази възможност, затова ги оглеждам внимателно. Ако имам притеснения за трипси, поливам с Моспилан и Тепеки. С акари гледам изобщо да не взимам, защото акарицидите са контактни препарати и с тях трябва да се опръсква, а вътре не ми се иска да пръскам.
Иланг-иланг, аз ползвам лед-пури. Обикновени. Ако имам възможност по две на рафт /една 2700К и друга 6000К/. Ако нямам - една на 4000-4500К. Под 800 лумена нямам даже от обикновените крушки.

# 527
  • Мадрид / София
Когато ползвах лампи бяха лед с щипка 4 пури с подвижни рамена. Но сега вече не ползвам, преместих ги на светло и там няма нужда от лампи. Зависи от мястото където ще ползваш лампата, коя е най-подходящата. За осветеност май са стандартни.

# 528
Аз от моите лампи както съм писала видях една полза. Тези орхидеи дето едвам кретаха умряха, заради това че светлината ги накара да "живеят"  без почивка, докато свети. Ако преди са били в летаргия, от светлината где що има лоши процеси  се катализираха.
Нищо друго- повече листа повече цъфтеж от тези лампи не видях. но ги ползвам от януари. Сега ще видя как ще е зимата. Даже и советени в момента не пускат цветоноси. Само дендрите цъфтят до припадък и то те са без допълнителна светлина Simple Smile

# 529
  • София
Ей това: “… без почивка, докато свети…” не го разбрах. При мен светят по 12 часа в местата, в които няма естествена светлина. В другите - според нуждите, така че да станат 12 часа в денонощието.
Цветоносите зависят много и от температурната разлика. При мен видях нови в близост до прозореца - още не отопляваме, а нощните навън днес бяха около 2 градуса.

# 530
Ей това: “… без почивка, докато свети…” не го разбрах.

Според концепцията на развитие на орхидеите те "спят/не се развиват" единствено ако няма светлина. Светлината е тази която дава команда на растението да "пие вода" съответно да я усвоява водата, да фотосинтезира и да живее. Поради тази причина през зимата, когато денят е кратък и светлината малко,  "те спят", в нашите ширини. Ако им бъде осигурена 24 часа светлина и подходяща темпратура  ще се развиват без да спрат.
При мен Денем имат дневна светлина, нощем ги осветяват лампите.
Определено концепцията е именно тази,  защото в момента ми "просъхват" двойно по-бързо от преди.

# 531
  • Мадрид / София
Бях писала преди, че от втората лампа, която имах, някои орхидеи извадиха листа с дефекти (наранявания). Преместих ги на естествена светлина и следващите листа израстнаха нормални. Та си зависи и от лампата. Мойта първата беше само с две степени и всичко беше много добре. Втората беше с три степени и тя ми развали цветята.

# 532
Re-ge, аз доосветяваммоите денем... Тъмничко им е, дори като е слънчево навън. Лятото също, че при мен лятото са в плътна сянка от дървета, а зимата просто светлината е по-кратно и... са до аквариум, осветявам и двете неща по 12ч в "светлата" част на деня. В офиса им осигурявам доосветяване в работно време, че то иначе в 15:30-16:30 си е мрано тъмничко вече...

# 533
при мен са на светло, но заради типа цветарник задните са в сянка. но лампи има за всички Simple Smile

# 534
  • София
Смятам, че нощният покой е задължителен за растенията. Свързан е с обмяната на веществата им. Особено на хлорофилните. Защото има разни, които нямат нужда - пещерни, дълбоководни, разни други, за които не се сещам в момента.

# 535
Когато преди няколко години превеждах научни материали за орхидеите от научни сайтове, хората които се занимават с тяхното изучаване бяха написали че орхидеите са в състояние да превключват режима си на фотосинтеза от С3 в САМ и обратно и най-важното - да фиксират въглерода паралелно на другите процеси. Но обсъждането на тази специфика само ще натовари темата.

# 536
Ре-ге, не разбрах защо искаш да са на светло денонощно? В природата не е така.
Аз осветявам през деня, за 12 часа. Лятото не съм включвала лампи, защото е достатъчно светло. От миналата седмица започнах да ги включвам пак. При мен има значителна разлика, откакто осветявам наистина цъфтят по-често и с повече цветове.

# 537
  • Мадрид / София
Какво значи СЗ и САМ?

# 538
  • София
Това е свързано с фотодишането и цикълът на Келвин
С3 се наричат растения, които не могат да променят сами фотосинтезата си за регулиране на дишането си. Т.е. - усвояването на въглеродния двуокис и освобождаването на кислород зависи от светлината.
САМ са растения, които използват красолацеиновата киселина, за да намалят дишането сами, независимо от светлината.
Обаче САМ растенията обичайно са растения в сух и горещ климат, а фалчетата не са точно пустинни растения. Освен това цикълът ден-нощ влияе и на САМ растенията.
Нямам претенции за твърди знания, но 24 часово осветяване ми прилича на задачите по физика - идеален, теоретичен случай.

# 539
но 24 часово осветяване ми прилича на задачите по физика - идеален, теоретичен случай.
CAM режим на фотосинтеза имат пустинните растения и това показва за пореден път колко са удивителни орхидеите -  растение които превключва фотосинтезата си  според условията. това се дължи на еволюционното им развитие и факта че имат хабитат на някои места по света, в който по 6 месеца не вали и те "пият" влага само от сутрешните мъгли. Хората си го обясняват по научному, аз не съм обаче учЕн, знанията ми са до тук.

При мен се случва да кажем по-скоро експеримент.  Аз обичам да експериментирам. Минала съм през много и различни експерименти - водно, полуводно, полухидропоника, качване на кора и др. Сега, освен орхидеите ще почна да осветявам и кактусите.

За орхидеите за сега аз поне не виждам разлика, освен както казах че по-бързо ожадняват( което потвърждава писаното че светлината командва пиенето на вода)... и че нощем къщата свети във всички цветове на дъгата Simple Smile

Отново казвам че фасона на цветарниците е такъв че по-задните цветя ( да кажем 50%) цял ден са на сянка. Предните са на слънце. Вечер се включват лампите , те са върху всички. На задните им е светло ( дето са били на сянка) а предните продължават да получава светлина.  По принцип тези дето са били на сянка до сега и те с ами цъфтяли и са се развивали нормално макар и малко по-бавно, нямам такова място където растенията да страдат от пълна липса на светлина, но от лампите очаквах уау ефект върху всички. Но такъв не виждам нито на предните нито на задните цветя. Единствено цветовете на по-шарените хибриди се повлияват, но всички знаем как светлината влияе върху окраската на всеки цвят - лентен и зимен цъфтеж често са много различни.

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 13:06 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт