Нашите орхидеи – тема 44

• 31 308
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • Бургас
Аз си мисля, че орхидеята е стара поне на 5-6г. Нужно и е пресаждане като се намали стеблото отдолу и тия новите коренчета да се мушнат в субстрата. Тази есен поне 6-7 стари мои орхи пресадих по същия начин. Не съм сигурна дали е правилно, но бяха много избуяли и тръгнали да "бягат"от саксиите. Голяма част от корените бяха омекнали и в лошо състояние.

# 556
  • София
Ariadna82, зависи от колко време е така. Ако е под месец и отвън се виждат хубави, здрави корени, аз не бих я вадила, но бих я наблюдавала с повишено внимание. Ако няма хубави корени /повече от два/ или сбръчкването е вече повече от месец, то бих я извадила.
Месечинка виторога, стара е тази орхидейка. За подмладяване е. Малко ме притесняват пожълтяването в основата ма новите листа и червеникавия цвят на остатъците от старите листа. В този случай, аз бих прерязала стеблото, като оставя към горната част с листата поне три-четири корена /може и повече/. Долната част без да я вадя, бих я оставила на топло и светло, за да пуска кейки.  Мисля, че има отлични шансове.

# 557
  • Варна
Има и издънка в основата, вижда се тук:

Видях го това розовото, но пък по върховете на корените няма нищо…. Лилава била, може затова да е. Ще предам съветите ви, старичка е, да, и аз подмладих няколко вече, но бяха с по-дебели стъбла.

# 558
  • София
Ако не може да се отреже на около 1 см над издънката, така че да останат корени и за горната част, не бих я пипала. Спасява се сама 🙂

# 559
  • Варна
А тва бялото в корите какво е според вас?

# 560
Белите точки може да са гъби, изглежда доста влажно. Да полее с фунгицид следващия път.

# 561
  • София
Да, спори на гъби, както каза Phloxx. Може да полее с  фунгицид, с кислородна вода или най-добре да намали поливането.

# 562
Момичета, въпрос как използвате фунгициди и специални ли са за орхидеите? Питам защото съм с куче, живея в апартамент и не бих искала да се отровим с него

Благодаря а за моята орхидея, ще и понаблюдавам  листата и ако трябва ще разровя после ако се влоши.

# 563
Момичета, въпрос как използвате фунгициди и специални ли са за орхидеите? Питам защото съм с куче, живея в апартамент и не бих искала да се отровим с него

Благодаря а за моята орхидея, ще и понаблюдавам  листата и ако трябва ще разровя после ако се влоши.

част от системните фунгициди що касае вдишване - нямат изпарения и затова са безопасни за нас и  всякакви топлокръвни. Те преминават в соковете на растението и убиват гъбичните патогени. Ако кучето яде орхидеите е друга работа.

# 564
Здравейте,
Може ли съвет какво да правя с тази орхидея, не разбирам от тези цветя ☺
Да изрязвам ли нещо след като падна цвета?
Благодаря

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 18:24 от Lisa.

# 565
Няма снимка.

# 566
Здравейте,
Може ли съвет какво да правя с тази орхидея, не разбирам от тези цветя ☺
Да изрязвам ли нещо след като падна цвета?
Благодаря

не режете нищо!

# 567
Благодаря!
А след колко месеца или год. евентуално е възможно да се появи отново цвят…просто да съм ориентирана Simple Smile

# 568
Благодаря!
А след колко месеца или год. евентуално е възможно да се появи отново цвят…просто да съм ориентирана Simple Smile

може и след няколко месеца от спящи пъпки. Сега е сезона на залагане нов цъфтеж. Но може вашето цвете да иска да почива до пролетта.

# 569
Моите орхидеи цъфтят веднъж годишно, обикновено почват към февруари и цветовете се задържат до лятото. Тази година имах цветове до юли месец. Още нямам изгледи за цветоноси, може би към ноември ще се покажат.

Общи условия

Активация на акаунт