АПРИЛски бебета 2024 - тема 1

• 28 776
  • 757
  •   1
Отговори
# 540
Моето бебе след 3 дни навършва 4 месеца и днес педиатъркита каза, че от другата седмица трябва да започна със захранването 😳 (става въпрос за Германия). Според мен за това е супер рано и ми се иска да изчакам поне още месец, а да не говорим, че първоначалният ми план беше при навършени 6 месеца. Обяснява ми някакви теории за развиването на алергии и че ранното захранване помагало за по-малко алергии и т.н.
Как мислите да постъпите вие, от кога ще започвате и защо?
Майка ми и тя ми говори врели-некипели, че ме била захранила в първите дин на 4ти месец. Единствено свекърва ми реагира нормално и ми каза да правя това, което аз усещам като правилно по темата.
Объркана съм 🤷‍♀️

# 541
Бебетата се захранват между 4 и 6 месец. Тези на АМ към 4,5ти. Тези на кърма на 6ти. Аз мисля да захранвам на 5 навършени. Със зеленчукови пюрета, защото от АМ много наддава.
Ако слушах моята педиатърка трябваше да съм дала плодов сок на 2 месеца, което е абсурдно.

Чела съм оттук оттам, че ранното въвеждане на алергени е популярно в Западна Европа. Но нямам толкова информация, че да съм сигурна. По-скоро ако в семейството има хора с алергии, детето се следи внимателно за реакция след всяка нова храна.

# 542
На мен ми е първо и нямам никакъв опит и познания. От 2 месеца си казвам, че сериозно започвам да чета по темата, но все още не съм така че само споделям какви впечатления съм натрупала до момента от разни статии и видеа. В главата ми е да започна 5-6 месец като гледах видео на Маги Пашова, която ми изглежда доста адекватна, в което казва, че първо е хубаво да покрият 4-5 стъпки, за да започне спокойно захранването - да може да стои що годе самостоятелно и да не клюмва главата, да го няма избутващия рефлекс с езика, добра координация между очи, ръка и уста и проявяване на интерес към храната.

Аз да ви попитам има ли още оплешивяващи бебета? На моята преди месец и нещо много й падаше косата, малко поспря и от 1 седмица е ужас. Направо оплешивява отстрани, където главата й се опира с матрака, топка косми след всяко лягане. Добре, че се роди що годе с повечко коса ама с тия темпове ще й остане само перчемът отгоре Joy

И да се оплача отново. При нас все още заспиването е кошмар, заспива по час и нещо с рев и люшкане и накрая просто се изтощава от рев, какво стана с това бебе не знам. От газовете ли е, в някакъв скок ли, регресията в 4-я месец ли Confused Еспумизана не помага с газовете и пак май ще прибегна до боуен. Видяхме доста ефект от него първия път, дано пак помогне.
Моето бебе след 3 дни навършва 4 месеца и днес педиатъркита каза, че от другата седмица трябва да започна със захранването 😳 (става въпрос за Германия). Според мен за това е супер рано и ми се иска да изчакам поне още месец, а да не говорим, че първоначалният ми план беше при навършени 6 месеца. Обяснява ми някакви теории за развиването на алергии и че ранното захранване помагало за по-малко алергии и т.н.
Как мислите да постъпите вие, от кога ще започвате и защо?
Майка ми и тя ми говори врели-некипели, че ме била захранила в първите дин на 4ти месец. Единствено свекърва ми реагира нормално и ми каза да правя това, което аз усещам като правилно по темата.
Объркана съм 🤷♀

# 543
И мойта педиатърка иска от 4 месец, но все още не сме ходили да я мери и за ваксина и да каже с какво да започвам.
Сега търся роботче да й правя храна поне до годинка, после пюретата.
Смятам към пети месец да стартираме.
Косата не й пада и е много дълга. Не знам кога ще оплешивее 😁

# 544
Захраних каката на 5 месеца и 1 седмица и според мен беше оптимално. 4 месеца ми се вижда рано, а 6 късно. Аз лично не разбирам защо има значение дали е на АМ или на кърма, търсих такава информация на английски, но не намерих нищо съществено, явно е някаква бълагрска педиатрична чудесия. Ако някой е чел някакво проучване за това, нека сподели.

На последната консултация (на 4м), педиатърката ме попита дали другия месец (т.е. на 5) ще започна. Казах, че сигурно да, защото септември ни предстоят доста неща, каката тръгва на градина, възможно е да се местим (или септември, или октомври) и ще се съберат доста неща концентрирани точно тогава и не знам колко ще имам капацитет да мисля и захранване. Във всеки случай, няма да започна преди 5 месеца и 1 седмица, но ще гледам да е преди 6м.

Вече десетина дни малкият е на смесено хранене, последните 2 хранения (21ч и 0ч) са АМ, с идеята да махне нощното ставане, но пак си се буди между 4 и 6 за манджа (тогава давам кърма, както и на всички други хранения). Честно казано не знам дали има някакъв ефект, че 2 от храненията не са кърма, като свърши кутията не знам дали ще купувам нова. Ще му вдигам дажбата повечко и така.

# 545
  • София
На 4м за мен е рано за захранване. Тогава препоръчват за деца със силно изразен рефлукс с идеята да го притъпят. На 6м ми се вижда пък късно. Аз ще започна след 2 седмици като навърши 5м. Има вече признаци, че е готова, но ще си изчакам (вчера ми набара чинията с ориз с морски дарове и за малко да се захрани набързо с тях). За малките тези 14-15 дни са си много време от към развитие.

Това за алергените си има проучвания, но за себе си бих внимавала с някои от силните. Тахани бих въвела по-рано, но ягоди, мед след годинката например. Със синът ми нямах проблеми като алергии и непоносимости, въпреки че е светъл и рус (най-предразположените към алергии). Също смятам да въвеждам по 3 дни всяка храна, не по 5 както някои препоръчват.

# 546
Пет месеца си е точно по средата. Звучи ми много добре.
Абе тея роботи нещо не ме кефят,,, много приставки, много място. Може ли да се ползва мултикукър?

# 547
  • София
Пет месеца си е точно по средата. Звучи ми много добре.
Абе тея роботи нещо не ме кефят,,, много приставки, много място. Може ли да се ползва мултикукър?

Какви точно роботи гледаш?
Аз със синът ми ползвах приставка за 5лв за пара и пасатор. Гладки пюрета да е ял месец и половина макс. Ползвах си нашите тенджери, тигани и нищо повече не ми е било нужно. А на 8м като мина на кухня само затоплях даже.

Сега само ще взема блендер, че пасаторът няма купа вече. Имаме еър фрайър и останалото пак са тигани и тенджери. Загледала съм инста пот, но няма вече къде да го държим. В инстаграм drModernMommy има хубави рецепти с него, но някога като имам по-голяма кухня ще е 😀

# 548
Аз смятам да започна тези дни със зеленчуковите пюрета, на 4 месеца и половина е. Педиатърката така ни посъветва, може би защото наддава малко по-бавно.

Като за начало ще караме на готови пюрета, че за няколко лъжички не ми се струва рационално да ги приготвям аз, но за по-натам имаме комбинирания уред за готвене на пара на Филипс Авент, струва ми се удобно, но още не съм го ползвала за да кажа мнение (в момента мисля че е на някакво намаление в озон /бейби.бг)

Иначе малкият все още не може да се обръща, стига до едно положение настрани, прехвърлил е крачето, обаче си пъха ръцете в устата и забива така. И на всичкото отгоре главата му отзад е започнала да се сплесква, въпреки стоенето по корем и опитите ми да го слагам с глава встрани, та мисля да поръчам от сайта на д-р Фурлакис някаква анатомична 3д възглавница, че се притеснявам дали няма да си остане така..

# 549
Аз смятам да започна тези дни със зеленчуковите пюрета, на 4 месеца и половина е. Педиатърката така ни посъветва, може би защото наддава малко по-бавно.

Като за начало ще караме на готови пюрета, че за няколко лъжички не ми се струва рационално да ги приготвям аз, но за по-натам имаме комбинирания уред за готвене на пара на Филипс Авент, струва ми се удобно, но още не съм го ползвала за да кажа мнение (в момента мисля че е на някакво намаление в озон /бейби.бг)

Иначе малкият все още не може да се обръща, стига до едно положение настрани, прехвърлил е крачето, обаче си пъха ръцете в устата и забива така. И на всичкото отгоре главата му отзад е започнала да се сплесква, въпреки стоенето по корем и опитите ми да го слагам с глава встрани, та мисля да поръчам от сайта на д-р Фурлакис някаква анатомична 3д възглавница, че се притеснявам дали няма да си остане така..
Тя имаше леко сплескване отдясно, но като започна да си се върти се оправиха нещата от самосебе си. Но в паниката си купихме възглавницата на Фурлакис и не е лежала и минута в нея. Пречи й, побърква се. Не я ползвам за нищо... Много излишна инвестиция.
За роботите,, такъв гледах ми те пък и скъпи 😁
https://www.emag.bg/ured-za-gotvene-mappy-tb-1101s-6426228014652/pd/D6R8X2BBM/
За няколко месеца хич не си струва.
А тук и ние имаме кухня, много вкусна била. Не знаех, че от 8 месеца се започва с нея. Та съвсем се разубедих.

# 550
  • София
Кухня може и от 7м (частна, има такива). Държавната е от 10м.

Оо тези роботчета за мен са тотално излишни 😀 Ползвала съм няколко дни на една почивка като бяхме с друго бебе и освен един куп части за почистване така и не разбрах какво толкова ги хвалят. Нито време спестяват, нито кой знае какво правят, което не може един пасатор/блендер. Пак режеш, белиш, слагаш вода, нищо необичайно, но с космически цени. А ако бебето откаже да яде домашни пюрета пък съвсем ще стои като паметник в кухнята 😀

# 551
И аз като JayRay с баткото ползвах приставката за готвене на пара и пасатор. Имах робот, но като ми се наложи 30 Мин да го мия за 2 минути ползване и го зарязах .
Сега също като с баткото ще ползвам приставката за тенджери , за да готвя на пара и Нутрибулет за смилане.

# 552
Ще се разровя за кухните, и аз знаех, че държавната е от 10м и мислех, че и другите са така. Иначе за роботчето мъжа ми беше ентусиазиран, че едни познати го имали и били много доволни, та ще видим колко ще се ползва 😂

# 553
На 4м според мен е рано за захранване. Иначе да , едно време рано са действали с пюренца и сокчета.

Каката я захраних на 6м. -беше голяма греда, но сега мисля да започна по-рано,може би към средата на пети месец. Все още се чудя дали да захранвам с пюрета или да изчакам и да започна по ЗВБ....има още време да реша, ще наблюдавам малката и така.

Коса има много , но пък и с доста се роди. Плешиво малко петънце има от зад на главата но това е нормално. Не съм забелязала да ѝ капе косата Simple Smile

# 554
Момичета, нещо все не мога да се ориентирам с тези ваксини. Колко ви биха на 4-тия месец? На нас една, а попадам на места, където се споменават 2 и съвсем се оплетох Grinning

Общи условия

Активация на акаунт