Конфликти на детски площадки

• 9 646
  • 92
  •   1
Отговори
# 60
И аз мислех да питам за тези разнообразни дейности ?

# 61
  • София
Не казах за заместване на парка,а на детските площадки и на телевизора.

Според възрастта на децата са различни, но ще спомена как се забавлява най-малкият ми син на 1,9 г.:
- разходки в парка и игри с кучетата ни
- игри с нас и с другите деца в семейството на открито и с деца на приятелки
- екскурзии на различни места сред природата и в градски условия
- посещения на зоологическа градина
- куклен театър за кратко вече посети, но нямам търпение за кино и за детските представления в Операта - още му е трудно да се съсредоточи дълго време
- плуване
- ходене на плаж чакам с нетърпение за лятото
- конна езда - засега заедно с татко му
- тротинетка, колело
Второкласникът ходи още на тенис (не особено редовно), на ски (зимата), също на боен спорт и понякога на картинг с баща си.

Заниманията у дома включват:
- рисуване и оцветяване - за мъничета е идеално оцветяването с вода, защото няма опасност д се измърля
- редене на подходящи за възрастта пъзели
- различни книжки
- подходящи за възрастта конструктори и пластилин
- включване в домашните дейности, докато шетаме из къщи - връчвам му парцал и "бърше"
Има и още вероятно, но това е на прима Виста.

# 62
Да, всички тези дейности са прекрасни, разнообразни и полезни, напълно съм съгласна. Дъщеря ми също прави част от тях, също се събираме с приятели, също пътуваме, сутрин дори не я пускам по площадките ами ходим по магазините, минаваме през някой парк, за да събираме камъчета, листа, обяснявам ѝ кое какво е в природата и т.н. Но някак си не си представям след 8-9 часа на работа да пътуваме в пиков час, за да ходим всяка вечер на различно място, а да стоим вкъщи - абсурд, никое домашно занимание не може да отмени тичането навън. Но това в крайна сметка е моята представа за ежедневие, няма да отклонявам повече темата, но и нека не заклеймяваме площадките като нещо безполезно, в крайна сметка развиват моториката, въображението, а и има достатъчно мили дечица, с които може да станат приятели, а какво по-хубаво от приятелче, което живее през вход.

# 63
  • пустинята Гоби
След 5 години ще кажеш колко приятели е намерило детето ти сред милите дечица на площадките.

Нямам против площадките, място за убиване на времето с децата, нищо повече. И сега малкото ми дете минава набързо през площадката до нас, вече е голямо и нямам грижи, чакам го да се почекне и полюлее малко, после продължаваме по задачи.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 22:15 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 64
  • София
Ние не стоим в офис по 8-9 часа. Когато стояхме с по-големите, имахме още повече нужда от разнообразие в свободното време, единствено не оставаше време за толкова неща.
От позицията на човек И с вече възрастни деца, приятелите си ги намерих на по-съзнателна възраст и по други интереси, а не просто живеене наблизо.
За мен площадките са сбирщайн, през който минаваме мимоходом и за кратко. Същото като възрастен да мине през кварталното кафене. Добре е децата да преценяват и прецизират общуването си, а да ходят на едно и също място всеки ден не увеличава, а ограничава изборите и познанията им, вкл. възможностите за познанства и общуване.
Не опитвам да налагам вижданията си никому. Единствено своето виждане споделям.

# 65
За 7 годишно мисля не е трябвало да взимате отношение.
Щом са играли заедно са щели да се оправят, според годините на участниците - и разберат.

Аз даже не знам на едно 7-годишно майка му какво прави на площадката. Аз и всичките ми връстници си бяхме без родители на площадките на тая възраст, какви са тези вманиачавания и майки орлици? Децата е хубаво да се научат да са самостоятелни, това няма как да стане, ако мама им виси на главата постоянно

# 66
За 7 годишно мисля не е трябвало да взимате отношение.
Щом са играли заедно са щели да се оправят, според годините на участниците - и разберат.

Аз даже не знам на едно 7-годишно майка му какво прави на площадката. Аз и всичките ми връстници си бяхме без родители на площадките на тая възраст, какви са тези вманиачавания и майки орлици? Децата е хубаво да се научат да са самостоятелни, това няма как да стане, ако мама им виси на главата постоянно

Някога, но сега. Дете до 12 не бива да бъде оставяно само, според наредба някаква. И считам, че така е редно, времената са други.

# 67
  • пустинята Гоби
Тази наредба не се прилага. Децата се прибират от училище масово сами на 10-11 години, каква наредба, какви 5 лева?

Интересно къде се очаква да е майката на 7 годишното, докато то е на площадката?

# 68
Не знаех, че не се прилага, възможно е и изобщо да е отменена.

# 69
  • пустинята Гоби
А има я май и се разказва като легенда. В 4 клас в училище пускат децата да се прибират след подпис на родител (на 9-10 години). В 5 клас за 10-11 годишните никой не иска такова нещо.

# 70
Какви площадки, на 12г вече са с гаджета по кафета...

# 71
Едно време на 7 ни пускаха сами, но нещата бяха различни, не сравнявайте нещата от преди 20-30 години.
Сега няма 7 годишни без родители навън, или поне аз не познавам. В голям град сме, за малките градове и селата не знам как стоят точно нещата.

# 72
  • София
Чл. 8, ал. 8 Закон за закрила на детето: Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.

# 73
  • пустинята Гоби
И преди 40 години не са ме оставяли без надзор на детска площадка. Само пред нас и все пак контрол се осъществяваше, да не говорим, че в радиус от 100 метра квартала се познаваше.

# 74
Детската площадка е място освен за физическа активност и за социализация.
Човек може да организира живота на малкото дете така, че то да не стъпи на такова опасно място Wink но рано или късно ще му се наложи да остане само с непознати деца. И тогава какво ще прави? Като мама или близките не са до него?

Общи условия

Активация на акаунт