Шестокласници 2023/2024 - Тема 3

• 27 564
  • 797
  •   1
Отговори
# 60
  • ту тук, ту там
ПорасТвам и порасНа са правилни, порасВам няма.

# 61
  • here and now
Изтървала съм ви.
Няма да се оплаквам. Само малко.
Две 5-ци по ФВС за "активно участие", след като се отписа от извънкласно при госпожата, заради липса на организация.

# 62
  • София
ПорасТвам и порасНа са правилни, порасВам няма.
Ох, така е.. и аз съм бляла като съм писала...

# 63
  • София
Правилното писане на български език не е само проблем на младите....на мен ми се налага да коригирам ( без да съм редактор, но заради корпоративна среда) текстове на колеги, тъй като се дразня и не мога да позволя да "излезе" текст с грешки на български език. А тези големи букви се слагат за щяло и нещяло....Всички са с висше образование при нас и възрастта варира от 55 до 25 ( колегата на 25 е един от най-грамотните)....Не мога да приема да завършиш висше образование ( независимо какво) и да допускаш правописни и не само грешки.   

# 64
Случва се да се допуснат грешки, къде от бързане, къде от недоглеждане, къде от грешно щракване по клавиатурата. Понякога виждам грешка и се връщам да я поправя, но понякога дори не я регистрирам.

Но в официални документи, сайтове, книги е недопустимо да има грешки, независимо какви. Преди години бях купила детски книги на изд. Арт Плюс, пълни с грешки. Направо останах в потрес, когато им се обадих, за да им кажа за проблема и отсреща ми отговориха - "Ами, това е положението. Такива кадри бълва Софийския университет!"

# 65
Много пъти съм казвала, че според мои лични наблюдения по-възрастното поколение е адски неграмотно езиково. Не ги обвинявам или критикувам хората, просто констатирам.

Karzz, инициативата на вашето училище с двата допълнителни часа по БЕЛ за мен би била от голяма полза. Частни уроци за догодина договорих само по математика, а с БЕЛ-а май увиснахме. Ако се позанимават допълнително в училище (отделно ние вкъщи също, разбира се) би било супер. Трябва да питам аз не са ли планирали нещо такова и при нас Thinking

# 66
  • София
Не мога да приема да завършиш висше образование ( независимо какво) и да допускаш правописни и не само грешки.   
Абсолютно! Имах колега инженер, вече пенсионер, който пишеше ужасно неграмотно и с оправданието, че не бил филолог, а инженер. А голямата ми дъщеря има колежка в Худ. академия, която пише без главни букви и препинателни знаци, и с огромно количество правописни грешки. За сметка на това има отличен на матурата по английски език. Ей на това не мога да се начудя, как учиш който и да било чужд език, без да знаеш родния си. Чисто технически как се случва това.

# 67
При нас ще има 1 час БЕЛ и 1,5 часа математика като ИУЧ допълнително.
Но факт е че колкото и да има, ако учителите не са на ниво, е само за парлама.

# 68
Да, точно "порасват" е думата, затова ми извади очите. Случва се на все, разбира се, но някои хора са си откровено неграмотни и това, че не им пука е по- страшното. Какви неща чета в социалките...плаша се, хора с такова самочувствие да пишат така. А като направиш забележка- аууу...започва се бълвоч от защита, обиди, вместо кротко да си поправиш грешката.
Като споменахте за чуждия език- учила съм испански...имах страхотен учител, та...много неща в българската граматика научих през испанския. Дали заради недобър учител по български преди това, дали зари осъзнатост вече, изясниха ми се и на български доста неща тогава.
Нашите се изцепиха сега на 2 контролни с по- слаби оценки, та ще държат до последно педала, няма отпускане до края.

# 69
  • София
И при сина ми се чака тест по Математика.

# 70
А пък щерката пропусна класното по мат. Болна е, с висока Т - тя искаше да ходи, но аз я спрях - хем не е в кондиция, хем ще зарази някого. Ще го направи по-късно. Не е болка за умиране. Остават още няколко дни....

# 71
  • София
UnaDesconocida, аз също покрай научаване на чужд език си изясних и българската граматика. Отдавам го на осъзнатост, бях вече студентка, когато учех френски. Нашето поколение пишеше грамотно български, те толкова заради залягането над граматиката, а защото четяхме много. С набора още не може да оправим склоненията на глаголите. Преразказите му са...."чудни"!

Ех, свърши се и тази година! Имаме зелено училище за три дни следващата седмица. По-следващата е последна - един ден отпада заради изборите, 15-ти също не го броим...
Да гледаме напред към следващата година...

# 72
  • София
И моят не прави класно по математика, защото беше болен. Направо изходно ще прави. Притеснява ме, че тази година много боледува. Не беше пил антибиотик от детската градина, а тази зима и пролет общо 3 изпи. Какво станa, не знам. Ляга късно, ходи гол, пътува с автобус за тренировки, може би всичко накуп.

# 73
  • София
Аз гледам голямата щерка. Сега пак е модерно като по наше време чатовете между децата да се пишат на "шльокавица". Пък ние сме се научили да пишем на кирилица. Явно всяко поколение си намира начина.
С какво сте планирали да изненадате децата за 1.06? Аз все още нямам идея, а ми се иска някъде да ги заведа наблизо.

# 74
Моя не го оставям да пише на шльокавица и врякам като луда, ако видя. Май свикна да пише на български, но пък не слага запетаи сега (нямал време). Та и по този въпрос се разправяме.....

Класното по мат ще им е другата седмица, по БЕЛ мина тази.

Общи условия

Активация на акаунт