Бързи здравословни въпроси и отговори – 46

• 33 478
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
Тези петна ми приличат на гъбички. Третират се с антимикозол
Хора, помощ! Какви са тези пльоски? Забелязах ги вчера през деня и все още не са изчезнали, нямам представа откога са там и какво е. Не ме сърби, не ме боли, не е издуто (или ако е то е съвсем малко и не се усеща на допир) алергия ли е какво е ? Намират се от едната страна на хълбока и мисля, че и от другата страна имам съвсем мъничко обаче

С какво да го мажа и какво е някой има ли идея

# 151
Smilinglady ох ужас, ако беше гъби нямаше ли да сърби ..направо откъде се взе тая гнусотия

# 152
Е де, вървете на лекар, не си слагайте така диагнози и да се шашкате...
Така с тия снимки и въпрос какво е, тук можем боб да хвърляме но не и нещо повече да кажем Grinning

# 153
А то това е ясно, че още утре сутринта съм там, но все пак и тук винаги получавам компетентни мнения (че дори повече и от нашите мили лекари), та затова. Пък и каквато съм паника ..пропуснах да спомена че се бях опънала вчера в градината на припек, естествено без фото защита, но ще видим утре какво ще каже чичо доктор, дано не е нещо гадно

# 154
То да е нещо дето може да стане ясно, да предположим тук, но от едно зачервено петно видяно на снимка дори и лекар трудно би направил извод...

# 155
Хахах. Права сте, абсурдно е. Но си помислих, че има закономерности някакви-ако е алергия, гъби ще сърби, ако е екземма ще е груба кожа или знам ли нещо си там такова. Стига спам- дано само да живея 😂

# 156
Благодаря ти! Simple Smile Аз точно, поради този факт, искам да си взема пробата у дома - ще натрия хубаво, точно там, където смятам, че може да има проблем.
Всъщност, от повърхността на езика ще събирам материал, както е показано в това клипче.
Защо от езика? В нашата лаборатория не искат среда за гърлен, но се взима от гърлото,сливиците, корена на езика. Не от самия език.

# 157
Петната може и да са лишей.

# 158
Здравейте. Преди година от едни профилактични изследвания се установи повишена пикочна киселина 420umol/l и повишени триглецириди. Започнах диета, не ям месо, яйца, бобови храни, овесени ядки, много рядко риба.Основно съм на зеленчуци и млечни. Триглицеридите са около нормата, но вчера правих кръвни изследвания и пикочната киселина се е качила на 514umol/l.Не знам вече какво да правя, къде греша в храната ли? Може ли да ме посъветвате какво да правя?

Висок инсулин? Аз от това имах. Оправих ПK сaмо с една добавка - черешов концентрат. Пих преди това и лекарства, които хич не ми подействаха. Боли ли те някоя става?
Здравейте. Нищо не ме боли, нямам проблем с глюкозата. Тази добавка черешов концентрат от къде се купува, трябва ли да мина през лекар? Каква е дневната доза?

# 159
Защо от езика? В нашата лаборатория не искат среда за гърлен, но се взима от гърлото,сливиците, корена на езика. Не от самия език.

Не става въпрос за гърлен секрет; просто в първия си пост не поясних, за да не изпадам в излишни обяснения. Simple Smile Правила съм и гърлен много пъти (да, при него трябва да натъркаш само гърлото и сливиците), но този път исках да видя дали са налице някакви нежелани микроорганизми по повърхността на езика ми, защото имам някакъв упорит налеп в задната му част. Честно казано, не знам какво точно ще покаже микробиологията, но се надявам, че ако има нещо патологично (гъбички, бактерии и т.н.), ще си излезе.

Иначе, споделям информативно какво ми казаха в лабораторията - не е необходимо тампонът (контейнерът) да е с транспортна среда, стига пробата да се занесе в същия ден, в който е взета. Ако, обаче, е наложително да престои известно време - тогава, да, необходимо е пробата да е в транспортна среда.

# 160
Гърненце,
Ти имаш ли проблеми със стомаха?
Аз съм с гастрит и рефлукс и постоянно съм с налеп.
Разбира се, правила съм си изследване, гъби няма. Просто е от киселините…

# 161
Здравейте. Преди година от едни профилактични изследвания се установи повишена пикочна киселина 420umol/l и повишени триглецириди. Започнах диета, не ям месо, яйца, бобови храни, овесени ядки, много рядко риба.Основно съм на зеленчуци и млечни. Триглицеридите са около нормата, но вчера правих кръвни изследвания и пикочната киселина се е качила на 514umol/l.Не знам вече какво да правя, къде греша в храната ли? Може ли да ме посъветвате какво да правя?

Висок инсулин? Аз от това имах. Оправих ПK сaмо с една добавка - черешов концентрат. Пих преди това и лекарства, които хич не ми подействаха. Боли ли те някоя става?
Здравейте. Нищо не ме боли, нямам проблем с глюкозата. Тази добавка черешов концентрат от къде се купува, трябва ли да мина през лекар? Каква е дневната доза?
Трима души независимо един от друг предполагаме висок инсулин, което евентуално би изисквала и промени в храненето ако се окаже това и което предимно с изследвания се установява, но се хванахте за черешовата добавка и чакате някой във форума да ви назначи и доза за нея понеже  "нямам проблем с глюкозата"?
ПК се вдига при наличие на друг проблем някъде, дори и да не е точно това което предположихме останалите. Той трябва да се търси. И не, проблемът не е "много месо", обикновено него набеждават но не е баш така.

# 162
Гърненце,
Ти имаш ли проблеми със стомаха?
Аз съм с гастрит и рефлукс и постоянно съм с налеп.
Разбира се, правила съм си изследване, гъби няма. Просто е от киселините…

Мили, дали имам проблеми със стомаха и червата, е много сложен за отговаряне въпрос. Simple Smile По принцип, нямам диагноза, освен колит (засечен след колоноскопия; иначе, при мен не са налице много оплаквания в тази област). Но смятам, че до момента просто не съм си правила достатъчно изследвания. Ако предприема такива, като нищо би "цъфнал" и някой гастрит, макар там също да не усещам особен дискомфорт. Киселини и рефлукс мисля, че нямам, ама наскоро попаднах на инфо, че имало и "Silent Reflux", при което реално май не усещаш как киселините се качват. Ужас направо!

Това за обложения език и връзката му с СЧТ е точно така - чела съм го на много места. Знам, че упорит налеп може да има дори при състояния, като: чревна дисбактериоза, SIBO, СРДЧ, проблеми с храносмилането и т.н. Т.е. даже не е задължително да става въпрос за самия стомах. Оралният и чревният микробиоми са тясно свързани. Като единият не е наред, винаги се отразява и върху другия, за съжаление.
В един американски форум четох как масово хората със SIBO се оплакват точно от такъв налеп в задната част на езика. Даже и снимки бяха пускали. 1:1 беше с моя на някои кадри.

Друга причина за обложен език, за която знам, е ако има някакви патологии в гърлото, носа или синусите. Аз нали в другата тема писах, че носните ми конхи са редовно подути. Ще видим дали, като ги оправя, живот и здраве, това ще се отрази благотворно и на цялата устна кухина.

Като трето, се сещам за едно състояние, наречено "Hairy Tongue" - в по-леките му вариации, езикът е точно леко обложен с белеещ налеп. В чужбина знам, че на много места предлагат процедури за професионално почистване на езика (с лазер) - в България не знам доколко са разпространени.

Иначе, при мен оралната хигиена е желязна - пия много вода, старателно си мия зъбите по два пъти на ден, ползвам конец и вода за уста, чистя езика със специална четчица, ама пак се образува лек налеп по някое време през деня. Ако пропусна да си почистя езика някоя вечер, на следващия ден покритието е още по-плътно, т.е. наслоява се.

Пак изписах ферман... Който не му се чете, да пропуска. Simple Smile

# 163
Аз чета с интерес.
Още нещо е доста вероятно, при патологии с носа - много често се натрупва такъв налеп, то реално като не можеш да дишаш добре през носа и дишаш през устата, нощем имам предвид. Тъй че причини много - направи си МБ на езика, обаче според мен няма да излезе нищо.
Иначе аз съм същата с устната хигиена, ама налепът е постоянен, то направо не мога да го изчистя. 🤮 Но при мен рефлуксът е направо крещящ, на диагнозата ми пише “високостепенен”… Но хайде, аз си имам херния на диафрагмата, направо ми зее стомаха, хранопровода и т.н., постоянно ми е кисело в устата. Аман, след малко се обаждам на хирурга да си записвам вече операция, че ми писнА.

# 164
Здравейте,
от няколко дни усещам болка в десния яйчник, започна в дните на овулация, но не отшумя бързо. Ще отида на гинеколог след следващия ми цикъл, но единственото ми обяснение в момента е простуда. Случвало ли се е на някой да го боли яйчник от простуда?

Общи условия

Активация на акаунт