Бързи здравословни въпроси и отговори – 46

• 33 516
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
Гърненце, ти пробва ли с папая ензими? Едни които се смучат. Аз ползвам тях и езика ми е като на бебе розов. Но и аз голяма хигиена пазя. На работа даже имам water floss и след хранене и пиене на нещо различно от вода (кафе и чай да речем), веднага се мия. Но аз пия каквото ще пия за половин час. Не е като цял ден да отпивам. Зъбите сутрин и вечер мия с четка и паста, флосвам, но това е ясно за всеки.

# 181
Почти се сещам какво ми е, но все пак да се допитам и тук:
Преди 3 седмици внезапно уртикария, тръгна от дясно ухо и дясна ръка, малко по седалище и шия.
Инжекция кортизон и отмина.
След няколко дни внезапно зачервяване на лицето и шията, сякаш гори, лека температура. Идва, отминава, чувство за постоянно парене в област лице, шия, деколте.
След кратка ваканция на море, ръцете от лакти надолу, стъпалата и глезените, надуто, червено, топла кожа....

След кратка

# 182
Здравейте.Днес баба (на 70 години почти) ми каза ,до обяд и било странно и постоянно си мислела ,че е вечер.Доста ме смути.Не знам какво може да е това състояние и към какъв лекар да се обърнем?

# 183
Невролог.

# 184
Скрит текст:
Търси друга причина за налепа. Между другото - ходила ли си на стоматолог скоро? Те също се занимават с такива проблеми.
Мерси! Ще ходя, да. Но не при когото и да е - според мен, повечето стоматолози не биха могли да третират успешно такъв тип проблем. Харесала съм един, който уж се занимава с това и разполага със съответната апаратура. Като го посетя и в случай че има развитие, ще споделя тук, разбира се. Simple Smile

Скрит текст:
Гърненце, ти пробва ли с папая ензими? Едни които се смучат. Аз ползвам тях и езика ми е като на бебе розов. Но и аз голяма хигиена пазя. На работа даже имам water floss и след хранене и пиене на нещо различно от вода (кафе и чай да речем), веднага се мия. Но аз пия каквото ще пия за половин час. Не е като цял ден да отпивам. Зъбите сутрин и вечер мия с четка и паста, флосвам, но това е ясно за всеки.
Пробвала съм папая ензими. Цяла опаковка изхабих - да, помагат, но не е нещо невероятно. На теб явно ти действат много по-добре, което е супер! Simple Smile
Пробиотици за уста също съм ползвала, но тези, а по мое мнение, те не са толкова добри - поне аз не усетих никаква разлика, след като изпих една опаковка от тях. У дома имам и тези, като скоро ще ги почна, пък да видим.
Сега, за да не бъда разбрана погрешно, уточнявам, че покритието върху езика ми не е особено забележимо, даже понякога може да се каже, че го няма, точно защото поддържам безупречна хигиена (почиствам и повърхността на самия език). Това, което ме притеснява, е, че ако не го правех, покритието със сигурност щеше да е доста по-плътно. От друга страна, знам, че има хора, които въобще не хигиенизират езика си, пък им е адски чист, без никакви налепи. Не знам как става този номер. Grinning При мен явно, все пак, има някаква лека патология или просто е от самото Хашимото и съпътстващия го понижен имунитет.
Когато прекаля с кафето през деня или пия бира (дори да е една), езикът ми се облага в задната си част значително. Забелязала съм, че тези две напитки ми влияят така (кафето, както казах, само ако прекаля с него, т.е. изпия 4-5 кафета за един ден).

malika$, някаква алергия, паразити, ендокринни проблеми - много неща може да са, според мен. Ти какво предполагаш?

Moon1, според мен, ако няма никакви други оплаквания, изчакайте с обикалянето по доктори. Може да е нещо инцидентно, от стрес и т.н.

# 185
Бях на дерматолог (понеже ми се появиха червени петънца в областта на хълбоците) и ми каза, че съм получила алергичен контактен дерматит (най-вероятно от някоя дреха). Няколко дни преди това бях пробвала един бански в магазин(естествено с бельото си отдолу), който точно на хълбоците имаше някакви метални халки и те се опираха там в кожата ми, както и в горната част. Възможно ли е от тези метални халки да съм направила тази реакция и да нямам сърбеж? Честно казано въпреки консултацията си с дерматолога, имам съмнения за диагнозата, която ми постави и затова питам и тук дали може въпросния алергичен дерматит да се изрази само с зачервени петънца без сърбеж и дразнене? Изписа ми силни кортикостероиди локално и орално. А и евентуално как да си нося новия бански и да разбера със сигурност ли е било от него или не?

# 186
Аз се лутам между лупус, РА, подагра.. в тази последователност..
А дали нещо не е още пО?

# 187
Petrowa32,

Орален кортикостероид за това??? Моля те, не си съсипвай организма с такива глупости. Мажи се с каквото са ти изписали и това е.
Иначе - да, на алергична реакция прилича, щом смяташ, че е от тези метални халки, но защо, по дяволите, не ти е изписала антихистамин просто…
Та така, може да си алергична към някой метал. Аз лично имам доказана алергия към никел и кобалт.
Ако си наистина алергична, никакви метални халки, обаче няма как с тест да разбереш със сигурност в момента, защото трябва да минат поне 2 седмици от лечението, то в тия жеги такива тестове са ужас (patch test), та просто е безмислено.
Вариант 1 - минава ти обрива, пробваш пак банския (но изпран!) и ако не се появи пак обрив - носиш го.
Вариант 2 - изобщо не го носиш.

# 188
Никелът е често срещан алерген и се ползва в доста сплави. Така, че е възможно. Малко ми е съмнително толкова бърза реакция, само от едно пробване н бански. Но не е невъзможно.
И аз поддържам да не пиеш системни кортикостероиди, само мажи. Прекалено е за лека реакция. Може да си купиш десибел и да пиеш по 1 на ден, това е добър антихистамин.

# 189
При контактен дерматит не са ми изписвали антихистамин, нито кортикостероид.

# 190
Mariat а какво

# 191
Признавам си, не помня. Беше преди около десетина години. Но със сигурност бих запомнила ако е хистамин или кортикостероид, защото дъщеря ми е с алергии и доста съм чела и ползвала покрай нейните проблеми.
Сега се зачетох, че има и алергичен контактен дерматит точно от никел и други подобни. Може при такива състояние да се изписват и по- силни медикаменти.

# 192
Една медицинска сестра ми каза да пробвам първо с кремче здраве, защото съдържал цинк и можело да повлияе добре. Досега съм нямала проблеми с кожата, алергия и други подобни. Дали е окей да пробвам със здраве, възможно ли е да се влошат нещата. Или да си карам с кортикостероида за по-сигурно

# 193
Крем здраве не е панацея. Даже може да влоши.
При ограничен участък, засегнат на кожата локално лечение е достатъчно, дори при доказана алергия към никел.
Мажи си кортикостероида и ще ти мине сравнително бързо.
На мен като ми слагаха patch test-a с алергените после ми седяха 1 месец петната, които бяха реагирали, но аз бях стояла 2 дни с тях. С Адвантан се мажех тогава, постепенно избледняха.

# 194
Локалните КС не са проблем, мажеш за кратко време, за да мине бързо реакцията и да се успокои. Има и антихистаминови мазила - алегрозан и други.
Кремчетата не действат на алергичните кожни реакции, без значение дали имат цинк, или не.

Общи условия

Активация на акаунт