Бързи здравословни въпроси и отговори – 46

• 32 833
  • 746
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте,

от 2 дни имам странни болки / напрежение в горната част на гърба, която се установява само при ходене.
По принцип съм със сколиоза в леката й форма. Дали е възможно да са се усложнили нещата и да е от нея или някой прещипан нерв? Ако продължава ще посетя лекар, разбира се.

# 46
И двете са възможни.
Може и нещо да те е надухало, то времето в момента е ужасно зле за хора с проблеми с гърба.

# 47
  • София
За гастро- и колоно скопия - гастроентеролог ми я прави, естествено има и анестезиолог, защото аз не мога да си го причиня иначе. Във ВМА, струваше ми тогава 300 лв. Очистителното беше само течност, отвратително е. Клизми не с ами правили, ама не мисля и че имаше мсисъл, то това така ме изчисти...

# 48
Гастро ми прави и двете. Нищо не съм доплащала, в държавна болница. С упойка, без клизми.

# 49
От този месец е по ЗК т.е плаща се само упойката.

Винаги е било по ЗК.

# 50
Да, и за упойка също не се плаща навсякъде.

# 51
Здравейте !
Възможно ли е от тясно бельо (прашки) в комбинация с ежедневна превръзка да се сдобие човек с хемороид ?
В неделя ми свърши МЦ, спах все пак с превръзка, усещах как се врязваше от теснотия вече, но ми се спеше и не сложих по-удобно нещо. След това ме заболя при дефекация (нямам кървене), и сега освен некомфортно ме боли също. Погледнах на огледалото и щях да припадна - показало се е нещо като кръгло топче, болезнено, което предполагам е външен хемороид. Дали да мажа нещо или да ходя на лекар спешно ?
Не си спомням да съм имала, или ако съм, са минавали бързо и не съм се оглеждала толкова. Естествено, преустановявам всякакво бельо тип “прашка”.

# 52
За пиене нещо от рода на детралекс, флебодия. За мазане избор голям, но да речем проктис м, проктен, проктогливенол

Последна редакция: ср, 22 май 2024, 17:19 от blueeyes

# 53
Не е от прашките.
Хеморел препоръчвам за мазане.

# 54
А дали със сигурност е хемороид? Да не е някоя подкожна пъпка?

# 55
Здравейте! Бяхме при друг венеролог и той изписа на мъжа ми Флажил - два пъти дневно по две таблетки сутрин и вечер за 7 дни. Направо се хвана за главата като видя Сумамед и Ципрофлоксацин. Каза, че гарднерелата е анаеробна бактерия и подобни антибиотици дори биха провокирали по-тежка инфекция. Да попитам - Флажил окей ли е вече? Да приема ли пробиотик или нещо против гъбички докато го пие?

# 56
Флажил е Метронидазол, но дали е най-удачен като вид, не знам.

# 57
Маргарита,
Аз това ти го написах още в началото, ако си спомняш.
Флажил вече е подходящ като вариант.
Задължително обаче пробиотик, с отстояние 2-3 часа преди/след АБ. Най-добре да го взима на обяд. Синкванон е подходящ.
И задължително Флажил след хранене, защото дразни стомаха.
Никакъв алкохол по време на лечение и 3 дни след това.
Иначе - добре е да вземе противогъбично, но са с рецепта, електронна. Ако може от някоя аптека да се сдобиете с Микомакс - схемата е 1-4-7 ден. Но при мъжете по-рядко стават гъбични инфекции от АБ.

# 58
Благодаря ти много за обясненията и за съветите.
При мен в понеделник взеха секрет за микробиология в гинекологичния кабинет, но още чакам резултат.

# 59
Като ти излезе - прикачи го да го видим и него.
И успех с лечението на мъжа ти, този път би трябвало да се оправи вече.

Общи условия

Активация на акаунт