Бързи здравословни въпроси и отговори – 46

• 33 531
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Ние вкъщи редовно си пием от чашите, ядем с едни и същи прибори понякога… Гледам детето да не го прави като е болно, ама…
Аз боледувам наравно с него, мъжът ми рядко. Според мен - при здрава имунна система, едно отпиване от чужда бутилка не носи риск.
А как, под ягодите, се целуваш с мъже, Catty 😀?

Аз не съм чак толкова параноична, все пак си подбирам мъжете, с които се целувам Wink LaughingLaughingLaughingLaughing

# 571
Объркала съм се, дами 😅.
Petrowa, аз също съм хипохондрична и с всякаквите фобии от микроби, ама се опитвам да се укротявам.
А и с детето, някак нещата се тушират. Като ги гледам на разните детски рожденни дни как си пият от чашите и си ядат от манджите… Живи са 🤭.

# 572
Мила благодаря за успокоениието. Значи там ми е последната надежда, един ден като си имам бебчета да преодолея подобни изкривявания 😃

# 573
  • гр.Пловдив
При болезнен МЦ какво пиете нош-па, спазмалгон, нещо друго? Въпросът е кое най-много ви помага.

Зависи колко силна е болката.
Ако е умерена - Ибупром Спринт Макс
При силна - Кетонал прах (това за мен е най-силното без рецепта)

Пробвайте ПИРОКСИКАМ

# 574
  • до най-прекрасния мъж
Ако знаеш по някои заведения как мият чашите, шишето на колежката ще ти се види нищо работа. Страшните болести е трудно или почти невъзможно да ги хванеш от общо шише или чаша. Най-много някой вирус да хванеш, ако въобще.
А раждането на деца не е панацея. Боли ме устата вече да повтарям, че влезе ли вкъщи, ръцете са й първа работа, че навън не се яде (основно заради мръсните ръце) и че лицето не се пипа. Няма да ми мине скоро, гнуслива съм. В семейството не, но навън много.

# 575
Мхм, аз също съм латерна - “Не си пипай лицето с мръсни ръце”, “Не си бъркай в носа”, “Измий си ръцете веднага като се прибереш” и т.н. Сега от месец отиде в другата крайност. Постоянно се мие, пита “Може ли да ям, ако като съм се измил съм пипнал дръжката на вратата” и подобни ОКР-та. А е на 8 и аз съм 🤦🏻♀ - олеле, какво направих с детето. Надявам се, че е период и ще отмине.
Аз лично избухнах е най-сериозната си криза, когато родих, чак като тръгна на ДГ и видях, че всъщност дори и домът ми да лъщи от чистота и ръцете да са измити до блясък 😂, пак боледува(ме) нон-стоп. Оттогава съм доста по-ларж. А и ходих бая на психотерапия, че моето не се търпеше.
Тъй че - разбирам терзанията на всички тук посестрими-хипохондрички, ама по-добре да си живеем живота, отколкото да се забучваме в някакви такива мисли. Хигиената ни, разбира се, да е добра, ама няма как да контролираме микробите, те просто са навсякъде. Важното е имунната система да ни е здрава. А това не се постига със страхове и стресове, за съжаление.

# 576
Преди няколко години лежахме две седмици в инфекциозна, в отделението за хепатитно болни, с детето. Мърсотия и гнусотия, и трябва да пиеш едни разтвори от една обща кана в коридора, и персонала естествено един и същ, колкото го имаше. Ние бяхме с друга бактерия, не знам защо в това отделение ни туриха. Бях се примирила, че ако излезем живи, със сигурност няма да сме и здрави. Е, не хванахме хепатит, нищо не хванахме. Така че Божа работа. Нашата бактерия не я хвана друг в семейството, болницата или контактувал с нас. Заразите се пренасят лесно, но и не толкова лесно. В крайна сметка човечеството е оцеляло. Нормален организъм се среща с хиляди зарази всеки ден. И не се разболява.

# 577
За мен е нехигиенично да се ползват общи прибори и съдове. У нас не си пием от чашите и бутилките, индивидуални са. Не става дума за зарази, така сме научени като малки, така съм възпитала и дъщеря ми.

# 578
И аз се присъединявам към групата на Хипохандриците. Изтрих коментара си. Излишно е да споделям. Нямам въпрос и не желая да спамя.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 19:59 от Анонимен_7

# 579
Прекалено ми е това последното.
А въпросът ви какъв е, за да не е спам?

# 580
Момичета ивам въпрос, към тези от Вас, които пият л-тироксин.
Дъщеря ми се указа с високо ТСХ, изписаха и това лекарство да го приема за около 3 месеца и после според резултатите ще се прецени дали да продължи да го пие или ще го спре.
Въпроса ми е това лекарство има ли някакви странични ефекти, като пълнеене и забавяне на цикъла? Беше сама на преглед и е забравила да попита!

# 581
  • София
Дъщеря ми се указа с високо ТСХ, изписаха и това лекарство да го приема за около 3 месеца и после според резултатите ще се прецени дали да продължи да го пие или ще го спре.
Въпроса ми е това лекарство има ли някакви странични ефекти, като пълнеене и забавяне на цикъла? Беше сама на преглед и е забравила да попита!

На колко години е и каква доза са изписали? Странно ми е това спиране - с хипо или и с Хашимото е?
Аз странични ефекти никога не съм имала, вече 15 г. го пия.

# 582

Това не е "лекарство" в класическия смисъл на думата, а синтетичен хормон.
Разбира се, че няма странични ефекти, като изредените. Дори би трябвало да спомогне за регулирането на тези процеси.
Обаче, важно е да се подчертае, че дозата на синтетичния хормон не се определя, спрямо нивото на TSH, а спрямо тези на FT4 и FT3, т.е. изначално терапията, която са назначили на дъщеря ти, не е особено адекватна.

# 583
Здравейте, надявам се да намеря съвет тук.
Ситуацията е следната, баща ми живее в чужбина, преди няколко години на работа му станало лошо, повърнал, причернява му и го карат в спешното. Кръвното му било високо, колко точно не мога да кажа, тъй като беше отдавна. От тогава е на хапчета за кръвно. Следи се уж при личен лекар, но скоро го смени. Преди месец беше на консултация за смяна на става, личната му му пусна болничен, защото вече доста го боли коляното и не може да ходи на работа. При същото това посещение тя му измерила кръвно 130/90 и решава да му смени хапчетата и от 50мг хапче го качва на 160мг, при което кръвното му пада на 90/60 и той се чувства ужасно. Получил е и паник атака, защото се е уплашил като му е станало лошо. Консултирах се с позната кардиоложка, която препоръча да не пие новите лекарства и сега той държи кръвно 130/90 без лекарства, че дори и 120/80. Отказа алкохола, преди си пииваше всяка вечер, на диета е, яде само плодове, зеленчуци, бяло месо, мляко, спрял е и солта.
 Баща ми е с подагра, леко висок холестерол 5.77, и за двете приема лекарства, и двете са в доста прилични норми. Замислям се дали преди години това високо кръвно, което е довело до изписването на лекарствата, не е било на нервна почва, нещо да се е притеснил или знам ли и аз, и изобщо да не е имал нужда от лекарства. Има час за кардиолог за края на този месец, там няма как да се мине по-рано, а той не може и да се прибере сега, а аз се притеснявам, защото сега са му спрени хапчетата за кръвно. Някой с подобен случай? Ще съм много благодарна да споделите.

# 584

На колко години е и каква доза са изписали? Странно ми е това спиране - с хипо или и с Хашимото е?
Аз странични ефекти никога не съм имала, вече 15 г. го пия.
На 17г. е, всичко останало и е в норма с изключение на ТСХ, гледала я на ехограф, казала и че жлезата и е нормална.
Казала и сутрин преди ядене да пие хапчето 25мг., след 2-3 месеца ще и пусне пак изследвания и ако е спаднало ТСХ, нямало да пие повече лекарството 🙄
Чудя се да го започва ли или да я заведа и при друг ендокринолог?

Общи условия

Активация на акаунт