Бързи здравословни въпроси и отговори – 46

• 33 530
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Моник23, на колко години е баща Ви, ръст, килограми? Наистина ли за 5,77 холестерол пие лекарства, вероятно статини? Кръвно 130/90 засечено веднъж е възможно да е на психична основа, но на база на едно засичане да се дават лекарства е несериозно. Потърсете вариант за онлайн консултация с кардиолог в България. Важно е също в коя държава е, в Англия например от 160 /100 не се впечатляват, а тук веднага се започва терапия.

# 586
От около 2 седмици имам по-разхлабено изхождане. Тази сутрин и разстройство. Други симптоми нямам. С наднормено тегло съм и спортувам редовно, тъй като се опитвам да свалям килограми. Ходя си всеки ден. Пих лопедиум и пробиотик. Докторът ми е в отпуск и не мога да отида. Ям по-леки храни - доста салати. Не знам дали от фибрите не се случва това. Какво още мога да направя?

# 587
При разтройство бих минала на пресечен хляб, докато не се стабилизирам. При мен се беше получило последно от една добавка, която пия.

# 588
Баш хляб при наднормено тегло..едва ли е удачно.

# 589
И мен ме учуди това лекарство при холестерол 5.77?
За кръвното - трябва да се проследи, не се изписват лекарства за еднократно повишаване.

# 590
В Испания е, на 64г, 178см 114кг, беше към 130, но спазва диета и започна да сваля, лекарствата за холестерол му бяха изписани при по-високи норми, сега с хапчетата е 5.77, но това е по Испанска норма, не знам при нас колко би било. Когато са му изписали първоначално лекарствата за кръвно е било 180/120, но при 130/90 да му сменят лекарствата с доста по-силни не го разбирам. Два дни не е пил лекарства за кръвно и се чувства добре, измерва кръвно сутрин 130/90 вчера вечерта е било 120/78
[i[b[/b][/i]
Моник23, на колко години е баща Ви, ръст, килограми? Наистина ли за 5,77 холестерол пие лекарства, вероятно статини? Кръвно 130/90 засечено веднъж е възможно да е на психична основа, но на база на едно засичане да се дават лекарства е несериозно. Потърсете вариант за онлайн консултация с кардиолог в България. Важно е също в коя държава е, в Англия например от 160 /100 не се впечатляват, а тук веднага се започва терапия.

# 591
За кръвното, едва ли някъде по света е добра идея да се назначат хапчета само въз основа на единичен инцидент. Скоро бях на кардиолог, каза ми, че се мери всяка сутрин веднага като станеш, записваш си и така един месец. И тогава се обсъжда евентуално терапия. Ако сте решили да спре хапчетата, поне да мери правилно и да записва. Иначе внезапно спиране в тия жеги, после да се паникьоса и да изпие две хапчета накуп...класика...
За л-тироксина, какво да ти кажа. Заведи я на друг ендокринолог, после на друг, на друг. Вс ще намериш някой, който да каже да не й даваш хормон. След някоя и друга година ще си е разбила целия организъм, ще се чудите от къде е дошло и как се е стигнало до там. 21 век е, информацията е доста достъпна, макар че познавам на живо хора, които наистина вярват, че ако приемат л-тироксин, ще напълнеят и ще им израстнат косми на екзотични места. Наистина недоумявам.

# 592
Моето ТСХ е над 3, дори и до 4 е стигало. Другите в норма, нямам симптоми на хипофункция, скрита се води. Ендокринологът не ми изписа хормон, каза, че ако не целя бременност и се чувствам добре няма нужда да пия. Сменете лекаря, с хормоните шега не бива.

# 593
Същото е при мен, TSH около 3,5, всичко останало е наред.
Ендото не иска да ми предписва хормони, само се следя ежегодно.

# 594
  • София
Аз пък с ТСХ над 3 не се чувствам ОК. Обаче то трябва да се гледа комплексно - ФТ3 и ФТ4, симптоми и т.н. Само по едно ТСХ не става.

Скрит текст:
Момичета ивам въпрос, към тези от Вас, които пият л-тироксин.
Дъщеря ми се указа с високо ТСХ, изписаха и това лекарство да го приема за около 3 месеца и после според резултатите ще се прецени дали да продължи да го пие или ще го спре.
Въпроса ми е това лекарство има ли някакви странични ефекти, като пълнеене и забавяне на цикъла? Беше сама на преглед и е забравила да попита!

На колко години е и каква доза са изписали? Странно ми е това спиране - с хипо или и с Хашимото е?
Аз странични ефекти никога не съм имала, вече 15 г. го пия.
На 17г. е, всичко останало и е в норма с изключение на ТСХ, гледала я на ехограф, казала и че жлезата и е нормална.
Казала и сутрин преди ядене да пие хапчето 25мг., след 2-3 месеца ще и пусне пак изследвания и ако е спаднало ТСХ, нямало да пие повече лекарството 🙄
Чудя се да го започва ли или да я заведа и при друг ендокринолог?

Всичко в норма нищо не означава, а и колко й е визоко ТСХ? Дай пълни изследвания. Бих я завела при друг детски ендо. Ох, продължавам да не разбирам, то ако почне да пие лекарства, ТСХ ще падне, ама ако спре лекарството, то пак ще се вдигне...

# 595
Така прави в момента, измерва всяка сутрин и вечер и записва. Апарата е замерен, знам че и това е от значение.

За кръвното, едва ли някъде по света е добра идея да се назначат хапчета само въз основа на единичен инцидент. Скоро бях на кардиолог, каза ми, че се мери всяка сутрин веднага като станеш, записваш си и така един месец. И тогава се обсъжда евентуално терапия. Ако сте решили да спре хапчетата, поне да мери правилно и да записва. Иначе внезапно спиране в тия жеги, после да се паникьоса и да изпие две хапчета накуп...класика...

# 596
Сега е топло. Възможно е да не е високо кръвното. Но с неговите кг трябва много да внимава. По принцип кг са фактор за хипертония.

# 597
Здравейте!Не помня в коя тема коментирахме затова питам тук.За консумация на желатин.Някой беше споменал ,че го слага в кафето сутрин и пие?Но много бързо полепва по чашата и остава по нея..Една позната казва,че задължително трябвало да набъбне и го слага предния ден,пък на другия ден с топла вода го разрежда пък слага сок или мляко...И много дълга процедура ми се струва.Как по ягодите да го пия? Simple Smile

# 598
Чела съм, че го разбиват (кафе + желатин) с миксерче за фрапе.

# 599
Ще пробвам така,но полезното му действие остава ли след като не е набъбнал?Знам ли...

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 11:08 от *Амбър*

Общи условия

Активация на акаунт