Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 395
  • 873
  •   1
Отговори
# 570
  • Бургас
И при мен е така.

# 571
Наемателя. Това е нещо, което той пряко използва ежедневно.

# 572
Наемателят, ама не сме го включвали в наема, ами отделно. Сега и ние сме под наем, същата е ситуацията. Само дето аз понеже не ползвам асансьор, май ще плащам няколко лв по-малко, независимо че съм възрастен.

# 573
  • София
Един въпрос от мен.
При отдаден апартамент под наем, кой заплаща разходите във входа като асансьор, почистване .  ? Наемодателят или наемателят?
Всичко е въпрос на договорка, аз го включих в наема, да не се занимава наемателя.

# 574
  • Варна
При мен сами си плащат таксите, за да не се занимавам аз. 😀 Плащат в Изи Пей (частен домоуправител) заедно със сметките или на касиера, който минава по апартаментите. И без това са на ниски наеми и няма смисъл да ги увеличавам на 557,90 примерно, че да им е включен фонд ремонт вътре.

Тази сутрин сменяхме по спешност бравата на входната врата на едните и вече са с нови ключове. Това предполагам трябва да го опиша някак си? Следващия месец ще подписваме анекс за удължаване с още една година и мисля направо там да допълня с два реда.

# 575
Защо сменяхте, повреди ли се? За чия сметка беше смяната?

Любопитна съм, но да си знам де...Simple Smile

# 576
  • Варна
Развали се, да. За моя сметка, естествено. Беше стар и му е дошло времето.

# 577
Как процедирате с възникналите разходи по повод поддръжката на имота, като например счупи се уред, развали се кранче, пръсне се някой полилей или изгори лампа? Моето мнение, подкрепено и със закона, е че разходите за отстраняване на повреди, дължащи се на обичайно ползване/амортизация, си ги поема наемателят. Логиката ми е - дал си го работещи и изправно, макар и старо / извън гаранционен срок, и да се обсъжда по чия вина е развалено е безпредметно и недоказуемо. На практика, повдигането на въпроса за вината почти винаги ще означава, че всичко плаща и поддържа наемодателят. Едва ли някой нарочно ще развали пералня, но няма как и наемодателят да разбере правилно ли е експлоатирана. Все пак говорим за дългосрочен наем, а не услуга тип отдаване на нощувки. Затова, според мен, принципът е всеки си поддържа домакинството и трябва да върне така, като му е дадено, като междувременно наемателят оправя сам възникналите повреди.
Какво мислите по въпроса?

# 578
Аз, като наемодател, съм на обратното мнение. Повреди, които са следствие на амортизация, са за моя сметка. Наемателят не е виновен, че дадена пералня е конструирана да издържи 4 години, а той точно тогава е наел жилището.
Има и друга логика: той наема жилище с осигурени работещи уреди. Задължение на наемодателя е да му осигури такива.

# 579
Въпроса е спорен. Но никой наемател няма да ти плати развалена пералня извън гаранция. Много уреди, особено от посредствени марки, ги правят да се развалят след срока на гаранция. И ги правят така, че вместо ремонт, по-добре да си купиш нов. В този ред на мисли, ако нещо е ползвано примерно 5г в гаранция от предишен наемател и се развали на 6тата година при нов наемател, не би следвало той да го плаща. Това е риска на бизнеса и предприемача, трябва да си заложи разходи за такива неща. Естествено никой не го прави. Ако си му дала здрав плот, пък наемателя го е нарязал, това вече е по негова вина и ще трябва да си го плати. Та много зависи от случая.

# 580
Аз, като наемодател, съм на обратното мнение. Повреди, които са следствие на амортизация, са за моя сметка. Наемателят не е виновен, че дадена пералня е конструирана да издържи 4 години, а той точно тогава е наел жилището.
Има и друга логика: той наема жилище с осигурени работещи уреди. Задължение на наемодателя е да му осигури такива.

Дано когато дойде време ние да наемаме, попаднем на хора като Вас:) Но и като наемател, не смятам, че хазяйнът трябва да ни плаща за дребни ремонти и повреди в жилището.
Ще дам пример - в едно от жилищата, които отдавахме, се развали пералнята след 4 годишно ползване от един и същ наемател. Купихме нова, за наша сметка, след месец напусна и му върнахме целия депозит. В случая човекът беше готин и сме си съобразили, че тъй като толкова време не сме имали проблем, за нас е ок да купим един нов уред, още повече остава в жилището.
В общия случай обаче подобна уговорка може да бъде криворазбрана и да доведе до там, че всеки месец да имаш удръжки от наема за какво ли не, щото наистина хората са различни и не знаеш кой как експлоатира. И спокойни, че наемодателят поема, а те в хотел, да не се стараят много да пазят.
Всеки месец ли ще проверявате мие ли филтрите на климатиците и полагат ли се прочие текущи грижи по Ел. Уредите, ако говорим за тях конкретно, които следва да се полагат, ако си е твое и ти пука колко време ще ти служи?
 Какво значи задължително уреди в гаранция... та ние ползваме в собственото си жилище такива втора ръка и не са мръднали десет години. Не всеки отдава апартаменти за по 1000 евра, след основен ремонт, а ако го правите и наистина поемате подобни повреди постоянно, то и този наем не е достатъчно висок, та да бъде "бизнесът" на плюс:)
Всичко е въпрос на индивидуална уговорка, а може би не е лошо и да се погледне малко съдебна практика по въпроса какво се разбира под "дребни повреди, дължащи се на обичайно ползване от наемателя", което законът използва като понятие.

# 581
  • Бургас
Много пъти е дискутиран тук въпросът.
И за мен е нормална амортизация. Развали се кухненският плот след 5 години експлоатация, купих нов за моя сметка. Повреди се фурната - оправих я пак за моя сметка, нов хладилник също купих аз. Наемателите тъкмо се бяха нанесли и не е редно да се иска от тях да купуват нови уреди, след като са наели апартамент с налични такива.
И кухненска батерия смених в другия апартамент, също при нови наематели.

Крушки, кранчета и други дреболии считам, че трябва да поправя наемателят. От депозита на напуснал наемател удържах счупена врата (с ритник), счупено огледало и полилей и много сериозна такса за почистване, защото апартаментът беше оставен недобре изчистен.
В договорите си съм описала детайлно кое кога се прави като почистване и поддръжка, естествено, че няма как да гледаш всеки месец, риск си има.
Винаги можеш да извикаш майстор, който да види откъде е дошла повредата.
Чак съдебна практика да чета - няма нужда, а стигне ли се дотам, едва ли някой ще води дело за 500-1000 лв.

# 582
  • София
Дребни повреди са смяна на крушка, смазване на панти, отпушване на канал, нивелиране на вратички, притягане на винтчета, такива неща.

Основните са пребоядисване, подмяна на уреди, трайни подобрения като нови корнизи, дограма, мебели, настилки.

Ако даден уред се развали и е в гаранция, обикновено лесно може да се установи дали е ползван правилно и на какво се дължи повредата. Например, ако климатикът е спрял да охлажда и викнете техник, който установи, че не функционира правилно, защото филтрите не са почисвани от една година е едно, и съвсем друго, ако фреонът е намалял. Първият случай си е за сметка на наемателя.

# 583
  • София
Миглена, удобна е гледната ти точка, но ако следваш мисълта си буквално, то още трябва да има перални Перла в жилищата ти защото всеки е длъжен да ги ремонтира 🙃
Във втория пост сама решаваш да купиш нова, щото пичът бил пич 🙃
Дали ще проверяваш измити ли са филтрите, е въпрос на договорка помежду ви и ако двете страни са съгласни, то нищо нередно няма.
Също може да в договорено препоръчителната проверка на климатиците на определен период да се доказва документално ако наемателят се е съгласил да я поеме. Но трябва да е договорено ясно и предварително. Но дори и този разход е редно да е твоя грижа - климатиците са твои, те си остават твои и ти имаш интерес да работят. Употребата им съвсем не е задължителна.
Пералня, хладилник, бойлер, съдомиялна, сушилня, фризер, печка.... Какво толкова неправилно могат да се експлоатират, нищо не ми хрумва?
Както виждам тече дискусията докато пиша, дребните повреди са друго нещо.

# 584
  • Бургас
Пералня, хладилник, бойлер, съдомиялна, сушилня, фризер, печка.... Какво толкова неправилно могат да се експлоатират, нищо не ми хрумва?

Веднага давам пример - филтрите на аспиратора могат да не се почистват с години, да се наслои мазнина, която да се втвърди дотам, че да повреди крушки, да блокира копчета и т.н.
Съдомиялна - бяха слагали в отделението за течността за изплакване гел за миене. Която после с един мил техник теглихме с катетър от аптеката Simple Smile, както се точи нафта от резервоар Simple Smile
Сушилнята също има филтри. Пералнята може да се държи затворена след пране и влага и мухъл да се отложат по уплътненията.
Фурна - дъното на фурната беше разядено от агресивен почистващ препарат.

Общи условия

Активация на акаунт