Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 362
  • 873
  •   1
Отговори
# 660
Нали писах как...оправих се аз.

# 661
  • Варна
И защо искате да разкарате тези, които искат да предплатят? Моят мъж искаше да предложи това на хазяите не заради нежеланието му да идват и да слухтят, а за да сме сигурни, че няма да размислят на втория месец. Понеже сме с багаж, ученици и сме много хора и едно местене по никое време ще ни е силно стресиращо. Отказа се, но понеже аз го отказах.
Но, пак да ви питам, защо не искате Тея наематели? Мерси

Защото тези, които са ми предлагали да предплатят, се държаха нахално и наперено, дори надменно, все едно ако избера тях ще ударя кьоравото и едва ли не трябва да съм гига впечатлена, че ще получа 10 бона тук и сега, все едно не съм виждала такава сума наживо в живота си и ще съм пълна глупачва, ако не избера тях. И целия този цирк - придружен с демонстративно изваждане на пачки от джобовете, плюнчене на пръста и старт на броенето. Сякаш сами си знаят такива хора, че нямат лични качества, с които да направят добро впечатление, та залагат на парите. Освен това е обидно спрямо другите кандидати. Аз същата сума ще получа от всеки един, който избера, не ми е спешна. Предпочитам да харесам самия човек.

Сега конкретно твоя мъж не съм го виждала и не съм усетила като поведение. Само отговарям на въпроса ти от личен опит.

Амииии, в нашия случай - с хазяйката се уговорихме да идва около 25-то число за наема. Ама ние ще сме морски този месец по това време. Та, да не си помисли нещо. Другият месец в самия край също има почивни дни и имаме планирано ходене някъде. Simple Smile и то какво излиза, че сме някакви нахалници дето все ги няма, като дойде време да плащат Simple Smile
Хазяинът като отиде в магазина да си купи хляб какво да каже на касиерката - наемателите ми са на почивка, може ли да платя като се върнат?
Плащате си по-рано или онлайн и ходете където щете. 21ви век сме...

# 662
Благодаря ви, че ми писахте.
Нашите хазяи са възрастни, и не искат никакъв друг вариант, освен пари на място. А, и нали ви писах, че от страх са държали апартамента заключен 7-8 години, понеже предните много са ги завлекли. И аз се разбрах с жената да идва да пием по едно кафе, (хем да нагледа апартамента), и ще й давам парите. Всъщност, тя е изключително интелигентна, а хазяинът е бивш посланник, и също е много интересен събеседник и човек.
Нищо де, в крайна сметка се разбрахме да се видим като се върнем от морето.
Аз ще ползвам възможността да покажа онези плъзгащи врати.
Simple Smile ще се справим

# 663
То е ясно, че може да се случи инцидентно наемателят да не може да се срещне с хазяина на датата за наема. Случаи всякакви, но е редно точно това, за което вече писаха - да се обадиш, да предупредиш, да се разберете - няколко дни предварително или няколко дни след това, онлайн (по изключение) или как точно. А нито да предупредиш, нито да си вдигаш телефона  (както често става в такива случаи) си е направо червен семафор за хазяина. И да кажа, че в един период, когато бях наемател, хазяинът го играеше по този начин - наближи време за наем, аз звъня и го търся, той все зает, нямал, видиш ли, 5 мин. да се  видим и да му дам наема. И в крачка, разминавайки се, съобщи, че вдига наема (след изтичане на срока на договора) и си продължи по пътя. И замина извън София. Е, аз пък го сюрпризирах, като се изнесохме междувременно. Той твърдеше, че има да взима пари, аз пък бях готова с подробни сметки, че има да ми връща дребна сума - 50-100 лв. Вече не помня дали се разплатихме или прежалих парите.

Същото се отнася и за тези кандидати, които вадят пачки демонстративно...мутри или мутреещи... бизнесмени или "бизнесмени". За мен е притеснително самото отношение. Мой познат обаче предплащаше на 6 месеца, изключително възпитан, кротък и разбран човек. Хазяинът му реши, че е хванал Господ за шлифера и реши да вдига наема (в края на договора) и му го съобщи доста недиалогично. В период, в който наемите си стояха на едно и също ниво. Е, моят човек се ядоса и си намери друго жилище. А хазяинът стоя "празен" около година поне.

Та случаи на такова недиалогично и неадекватно отношение има и от двете страни, но по-често се случва такива да са наемателите.

# 664
Има времена в които кеша е цар, има времена когато кеша е просяк. Въпросния наемател не се е съобразил с момента и стратегията му е грешна. Със сигурност ако го направил това 2009-2010 (примерно) е щял да бъде вървежен, но не и сега. Отделно, вероятно човека е в такава среда, където това поведение работи, но очевидно няма да работи в общия случай. Според мен е плюс ако наемател предложи да предплати за 1 година, но не и да има такова поведение. Най-лошото е ако не е осъзнал грешката си.

# 665
В общия случай няма защо някой да предлага такива големи предплати.
Има 2 общи варианта - или обявата е с прекалено нисък наем, за да се  "бият" кой да го вземе, или кандидатът иска да преговаря с условията (да вкара домашен любимец, да отбие от наема, да го ползва за други цели и тн). Аз си предпочитам стандартни условия, без такива пазарлъци.
Запомнила съм един случай "Колко ще намалите наема, ако предплатя за 6 месеца? За 1 година?" Отговорих, че това е първи оглед и не съм се замисляла по въпроса за намаляване на наема. Апартаментът беше нов, ремонтиран, за първи наематели. Следващият оглед беше втори и последен. Хората бяха смирени и културни. Сама предложих отбивка от цената, за да не се налага да се сблъсквам повече с хора като първите. Дали това беше добро бизнес решение - не. Оставиха доста щети след себе си. Но бях спокойна, комуникирахме нормално, плащаха наем и сметки винаги навреме.

# 666
Наближава момента, в който и ние ще търсим жилище за студент, но в друга държава където ще трябва да се конкурираме с  кандидат наематели  които вече имат история.
Стратегията ни ще е точно  документи доказващи стабилни в годините доходи на светло, които доказват, че финансовата част не е под въпрос,  клауза в договора гарантираща, че ще поемем всякакви евентуални щети веднага на  момента, възможност на собственика за ежемесечен контрол над имота и предложение за предплащане за голям период от време.
Това с уточнението, че най-вероятно ще наемем  напълно празно, но в добър район и ще закупим за наша сметка цялата нужна техника и мебели.
Надяваме се с това да имаме все пак някакъв шанс срещу местни кандидати, но с препоръки или както там  го наричат.

# 667
  • София
Здравейте ,
имате ли наблюдение върху наематели -студенти ?
Примерно двойка или 2 момичета . Според мен родителите трябва да помагат иначе незнам как се плаща наем от студент 1ва година .

За купоните ми е ясно , че го има този момент Simple Smile

# 668
  • Бургас
Притеснението при студентите е, че някой път се правят на улави, не щат да плащат лятото, напускат в края на годината и наесен започват да си търсят нова квартира. Като са амортизирали междувременно.
Ако са съквартиранти също има проблем - с кого подписваш, кой търси съквартирант, ако единият реши да напусне, ей такива подробности...

# 669
Със студенти винаги риска е по-голям.Често сменят квартири и съквартиранти.Повечето са за първи път сами и се увличат в купони,от друга страна до сега мам е чистила и нямат представа как се стопанисва жилище.
Ако апартамента е по-старичък,може.

# 670
  • Варна
Аз съм със студенти и не мога да се оплача. То е до късмет на какви хора ще попаднеш. Моите бяха новоприети като наеха и догодина ще завършат. Изрядни на 200%. Държах договорът ми да е само с един човек, за да няма прехвърляне на отговорности. Сами си избраха кой да е титуляр.

Не всички са щури купонджии. Някои си работят успоредно с ученето, някои - само лятото, а на някои родителите пращат пари, но мен това не ме интересува по никакъв начин, щом ми се плаща редовно.
Иначе аз като бях студентка имах колеги, които всеки семестър бяха в нова квартира, но имах и такива, които си останаха на едно място дори след завършането.

# 671
  • София
Зависи от хората, не дали са студенти или работещи.
Бих сключила договора с 1 родител и бих очаквала парите от него. Пък те дали ще си търсят съквартирант или не, кой ще напуска или идва - да се оправят младежите. Че не чистят и не пазят е ясно.
Но в моя блок имахме 2 турскоговорящи момчета на квартира. Бяха тихи, не са правили купони. Майките им/една по една/ идваха на 2 седмици - чистеха квартирата, зареждаха хладилника, готвеха им. И за тях беше разнообразие - да се помотат из столицата, а не само на село. Говорила съм с едната - казваше, че момчетата предпочитат да ходят по купони в други квартири. Не искали да им се цапа.
Най-мърлявите ми наематели бяха семейство над 50 годишни висши меринджеи в компания за горива. Фирмата им плащаше наема и режийните. За 1 г. поне веднъж не почистиха имота...

# 672
Турци студенти са добри наематели и наистина майките им идват да им чистят и готвят.

# 673
  • София
Турци студенти са добри наематели и наистина майките им идват да им чистят и готвят.

Вече са само живеещи в Бг. турскоговорящи студенти.
За турците от Турция следването тук вече е сложно.
За да се признае образованието в Бг.  там се държат много приравнителни изпити пред акредитиращия  орган.
Далаверата свърши  за тях.

# 674
Тези от Турция, които учат тук, после отиват на запад с европейска диплома.

Общи условия

Активация на акаунт