Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 283
  • 873
  •   1
Отговори
# 105
Холчето е жестоко! Според мен се е получило прекрасно за наематели. Сигурна съм, че ще се отдаде бързо.

# 106
  • София
Много хубаво е станало.
Дано да случите на читави, дългосрочни наематели.

# 107
Успех с наемателите Simple Smile

# 108
Поздравления и от мен! Много приятно,свежо и уютно се е получило!Да си намерите скоро свестни наематели!

# 109
Супер е, чисто и не натрупано, направо свети. Кухнята на снимки въобще не ми е грозновата. Успех с отдаването, ще чакаме да споделиш подробности от процеса Simple Smile !

# 110
  • Бургас
Еми което си е хубаво, е хубаво!
Но сте си усложнили живота с цветните стени, трудно ще е с освежаването впоследствие.
И за паркета ми е жал ...
Пожелавам свестни и съвестни наематели!

# 111
Някой с опит с ваканционните планински имоти? Виждам, че много от комплексите предлагат открити басейни - ползват ли се въобще и затопля ли се водата дотолкова, че да се ползват?

# 112
  • София
Момичета, не помня кой искаше снимки на апартамента, който ще отдаваме в Яворов, ремонтиран набързо и като за отдаване под наем, предстои да се сложат пердета и да се направи професионално почистване и ще е готов за новите си наематели.
.....
О, браво. Вие сте го купили, значи.
Собственост беше на семейството на моя приятелка от детинство, която също се занимава с дизайн, доста успешно и ходих да го гледам миналата година.
Много приятно сте го освежили. Беше малко шаби-шик преди, аз не харесвам много, да си призная, както и сте оптимизирали пространството в дневната, където имаше огромна никому ненужна маса.
Отдаваше се краткосрочно и имаше чудесна доходност.
Със здраве да се отдава.

Някой с опит с ваканционните планински имоти? Виждам, че много от комплексите предлагат открити басейни - ползват ли се въобще и затопля ли се водата дотолкова, че да се ползват?

Имаме такъв. Не бих го дефинирала като добра инвестиция финансова, по-скоро се наслаждаваме на ски сезона пълноценно, заедно с децата. Нашия е в Пампорово. Признавам, че лятото ходят бабите на хладно и много им харесва, аз не бих отишла. Аз свързвам басейните с топъл, средиземноморски климат.

Последна редакция: сб, 01 юни 2024, 09:18 от Azzy

# 113
Здравейте, имам следният казус. От една година имам наемател чужденец от европейска държава-европеец. Не говори български, но е отдавна в страната ни. Има си бизнес и т.н. На скоро ми каза, че иска да си извади документ за постоянно пребиваване в страната. Поиска ми нотариално заверена декларация за адресна регистрация.  Води се по чл.92 ал.3 от закона за адресна регистрация.  Някой правил ли е такова нещо и какви са рисковете за мен като наемодател? На декларацията пише, че давам съгласието си за адресна регистрация и че ми е известно, че НЕ може да бъде служебно пререгистриране на лицето или да бъде заличено от адреса, в случай че лицето напусне адреса. Това означава, че когато той напусне, ако той не се пререгистрира на друг адрес, ще се води на моя. Ще има  ли начин сред това да го премахна? Какви рискове крие това? Ако той се махне, но не промени адресната регистрация след години може ли да претендира за имота. Съжалявам за последният въпрос 🙈, но имам много страхове. По съм склонна да го махна ако носи рискове и да търся българи, отколкото да вляза в някакво сериозно приключение. Другото е, че съм в чужбина и за мен това е занимавка и време да заверя документа нотариално. Плюс пари. Такава заверка в консулството ще  е около 100 евро. Декларацията е 2 страници. А от преди време си спомням, че взимаха по 30 евро на печат не на страница. Обикновено са по 2 печата на страница, което прави 120 евро. Ако не са вдигнали цените. Та най малкото, ще съм вътре с тези пари.

# 114
  • София
Няма как чужденеца да си присвои апартамента ти само с адр. регистрация. Но не може да го отпишеш, ако той не го направи.
Ако е читав - говори да ти плати разноските за пълномощно.
Не, че като го изпъдиш българите не могат да ти направят свинщини. Възможно е те също да искат адр. регистрация и да не се отпишат.

# 115
Впиши с анекс към договора, че връщането на депозита става след като се отпише на адреса/запише на друг такъв.

# 116
Благодаря много за отговорите 🤗

# 117
Или още един депозит, щото първия си е за евентуални щети.

# 118
Да, или още един...нещо да има, което да го активизира да се отпише Simple Smile

Аз с въпрос-сверка - предсрочно внезапно без предизвестие прекратяване от страна на наемател, депозита се удържа като неустойка, пише го в договора /за неспазен срок на договора/, от сумата за наема за месеца пак не се връща нищо до края на месеца, нали? Или?

# 119
  • София
Да, или още един...нещо да има, което да го активизира да се отпише Simple Smile

Аз с въпрос-сверка - предсрочно внезапно без предизвестие прекратяване от страна на наемател, депозита се удържа като неустойка, пише го в договора /за неспазен срок на договора/, от сумата за наема за месеца пак не се връща нищо до края на месеца, нали? Или?
Не, разбира се.
Депозита се удържа по онзи член за неустойка за предсрочно прекратяване.
А другата сума влиза в ролята на депозит за погасяване на сметки, щети, почистване и това е.
Само ги уточни поименно, както се казва в споразумението за прекратяване.

Общи условия

Активация на акаунт