Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 41 998
  • 873
  •   1
Отговори
# 795
  • София
Странно ти е, защо си наемател в т.н. Чужбина, знам те.
В Бг. апартаментите ги дават обзаведени - дали с мебелите на починалата баба, дали с 20годишни, дали с нови. Много рядко се предлага необзаведен имот, само с кухненски мебели и уреди, като при вас. Макар, че аз 2 пъти съм наемала при тебе с празна кухня - предните решили да си я вземат за новата квартира.
Ако не им е удобен матрака са свободни да си купят нов, техен топ-матрак и да си го отнесат като си тръгват.

# 796
  • София
На мен пък ми е странно да осигурявам матрак на наемател. Кажете си мнението по този казус. Кой човек, който все пак плаща някакъв сериозен наем, ще спи на чужд/ползван матрак? Или пък се очаква, че за всеки наемател нов матрак ще купувам...Повечето хора сме капризни на тема матраци, за мен нормалното е те да си осигурят удобното за тях.
Ако приемем, че е нормално те да си намерят удобен, то е и нормално ти да го поемеш като разход. Матракът е част от обзавеждането на обзаведено жилище.
Не че съм сред печените в областта тук, но все пак обзаведено жилище без матрак не съм виждал.
Дали ще е нов след всеки, едва ли. Достатъчно е да е качествено почистен и без деформации.
Ако наемът е наистина сериозен, то се връщаме в първата хипотеза.
Стандартно ми се струва да се сложи матрак от средна твърдост към твърд, а евентуално да се омекоти с топ матрак при нужда.

# 797
Проблемът не са изискванията, да се изнесе мебел и подобни.
Проблемът е, че не се казват преди да е подписан договора, а започват 2-3 дни след това.
Ако се заявяваха когато им е времето, наемодателят щеше да мине към следващите наематели.
П.С : всички мебели при мен са по поръчка.

# 798
Проблемът всъщност е, че (често) наемателите не искат да плащат за това, което искат.

# 799
  • Варна
….
Проблемът е, че не се казват преди да е подписан договора, а започват 2-3 дни след това…

Едни мои такива наематели направо си се изнесоха на втория ден след подписването. 😆  После случайно попаднах на пост, тип жалейка, на девойката във фейсбук група за квартири как масово се отдавали захабени жилища. А тя знае ли, че ако иска да влезе в чисто новообзаведено жилище с всичко в найлоните още, недокосвано, цената би била с понеее 40 - 50% отгоре?  Моят наем си беше съобразен със състоянието на имота.

Едно време смених около 10 квартири, съответно на толкова матраци съм спала. Някои бяха удобни, други - не чак толкова, но пак съм се наспивала. Ако бях попаднала на нещо свръхнеудобно, щях да инвестирам малка сума в топматрак, вместо да губя време, пари и нерви по цялата хамалогия на смяна на квартира.

# 800
Търся на мои познати от друг град апартамент на по-ниска цена и като район се ориентирах за Обеля, но се оказа, че предлагането не е много голямо. Ще работят и двамата във фирма, която е до Околовръстното и би ги удовлетворило като район. Та масово обявите в Обеля са около 800 лв за двустаен обзаведен, това като цена ок ли е за района или в момента са надути заради предстоящите студенти?

# 801
  • София
Студентите не се бият за Обеля.
Маменцата от прованса държат златните яйчица да са близо до записания университет.
Но, да цените за Обеля са такива.

# 802
Посочете моля, как се прави - трябва да си наглеждате имота.
Дали сте апартамент под наем. Наемателят си плаща задълженията, не ви е търсил за нещо т.е. няма някаква причина да ходите в жилището. Как да наглеждам имота? Не съм склонна на внезапни посещения, без покана, притесняващи наемателя.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 08:49 от Mama_Nana

# 803
Казваш му по телефона, че искаш да отидеш да нагледаш имота и да ти каже удобен ден и час. Това трябва да го пише и в договора, така че няма да е изненадан наемодателя. Даже в договора може и да се запише на колко време ще ходиш да оглеждаш.

# 804
  • Out of the Mix
Реално без физически да си там, може ли според теб?
Трябва да влезеш в имота и да видиш какво се случва.
Иначе нищо не пречи през някой друг месец да звънкаш да питаш как са, всичко наред ли е, имат ли нужда от нещо, как са уредите и т.н. Така си го представям. По-добре така, отколкото пълно безхаберие, и просто всичко да овехтява, и да се руши, а наемателят би чувствал грижа, и би имал едно наум, че на сбобственика не му е все тая.

# 805
Аз не бих желала наемодателят всеки месец да идва да ме проверява, нито аз бих притеснявала наемател.

Това е абсурдно.

# 806
Всеки месец обикновено е в началото, след това посещенията обикновено се разреждат, когато човекът види, че имотът се стопанисва нормално.
Но тези неща с посещенията се изясняват предварително, и който не е съгласен, просто не подписва.

# 807
Никой не е казал, че трябва да е всеки месец. Затова най-добре да се пише в договора, та после да няма сърдити.

# 808
Аз не бих желала наемодателят всеки месец да идва да ме проверява, нито аз бих притеснявала наемател.

Това е абсурдно.
Тъй, тъй Simple Smile ама аз се съгласих, иначе нямаше да ни го дадат, а беше - единственият, който най-много ни подхождаше. Когато си сам, и не ти дреме и лесно можеш да смениш квартирата е едно. Когато децата ти учат в училището отсреща и надали ще намериш друг с три спални за тази цена, се съгласяваш Simple Smile пък и - те хазяите са също хора. Няма да ме изядат, нали? Ще пием по едно кафе някоя сутрин, ще си поговорим 15 минути, и така до другия път. Чак пък такава драма не виждам Simple Smile Ама и аз чистя, де, да се подразбира от самосебе си. И прозорците в хола чистих бая време, да ме се изложа Simple Smile

# 809
Скрит текст:
Реално без физически да си там, може ли според теб?
Трябва да влезеш в имота и да видиш какво се случва.
Иначе нищо не пречи през някой друг месец да звънкаш да питаш как са, всичко наред ли е, имат ли нужда от нещо, как са уредите и т.н. Така си го представям. По-добре така, отколкото пълно безхаберие, и просто всичко да овехтява, и да се руши, а наемателят би чувствал грижа, и би имал едно наум, че на сбобственика не му е все тая.
Това да, особено, когато наема се плаща на ръка или от чиста любезност, обаждане по телефон, но като наемател, няма да ми е приятно посещение да ме контролират колко ми е чисто, подредено, дали не сме потрошили нещо ....

rumka833,
Ти си наемател - мечта.

Общи условия

Активация на акаунт