Математически турнири 1-4 клас тема 63

• 63 849
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, ако някой случайно се сдобие със задачите от Областният кръг по математика за 4-ти клас,нека ги качи тук,моля

В Класиране ги има вече, заедно с решения и точкуване.

https://klasirane.com/competitions/OLI/2-%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B … D1%80%D1%8A%D0%B3

# 586
Здравейте, ако някой случайно се сдобие със задачите от Областният кръг по математика за 4-ти клас,нека ги качи тук,моля
Има ги вече в  https://klasirane.com/competitions/OLI/2-%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B … D1%80%D1%8A%D0%B3

# 587
Как е МБГ "Зима", мина ли навсякъде?
Какви са впечатленията, има ли покачване на трудността?
Аз чакам официалното представяне на задачите, та нямам информация засега.

# 588
Според мен покачват на всяко следващо състезание трудността. След някоя друга година направо интеграли да им дадат на децата да смятат от първи клас...

# 589
  • София
Здравейте. Моят третокласник нещо се е отпуснал този път, не му било стигнало времето за 3 задачи, а обикновено приключва за половината време. Явно е загубил форма в последно време, от около 2 месеца не беше ходил на състезание и май му се отразява, изобщо не си дава зор напоследък. Даже сестра му каза, че е решила повече задачи, като за това състезание изобщо не се е готвила, а предния ден беше на олимпиадата по математика и трябваше да превключи веднага от тип олимпиада към тип 20 задачи за 1 час.

# 590
Здравейте, математиката досега не ми е била фокус и съвсем отскоро заглеждам тази тема. Исках да пробвам малката ми първокласничка на някое състезание и най-сетне успях да я запиша и се яви на МБГ зима.
Покрай това се присетих за Европейско кенгуру, преди доста години бях водила голямата ми дъщеря на такова и тогава задачите ми се струваха адекватни. Сега обаче като погледнах задачите за първи клас ми е трудно да ги асимилирам. Първата половина горе-долу мога да я приема, но втората ми изглежда като за доста по-големи деца.
Разглеждам конкретно темата от миналата година - https://pmg-vratsa.org/wp-content/uploads/2024/04/TemiEK24/Tema-1-klas.pdf

Съобразени ли са според вас тези задачи с възрастта или да приема, че щом не отглеждам генийче, което ходи на школи от първи клас просто не сме за там Smiley

# 591
  • Варна
Здравейте. Моят третокласник нещо се е отпуснал този път, не му било стигнало времето за 3 задачи, а обикновено приключва за половината време. Явно е загубил форма в последно време, от около 2 месеца не беше ходил на състезание и май му се отразява, изобщо не си дава зор напоследък. Даже сестра му каза, че е решила повече задачи, като за това състезание изобщо не се е готвила, а предния ден беше на олимпиадата по математика и трябваше да превключи веднага от тип олимпиада към тип 20 задачи за 1 час.
Не е от детето, просто наистина са били доста трудни задачите за 3 клас май.Моята дъщеря също по принцип ги решава за 20 мин МБГ, допуска по някоя грешка от невнимание.Сега, обаче и тя имаше 2 оставени задачи нерешени.
За Кенгуруто мнението ми е същото, задачи не съобразени с възрастта на децата!

# 592
  • София
Значи не е само той ...
Аз му реагирах малко остро, защото наистина се изненадах, че толкова бавно е работил. Няколко дечица от 3 клас ми казаха, че всичко са решили. Затова така му реагирах и му казах да се стегне малко.

За кенгуруто - аз не го намирам за особено трудно. Може би за 1 клас основната трудност е, че с това състезание за първи път се сблъскват с четене на доста текст (моите деца в 1 клас не ходеха на състезания извън училището, понеже тогава не знаех за тях и затова кенгуруто беше първото за тях с повече текст). Ако детето обаче може да чете добре, това няма да му е проблем. Също ЕК е с доста на брой задачи => има по-голям риск от механична грешка.
Аз съм на мнение че не трябва ние да определяме дали нещо е трудно за тях или не, а да ги пробваме и да ги насърчаваме да опитват и напредват. Трябва само да потренират малко преди състезанието - аз давам теми от съответното състезание от предишни години, обсъждаме след това някои задачи и какви начини за решение имат.

# 593
Кенгуруто за първи клас според мен е най-бруталното състезание. Просто са много задачи, текстови, на децата в първи клас им се изпържва мозъка само да ги прочетат.
Не мисля, че състезанията трябва да са САМО за математически гении. Децата не трябва да се делят на две категории -  гении и тотално неразбиращи математика. Моите деца не мисля, че са математически гении (не дават такива идикации за сега), но разбират много добре математиката, много над средното ниво. Голямото ходи на школа по състезателна математика, защото му е интересен предмет, умее го, а вкъщи е трудно да се занимава на по-високо ниво. За мен е жестоко към такива деца да им убиват интереса в състезателната математика със самоцелно завишена трудност. (Например имаше състезание за втори клас, на което имаше равенство с неизвестно, в което имаше събиране, изваждане и умножение без скоби. Това, че още не бяха учили умножение не е проблем, децата на състезанията се предполага че са със завишен интерес и е нормално да знаят таблицата. Обаче да се очаква в средата на първи срок във втори клас да знаят последователността на действията за да намерят неизвестно в уравнение... прекалено е според мен...)

# 594
Да, текстът е много на ЕК, това със сигурност беше първото, което ме изненада (до преди това бях гледала и решавахме само МБГ и Коледното математическо състезание, и на двете задачите бяха без текст). Но текстът освен много като обем го намирам и твърде сложен за първокласници. Въпросът не е в прочитането, детето ми може да чете.
От любопитство отворих МБГ за втори клас, там задачите също имат текст, но са ясни и разбираеми.

# 595
за пръв път не знам какво да очаквам като резултат. Обикновено горе-долу знам.

# 596
Има много четене в Кенгуруто като за 1 клас,началото на втори срок, но пък ще почете 1 час и половина и се организира в нашето училище, без разкарване.

# 597
  • София

Съобразени ли са според вас тези задачи с възрастта или да приема, че щом не отглеждам генийче, което ходи на школи от първи клас просто не сме за там Smiley
Кенгуруто си е доста трудничко, признавам!
Направо не можех да повярвам,че това са задачи за 1 клас, според мен са си трудничко и може би идеята действително е да се отсеят много можещи и решаващи деца.
Просто трябва яко занимавка и да .... подготовка в школи.

Моето дете беше на Математика без граници зима, няма още резултати, ще видим какво е направил, но както една майка по-назад каза "най- много ме е страх от лесни задачи по математика" ,та и мен така.
Детето каза, че някои били лесни, други трудни .... ще видим 😁

# 598
И Олимпиадата за 4-ти клас е била трудна, спрямо предишните 2 години. Аз пак се радвам че той успя да се класира за да му помогне все пак за бала, някоя и друга точка, но тепърва предстоят тежките изпити. Изпита на СМГ става доста труден в 4-ти клас,спрямо 3 -ти , а реално е най-важният от всички.

# 599
Кенгуру за 1-ви и 2-ри клас е повече упражнение в четене, отколкото в математика. Нещо като хибридно състезание. Simple Smile Не съм уверен, че използваният лексикон за дребосъците е особено удачен.

От силно ограничен брой частични резултати на МБГ Зима засега виждам че май само първи клас са запазили по-ниската трудност от предни години, останалите приличат като да са вдигнали нивото. Може и да му е било времето, а и очакваема посока - не може все силно насищане в максимумите. Или децата стават все по-подготвени и летвата трябва да се адаптира. Но и тепърва се чакат общите резултати, може и да греша.

Общи условия

Активация на акаунт