Математически турнири 1-4 клас тема 63

• 63 197
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
Има и бая Математика в ЕК за 1 клас, например имаше задача с кръгове на Ойлер. Неадекватни са задачите, а качеството в МГ та, за където се  борят след 4 клас пада с всяка изминала година.

# 601
Самата математика в ЕК е еклектична - прилича на случайно забърсване на компоненти. По трудност само последните няколко са интересни, евентуално. То няма лошо да има трудни, даже е добре, ама примесването със семантични заврънтулки и речниково захаросване вече го прави много специфично.

Но пък откъм хубавата страна - има го във всяко училище. Simple Smile

# 602
Аз сравних протоколите на ПМГ Кюстендил от есента, и от сега. И двата са качени в сайта на училището. Сравних на децата, които са се явили и на двата кръга. Повече видях спадове в точките, обаче имаше и деца с повече точки на зимния, отколкото на есенния кръг. Имаше и които са запазили нивото си от предния кръг. Чакам да видя задачите и аз. Но едно конкретно състезание не може да се взема за показателно. Примерно, от децата, които бяха с нас, едното дете дойде да решава. През нощта са тичали до бърза помощ с майка си и баща си, защото детето получило ушна инфекция, и минали през много препятствия в нощта преди състезанието. Спало два часа, и идва да решава. Мисълта ми е, че не може от едни точки само да се съди, защото при децата има и странични фактори.

# 603
На МБГ и ЕК не ми харесва това, че задачите ги виждаме ужасно късно. За мен най-важното в ходенето на състезания е детето да се учи от грешките си. При тези две състезания докато излязат задачите, детето е забравило какво е писало. На другите състезания излизат с листа със задачи и виждаме на момента къде са грешките.
За МБГ също много ме смущава провеждането по частни школи и там не знаеш какво се случва. Чух за случай дете с 40 точки и 21 минути време. Как за толкова време е успяло да прочете, реши, провери и попълни бланката с отговори...

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 08:50 от purpletka

# 604
А, да, има ги тези флуктуации. То и ние ходихме посмачкани от текущи епидемии, но всеки минава през това рано или късно. Че като дойдат баш единичните отговорни изпити (не-еднократно), да се има предишен опит.

Но публичните и локалните резултати са интересни. И МБГ "Пролет" също ще дойде интересно - в добрия смисъл.

# 605
Нали знаете че вече ЕК не влиза в кандидатстването след 4 ти клас за математическите гимназии, ако случайно детето ви ще кандидатства,може да му спестите това състезание. Вярно всяко състезание си е опит, но все пак ЕК е с много различен тип задачи от другите състезание и е още едно натоварване

# 606
Изборът на ЕК за бонус точки за кандидатстване е опционален, да. Затова и всяка година трябва да се сверява кое МГ какво и как взима предвид.

@purpletka Заради дистрибутирания модел на провеждане на МБГ няма как да има задачи бързо. Все пак излизат, че на някои онлайн състезания никога не става ясно какво е имало. Намесите по локални центрове - нямам идея, не бих му се притеснявал толкова, нали после ходят на полуфинал. А за 40 точки и 20 минути - няма проблем, за 1-ви клас е лесно постижимо, че и надолу може. От 3-ти клас и нагоре определено не става - задачите може и да са лесни, ама си искат механичното време. Там някъде и средното време си става нормално около час.

# 607
  • София
Наистина го има и факторът здраве - сега има доста вируси и грипове и това оказва влияние.
Моят син в деня на Иван Салабашев ми се видя леко отпуснат, надявах се така да ми се е сторило и просто да е уморен, но следобеда след състезанието вдигна температура Sad . Сега се притеснявах да не стане така с дъщеря ми за олимпиадата, но слава Богу, всичко беше наред. Иначе 3та задача на олимпиадата си е била доста трудничка, но не непосилна. Тя е решила първите 2, на трета явно се е изморила и там не знам дали ще й дадат някакви точки и колко. Обсъдихме я вкъщи като излязоха задачите. Има техническа грешка още на а), а методът и е добър и верен. Много се надявам заради неполучен краен отговор да не й вземат всичките точки, а да й дадат нещо там. На б) също е сгрешила по подобедн начин и няма верен краен отговор, а на в) е съставила едното уравнение, видяла е, че има само 20 минути до края и е доста изморена и се е отказала да действа по-нататък, като е мислила, че всичко друго й е вярно. В) най-лесно се решава със система и тя може да съставя и решава системи уравнения. Било си е изморително и просто накрая се е предала. Вкъщи на другия ден я реши но ... късно. Надявам се скоро да има резултати. Все пак никога не мога да бъда сигирна какво точно е написала и как го е описала, дори на другите задачи да е получила точните отговори.

Според мен е добре, че ЕК отпадна като балообразуващо състезание преди няколко години. Състезание, което се провежда в училищата на местно ниво, не ми вдъхва доверие. За олимпиадата поне бяха с външни квестори на общинския кръг (при нас), а за ЕК доколкото знам са си учители от училището в голяма част. Поне така си мисля.
Задачите излизат късно, защото и то е международно и за различните държави сменят само местата на отговорите и задачите и трябва да се запазят условията в тайна докато мине във всички държави.
Аз мисля четвъртокласничката да не се явява на него тази година, защото е много близо като дата до ПМС, а е много различно. По-добре да си се готви за ПМС.

# 608
Да, трябваше да поясня, че не става въпрос за първи клас. Затова написах "прочете". 20 прочетени, решени и проверени задачи за 20 минути не ми изглежда много реалистично. С попълване на бланката, излиза минута на задача в най-добрият случай??
И, да, има полуфинал, но децата не са глупави, каква мотивация ще имат ако познават дете Х, което се явява в частна школа и печели квота по съмнителен начин, а други деца не са с квота по честен начин?
Иначе, наясно съм с логистиката. При това положение могат просто след обявяване на класирането да им дават листите или копия, за да видим какво са писали. Винаги има как да се организира.

# 609
Не във всяка математическа гимназия е отпаднало ЕК за бала. В Плевен го има все още. Да имаш избор измежду определени състезания, но все пак децата се явяват и на кенгурото, че ако се разболеят за някое друго става зле.

# 610
  • София
Така е. Аз всъщност имах предвид конкретно двете гимназии в София - преди няколко години го махнаха. Simple Smile

Относно МБГ - явихме се за първи път миналата гидина в школа (не се провежда в училището ни). Синът ми не посещава школата, в която се яви. Въпреки това се класира за полуфинал - класираха се само 5 деца от тази възрастова група. Преди това бях скептична, но след като публикуваха официално резултатите на класираните, всъшност мисля, че са доста коректни. Според мен пък голяма част от децата, които се явяват в школите са ощетени с това класиране. За да се яви детето в школа, което е свързано с освобождаване на уикенд за тази цел, да се закара до съответното място, да се следи кога и как са датите, това е инициатива и ангажимент за родителите и обикновено се явяват там деца, които имат доста засилен интерес към математиката и дават високи резултати. В училищата състезанието се провежда през седмицата, в учебно време, удобно е за всички от класа, таксата е по-малка също, защото не се наема зала за явяващите се. Знам за голяма част явили се, за да се пробват и да добият опит, при което едно дете - добър математик, почти сигурно се класира за полуфинал в класа си. Същото дете в школа ще се конкурира основно с деца със засилен интерес и опит в състезанията. Това са мои наблюдния от изминалата година, но регламентът май се мени всяка година и не се знае тази година какво ще се получи накрая.

# 611
Моят син на Олимпиадата по математика е бил тотално деконцентриран, защото е преписал 2 пъти грешно условие и веднъж е сметнал 4 х, че са 5 х-са. Защо и той няма обяснение. Не мисля че ще му дадат повече от 10 точки, и ме е много яд, просто защото е направил глупави грешки. Но да видим, защото аз си мислех че няма да мине на областен кръг изобщо, пък той мина. Не им знам оценяването баш как е и за какво дават точки. При всички положения най-важен е МЗВ, другите са второстепенни. Но там трябва да имаш поне 27/28 точки от 43т, което никак не е лесна задача и да имаш някакви прилични резултати на другите, и под прилични наистина не чак толкова много. А изкараш ли над 30 точки ма МЗВ, си си приет като стой те гледам. Това за СМГ говоря и за София.

# 612
Да, трябваше да поясня, че не става въпрос за първи клас. Затова написах "прочете". 20 прочетени, решени и проверени задачи за 20 минути не ми изглежда много реалистично. С попълване на бланката, излиза минута на задача в най-добрият случай??
За 2-ри е трудно, 3-ти и нататък не го виждам, дори без проверки - поне без конкретни задачи, които може да анализираме.

@katya_pk Има го факторът за мястото на явяване и особеностите на класиране, и тазгодишните промени. Като цяло на МБГ не бива да му се вживявате много - да си ходят децата да се пробват, пък каквото дойде. По-добре да го има, макар и със странностите си. Крайните резултати от финали не са меродавни.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 10:24 от AlphaCentauri

# 613
До колкото разбрах, тази година за НПМГ се взима по високия резултат от НОМ и ПМС в комбинация с МЗВ? За мен лично ПМС ми се струва по-трудно от областния кръг тази година.

# 614
До колкото разбрах, тази година за НПМГ се взима по високия резултат от НОМ и ПМС в комбинация с МЗВ? За мен лично ПМС ми се струва по-трудно от областния кръг тази година.
ПМС по принцип трябва да е най-трудното.

Общи условия

Активация на акаунт