Математически турнири 1-4 клас тема 63

• 69 536
  • 736
  •   1
Отговори
# 555

Спукахме ги от изпити тези деца в този 4 клас ... наистина все едно в Харвард ще ходят Satisfied

Напълно съм съгласна! Ще намразят ученето.

# 556
Аз поради тази причина силно редуцирах състезанията, на които ще се явява тази година. Освен тези, които ще му се наложат, оставих "Черноризец Храбър", Коледния мат. турнир и Европейското кенгуру. Беше и на състезание по БЕЛ през октомври, както и предстои нац. олимпиада "Знам и мога". Задължителните са му 9 - трите състезания за МГ, две състезания по БЕЛ и Мат. за двете други училища, в които ще кандидатства, и двете НВО-та.
14 общо за учебната година - дано и при този "съкратен" списък да не прегори накрая.

# 557
Аз постъпих по същия начин. Съкратих състезанията. Отделно, че и те осъзнават важността на тези състезания и се притесняват. Поне моята се беше панирала седмица преди олимпиадата.

# 558
Това е несериозно да се говори, че децата преминали във втори кръг на Олимпиадата, са попаднали по късмет. Това са деца, които са решили и другите две задачи, но са решили и задача, която много други не са успели.

Има и второ балообразуващо състезание, което ще сортира най-добре представилите се. Не казвам най-добрите, защото и моето дете от едни състезания се връща със златни медали, а от други има посредствени резултати. Тези, които винаги на всички състезания показват изключително високи резултати, вероятно ще покажат и на тези за прием Мнозинството, което не се връща с медал на всяко състезание са като сина ми. С коя теглилка можем да определим кой колко е по-добър от другите? Има едни състезания за прием - участват децата в тях и който покаже по-добри резултати НА ТЯХ бива приет. Може да има изключително по-подготвени деца, но да не са успели да покажат знанията си. Така е на състезания. Обаче да се омаловажава труда и резултатите на едни деца и да се казва, че техните умения и съобразителност са "късмет" и че така ще се приемат слабо подготвени деца, не мога да се съглася.

Лошото е че се получава лотария, и се ощетяват по-добрите (не най-добрите, естествено) за сметка на локален късмет. Местата са крайна бройка все пак. Така всяко дете пак ще трябва да отиде и на трите, за сметка на това има недетерминираност, а и ПМС почти се обезсмисля, хем може да се каже че е най-трудното от трите. Ако се замислите как са стигнали до коефицентите, и какво реално показват, ще ме разберете.

Подобна е ситуацията с кандидатстването в други места и възрасти, където се взима най-висок резултат от няколко изпита. Дали наистина някой с едно пиково и иначе посредствено представяне е по-добре подготвен от някой с константно добро представяне в широк спектър. Горе-долу като тегленето на билетче за изпитите от древността - ако имаш късмет, може и да минеш с повърхностни знания. Но ако изпитващият те разходи интерактивно по целия конспект, а още по-добре по целия предмет - крах.

Та това ме притеснява. Как точно ги измисляме тези коефиценти, как се мерят неизмерими неща.
И не е ли решението единен изпит, без вариране и коефиценти. Или трябва периодично да се добавят още безумия, с оправданието че се балансира нещо, което просто няма начин как да се балансира.

Първата мисъл сигурно е "да, така имаме повече шанс". Като излезнат класиранията от лотарията може да се премине и на другия бряг.

Не мисля, че AlphaCentauri искаше да омаловажи успеха на преминалите Общинския кръг.

По-скоро ми се струва, че той подчертава сравнителната произволност на този кръг при определянето на това кой има право да покаже знанията си на един кръг (Областния), който никой не спори, че е по-лесен от другите две състезания, на които децата имат право да се явят директно – без да ги отсяват началните учителки и квестори в собствените им училища (и by extension - началните учителки и квестори в другите училища).
Писано е достатъчно за несправедливостите на този кръг (ако някой се интересува – може да препрочете последните може би 10тина страници на настоящата тема).

На общинския са ТРИ задачи и ако детето няма опит с понятията от условието на една задача – не може да получи повече от 14т или 66,6%, а резултатът след това е бинарен – „нямаш право да се явиш на най-лесното от оставащите три състезания“, за което обаче ще се дават не по-малък брой точки (4*Обл + 4*ПМС).

За съжаление няма как да се посочат недостатъците на нещо счупено без привидно да излезе, че се омаловажават успехите на онези, които са успели да се преборят с него дори така... счупено – именно това се налага да казваме на децата си – „трябва да си толкова добър, че дори това, че нещата са setup-нати несправедливо да не може да те спре“ – но когато човек се е преборил с нещо такова не бива да му пречи да помни, че е било счупено/несправедливо – иначе после, когато достигне до следващото подобно нещо по пътя - не бива да се учудва защо никой нищо не е направил по темата (или защо преминалите през това бъдещо препятствие не му съчувстват)... винаги ще има достатъчен брой хора, които ги устройва status quo-то или именно: са били наистина толкова добри, че са преодолели несправедливостта и не считат за справедливо и останалите да не са подложени на същия peril и произволност, която те са преодолели.
За възрастни – ок, свикнали сме. Но това са деца – ако им предложим несправедливи правила, още сега ще научат урок, за цял живот, който, уверявам ви, освен „положителното“ укрепване на характера, self-reliance и т.н. ще доведе и до други черти... по-добре да не ги назовавам и изброявам – спирам до тук.

Само отново искам да подчертая – абсолютно никой не може да си помисли да омаловажава успеха на децата (нито пък това е направил AlphaCentauri) и нека не обвиняваме никого, че го прави – разговаряме за това какви правила им създават възрастните (и евентуално какво отражение има върху тях това за десетилетия напред).

Иначе, @AlphaCentauri, все пак и през двете години може да се каже, че НПМГ има една формула и тя на пръв поглед се различава само в теглата:

Документ от 2022-12-15:     B = max{ ( 8M+6P) ; ( 8M+5L) ; (6P+5L) }

Документ от 2025-01-10:     B = max{ ( 5M+3P) ; (5M+3L) ; (4P+4L) }

↑↑↑↑↑ - "преведени" от мен - не са изписани така в самите документи.

М = МЗВ, P = ПМС; L = Областен

Но това различие значително – прави МЗВ optional (поради новото повишеното релативно тегло на L и изравняване на сравняваните суми - което е crazy), а Областния = heavyweight

И количествените промени са довели до... качествени такива.

Peace & Love

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 14:59 от Beam

# 559
"Писано е достатъчно за несправедливостите на този кръг (ако някой се интересува – може да препрочете последните може би 10тина страници на настоящата тема)." - да, от теб /единствено/
"...който никой не спори, че е по-лесен от другите две състезания, на които децата имат право да се явят директно – без да ги отсяват началните учителки и квестори в собствените им училища..." - смее ли някой да спори с теб Simple Smile Нали ще рискува темата да бъде залята с още и още картинки и снимки Simple Smile Но това не значи, че всичките тук са единомислещи Simple Smile Така че -може би да се въздържаме от обобщаване на чужди неизказани мнения

# 560
"...който никой не спори, че е по-лесен от другите две състезания, на които децата имат право да се явят директно – без да ги отсяват началните учителки и квестори в собствените им училища..." - смее ли някой да спори с теб Simple Smile Нали ще рискува темата да бъде залята с още и още картинки и снимки Simple Smile Но това не значи, че всичките тук са единомислещи Simple Smile Така че -може би да се въздържаме от обобщаване на чужди неизказани мнения
Оpen съм за критика и винаги имам готовност да призная грешката си.

Ето например - сега - веднага ще се коригирам ако се окаже, че ИМА един такъв човек.

Достатъчен е един - например Вие.

Т.е. мога ли да запиша за статистиката си, че rumka833 твърди, че Областен кръг е по-труден от ПМС и МЗВ?

# 561
Пиши ме, ще го преживея /някак/.

# 562
  • София
Областният кръг, ПМС и МЗВ са все състезания със сериозни състезателни задачи. Аз лично не мисля, че границата е толкова изявена, че да се каже, че дадено състезание е по-лесно винаги или по-трудно винаги. С всички състезания го наблюдавам - има години, в които някои уж по-лесни състезания изненадват. А други, по-трудни, в дадена година се оказват по-лесни. Да не говорим, че за самите деца е много относително - някои уж лесни могат да изиграят лоша шега, а на трудни да са с по-добри резултати. А моите как грешат на "лесни задачи", да не ви разправям ...
А също някои типове задачи може да са по-разбираеми за едни, а други да затрудняват или точно в конкретния момент дете да се заблуди за нещо в задача от тип, който иначе разбира и решава с лекота или на задача, която няма чак толкова неща за съобразяване, но просто да допусне грешка. Друго, което споменах вчера - някои деца са по-силни в подробното разписване, други в бързината с много задачи.
Всичко е много относително. Не се знае изобщо тази година как ще бъде - дали някое състезание няма да ни изненада. Не се знае и децата в какво състояние ще са на всяко състезание. Всичко се случва. Аз се опитвам да им говоря, че е добре да полагат усилия, но ако не успеят с някое състезание, нищо фатално няма да се случи. От една страна ми е жал, че минават през толкова изпитания с това кандидатстване, от друга - повече състезания дават повече шансове. Също така се учат да полагат усилия и ще видят нагледно какво се случва, къде грешат и какъв е реалния живот и конкуренция, което също е полезен опит.

Може ли да споделите и вие (при кандидатстване тази година или в следващи години) имате ли си предпочитано училище и точно определена цел? А посещават ли децата някакви курсове?

# 563
и аз исках същото да напиша, но ме домързя Simple Smile

# 564
Отговорът ми и на двата въпроса, поставени от katya, са - да.
Големият ми син беше на курс по състезателна математика целия 3 клас, яви се на сума ти състезания, медали, грамоти, в края на трети клас прегоря и реши, че не иска да кандидатства с мат. Научих си урока. Тази година (4 клас) ходи спорадично на курса по Мат., колкото да държи някакво ниво, пролетта ще го запиша на модулен интензивен курс по БЕЛ и това ще му е. Споделих в предния си пост за кандидатстванията.

# 565
Разбирам, коригирам се - забравих, че в днешния свят, всеки има право на своите alternative facts.

In other news: Only Two-Thirds Of Am Millennials Believe The Earth Is Round

Извинявам се на всички, които са алергични към данни.

Достатъчно хора проявяват допълнителен интерес към таблиците на лични, затова си позволявам да постна все пак обективния количествен измерител за „трудността“ – най-долу - графиките на кумулативните разпределения (за който не си е направил труда да погледне изследването от github, което постнах по-горе), а преди това - две малки таблички (таблиците и бройките в тях са само за София-Град, а графиките по-долу са за цялата страна) – за онези, които се ориентират повече в подобен тип данни.

Да не забравяме – резултатите се приравняват към 100 на база на максималния резултат и в трите случая процентите са изчислени спрямо максималния резултат.

Така, на база на миналогодишните резултати:

- само 1,6% от децата (едно цяло и шест десети процента, едно от всеки шестдесет и три 63 деца) ще имат 75 или повече (от 100) за ПМС, които да се умножат по съответните коефициенти във формулите;

- 25% от децата (двадесет и пет процента, всяко четвърто, едно от всеки четири) ще имат 75 или повече (от 100) за от Областния кръг, които да се умножат по съответните коефициенти във формулите;

Който е работил върху Областните и ПМС за повече на брой изминали години ще се ориентира, че няма много шанс едното да стане драстично по-трудно, а другото по-лесно така че да се сближат.

Ако това не се води за evidence – нищо няма значение – нито думи, нито цифри -  нищо.

И мнението на едни е по-силно от фактите (които са едни и същи за всички).

Peace & Love

# 566
Beam, моето уважение за труда. Страхотни таблици!
Да, съгласявам се веднага, че е много по-лесно да се получи по-висок резултат в балови точки от Олимпиадата, отколкото на ПМС. Всеки, който е успял да се класира, има сериозно предимство. Браво на тези деца! Явно и от НПМГ им е харесала трета задача на Общински кръг и искат да привлекат деца, които успяват да съобразяват задачи извън научените шаблони. Друго обяснение нямам.

# 567
Благодаря!

И все пак, на ниво 4 клас, ПМС е The Ultimate out of the box challenge и извън шаблоните състезание.
Не можах да не го спомена от уважение към авторите.
Няма как просто да се сравнят задачите на ПМС с Общинския, няма.
Наистина не ми се щеше да се "обаждам" - всеки път каквото и да кажа - след това следва атака по мен.
Явно съм Net Negative за форума.
Не мисля, че все пак ще издържа на атаките - за сега очаквам [не е обещание, p], че ще се задържа още няколко дни тук и дотам...

# 568
  • София
Лично на мен ми е много интересно да ви чета. Не задълбавам толкова и не коментирам, но смятам че сте споменавали неща, за които не се бях сетила.
Така че да не драматизираме излишно 🙃

# 569
Като говорите за съкращаване мисля ЕК ( в училището го провеждат) и евентуално Еврика (1 клас), че е интересно.Някой ходил ли е на Еврика през изминалите години,евентуално да го имате?

Общи условия

Активация на акаунт