Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 18

• 47 909
  • 764
  •   1
Отговори
# 30
Откривам, направо минерална откривам. Тенденцията да се строят комплекси от къщи по селата е нова от тази година.

Бъркаш се,идеята е доста отдавна и обикновено не е в полза на предварително замисленото. Пообиколи около Варна и ще видиш много такива сгъчкани,изоставени и къде завършени, къде не, еднотипни къщурки. По памет почвам да изброявам - с. Кантарджиево, с. Кичево, Виница, Манастирски рид, Траката, Галата, с. Приселци, с. Близнаци, с. Горица и много други. По наблюденията, които имам, около 10-20% са заселени.

# 31
Повечето хора живеят в апартамент, а не в къща, не защото е по-хубаво, а защото нямат пари за къща и за поддръжката ѝ, и се разпростират според възможностите си. Иначе отдавна повечето богаташи са в къщи - имения. Не откриваш топлата вода.

Може да в било така, но сега с тези цени на апартаментите, не смятам че е. Един 3 стаен с нормални стаи и една всекидневна 30на м², е вече над 150-200 хил евро. В някои села около варна все още може да се купи парцел на сносни цени и да си направиш 90-100м² и ще излезе по евтино.
За поддръжката е така.

# 32
  • Варна
Ами не, няма да излезе по-евтино. Купували ли сте парцел в близките 2 години? Строили ли сте някога? Аз наскоро купих и в момента строя. Сега... говорим за същото качество, иначе самоделни колиби има всякакви.

# 33
Диди, не си единствената, която строи Simple Smile
В момента цените на дървения материал и желязото са доста надолу спрямо 2022 и 2023г. Важното е да говорим за цена на м2 и къща в м2, колкото апартамент.
Да при къщите имаш и ограда, и пречиствателна, ще искаш и гараж (но и с апартамента не върви гараж в цената). При къщата е важен и терена - ако е от ония панорамните с големите денивелации и 100К лв може да не стигнат за подпорни стени.
Само че ако си с ограничен бюджет си взимаш двор със стара къща в село с партиди за ток и вода, взимаш разрешение за реконструкция и ремонт на къщата срещу 600 -1000лв и се оправяш. Има много здрави къщо тухла и камък, строени 50те-60те години, с малко преустройство, изолация  и нов покрив придобиваш поне 80м2 жилищна площ и отделно цял етаж маза или т.нар беч, отделно е градина, селскостопански постройки, паркоместа.
По СО се изкупиха всички вили и млади семейства действат точно по тази схема.
Поддръжката на къща не е толкова скъпо удоволствие, най-скъпото е подмяната на покрив, но и тя се прави веднъж на 40г . За сметка на това ако си с ограничен бюджет може да си произведеш доволна част от храната (туй за простолюдието де, не за големите инвеститори и рентиери).

За къща винаги говоря за самостоятелна къща в самостоятелен парцел, а не тези в затворени комплекси !!!

# 34
  • Варна
Браво на Скаридка, едно реалистично, истинско, непретенциозно и приземено мнение, което отразява действителността. Щото е много лесно да се маат мекиците с шоколад и да висим в БГ мама и да пишем как правим баня за 20 000 евро докато ММ се поти в трюма на някой кораб ( всички прилики с действителни лица за случайни ). Имах навремето едно гадже което имаше глупостта да каже, как няма търпение да забременее за да виси цял ден в БГ мама...бързо се изнесох де.

Точно, че с къщата получаваш двор, който може да имаш и 3 паркоместа - понастоящем към 26 000 евро минимум и всякакви други екстри.

# 35
По селата паркоместата са ситуирани направо на улицата или в краен случай по тротоарите.

Отделно силно компромисната инфраструктура, плюс производствените цехове в непосредствена близост, това за едно от обсъжданите на предната страница села с къщички в затворен комплекс. Един от тези комплекси е на метри от магистралата - ако някой търси тишина, няма да я намери точно там.
Искам да кажа, че романтичната нагласа е едно, но за тези пари е добре човек да си отвори очите и за минусите, да не се чуди след време на кого да продаде въпросната романтика.

# 36
Ами не, няма да излезе по-евтино. Купували ли сте парцел в близките 2 години? Строили ли сте някога? Аз наскоро купих и в момента строя. Сега... говорим за същото качество, иначе самоделни колиби има всякакви.
Купувал съм и също ще строя скоро. В момента дооправям документацията. Фирми има всякакви, но за сходна квадратура, като на апартаментите, ще излезе по евтино с някоя нормална фирма. Разбира се има и фирми с цени 3000 евро на м². Всеки сам си избира.

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 15:15 от Алфа Херинга

# 37
  • Варна
EmmaT направо може ли да уточниш в кое село има цехове и къде е близо магистралата за да можем да сме си полезни един на друг. Благодаря.

# 38
EmmaT направо може ли да уточниш в кое село има цехове и къде е близо магистралата за да можем да сме си полезни един на друг. Благодаря.

Първото, за което се сещам - Звездица. Цехът е май шивашки.

# 39
  • Варна
Скаридка, чакай сега. Круши и краставици... Алфа Херинга говореше да си купиш празен парцел и да строиш, не да ремонтираш стара къща. Тотално различни неща! Празен селски парцел, ставащ за строителство, струва поне половин апартамент в центъра. После и самото строителство...
Ако се закупи стара къща, не разбрах 600 - 1000 лева кое по-точно ще ти оправят? Защото всички ремонтни и довършителни дейности, които си споменала, струват поне 30 пъти повече.

Пенко, не е 20 000 евро една баня, но е между 5 и 10, в зависимост от площ, сложност и оборудване. Мога да ти пратя реална разбивка по левчета от началото на годината. Моята излезе 7, но е съвсем мъничка. Показах я в темата за баните. Съвсем реалистична, а не... претенциозна и възнесена. Не знам кой "маа мекици", но аз работя по 10, някои дни по 12 часа, някой път и в събота, и в неделя, а доскоро работех на две места. Да, знам, че визираш мен. Това, че ти си попадал на такива ниско интелигентни жени, че си и ги взимал за гаджета, говори лошо само за теб и за преценката ти за жените. Далеч не всички са такива.
Баща ми също работеше на кораб. Никога не съм виждала майка ми да си седи у дома. До възпитание е, не до професия на партньора.

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 22:13 от Didi168

# 40
  • Варна
Изобщо не съм визирал теб, една от малкото жени си които ме е впечатлила само с разсъжденията си, въпреки че напоследък нещо безпричинно ме нападаш и гледам започваш да губиш баланс. Ама квот такова може да си бременна, знам ли...

А, то като се запознаеш с някоя не и пише на челото за какво мечтае, аз като съм разбрал за какво иде реч съм си обрал крушите.

Вземам си едногодишен отпуск от тоя форум и без това напоследък само си ги мерим и се заяждаме едни с други, пет човека сме ама всички сме велики.

# 41
  • Варна
Айде стига си ги мерихте!
Аз съм от тези, дето си купиха къща на село. И да, смяната на покрива е скъп.
То все още има много за правене, ама вече живеем в къщата. Много ми е хубаво, направо като сляза до града и се изнервям от трафика.
Все още не сме казали да на парцела в пчелина. Аха да се срещнем със строителя и нещо се случва. Преди дни почина на моя мъж татко му.
Гледах къде ще строят новите къщи Планекс.

# 42
  • Варна
Не може да обиждаш в прав текст голяма група от варненските жени, в която попадам и аз, и после да обръщаш палачинката и да го играеш нападнат. Че и безпричинно... Че и да говориш за баланс...
Темата е за обмяна на опит. Който има личен такъв, си споделя. Това е в помощ на всички заинтересовани четящи, да си сверяват часовниците. Това не е мерене.
Чакаме те догодина да споделиш докъде си стигнал с реализирането на мечтите си в имотната им част.

# 43
  • Варна
Преди няколко дни девойката ни беше на абитуриентска в местност каменарски дол. Е къде е, ама то няма улици, ужас. Подминахме къщата и моя мъж трябваше да кара назад сума ти време, докато обърне.

# 44
600 -1000лв е разрешителното за ремонт и реконструкция от общината.. Нямаш 100 проекта да вадиш..срещу 10+ хилки
А явно ме си стигнала до покрива и не знаеш, че квадрат покрив стъпва на 150-200лв Simple Smile  и няма как нормален човек да помисли, че ремонта струва 1000лв
Празен парцел без ток и вода е финансово самоубийство..с тази изгладняла за рушвети администрация и нови условия за присъединяване.Писала съм и друг път че ток и вода дори и за много пари може да не успееш да прекараш, нищо че съседите имат и ток, и вода, на теб ти казват -"НЯМА МОЩНОСТ" или "Мрежата не отговаря на изискваниятя"

Стейси, аз като се спусна от платото и все едно виждам гробище - блоковете от далеко ми приличат на надгробни плочи ..

ЕммаТ, какъв е проблема с шивашкия цех, с какво пречи на съселяните? Вече започва напускането на Варна от производствата, огромни наеми, скъпи земи. Дори шефът на ММ обмисля да продаде сегашната складова база и да направи нова на 20км от Варна.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 10:36 от скаридка

Общи условия

Активация на акаунт