Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 18

• 48 260
  • 764
  •   1
Отговори
# 705
Nohope, изобщо не знаеш, как стоят нещата с енерго про, както каза Penkoman, тия са зле. Отиди да строиш, където няма енерго про и ще разбереш разликата.
So Lucky, имала си късмет, защото за този големия комплекс мощност да намерят енергото абсурд. За това дават предписание на инвеститора - строите си трафопост или нищо не разписваме.
Аз не съм видял енергото да строи трафопостове или допълнителни енергоразпределителни линии високо напрежение. Всичко е построено от комунизма. А всеки нов трафопост е построен от човек, който иска да строи.
За малки сгради се дава предписание за налична мощност, но никой не им я пази Nohope, защото строителя може да свърши финансиите си и чак след 50г да  почне да довърши строежа. Днес може да одобрят проект за последни 100 киловата в района и утре друга сграда да подаде документи за акт 16. Тази мощност вече няма да е налична и ще се чака някой друг строител да построи трафопост, а енергото изобщо няма да си мръдне пръста.

# 706
  • Варна
Лъки за Фемили Гардън нямаше как да бавят тока защото там са 400+400 апартамент = много хора = много връзки + на Павлин Николов собственика на Явор АД точно на него да се правят ЕнергоПро не мисля, че имат топките. А и те са с много опит и са си свършили работата що се отнася до пропуски и подготовка.

Що се отнася до цени аз се колебаех за един мой апартамент и го пуснах тестово на 3ма познати брокери само за лично ползване без обяви, вярно на по-висока цена, но досега не съм имал сериозен клиент, вероятно ако го намаля в 10 000 евро ще го продам на секундата, но нали все реват, че нямат имоти да продават, или самите брокери им е проблем, че не им давам ексклузив и много не си дават зор, а имота е захарче.

# 707
Nohope, изобщо не знаеш, как стоят нещата с енерго про, както каза Penkoman, тия са зле. Отиди да строиш, където няма енерго про и ще разбереш разликата.
So Lucky, имала си късмет, защото за този големия комплекс мощност да намерят енергото абсурд. За това дават предписание на инвеститора - строите си трафопост или нищо не разписваме.
Аз не съм видял енергото да строи трафопостове или допълнителни енергоразпределителни линии високо напрежение. Всичко е построено от комунизма. А всеки нов трафопост е построен от човек, който иска да строи.
За малки сгради се дава предписание за налична мощност, но никой не им я пази Nohope, защото строителя може да свърши финансиите си и чак след 50г да  почне да довърши строежа. Днес може да одобрят проект за последни 100 киловата в района и утре друга сграда да подаде документи за акт 16. Тази мощност вече няма да е налична и ще се чака някой друг строител да построи трафопост, а енергото изобщо няма да си мръдне пръста.
Ники аз сигурно не разбирам, ама колко апартамента ново строителство си купил ти в последните 5 години, щото аз съм купил 3 в различни сгради? И ти казвам че сградата почва да се строи след като са си оправили мощността с енергото. И също след построяването на сградата до 4 месеца и индивидуалните партиди са готови. Да за къщи в нищото ги има тези неща и аз съм чувал, че те карат да си правиш трафопост изнудват те, но това не се отнася за големи жилищни блокове в самият град  където преди да почнеш да строиш вече си имаш резервирана мощност и към кой трафопост ще се присъединиш.

# 708
  • Варна
Nohope, аз се класирам според твоите стандарти за разбиращ в този случай. Моят опит е, без да разбирам от процедури и термини, от които процедури най-вероятно и самите участващи не разбират много, но ми се е случвало строител да ми споделя, че е трябвало да изгради трафопост и да го подари на ЕнергоПро за да има ток сградата. Отделно на една сграда във Виница ни бавиха тока една година и обясненията бяха, че едва ли не за да се изгради вече трасето самото си е изцяло нова процедура с входиране на документи, разрешително за строителство и.т.н., защото кабела трябваше да прокопаят от трафопоста до нашето табло пред блока за да го свържат. Не съм големият разбиращ, но има всякакви варианти. Да преди да започне строителството се изискват разрешителни, оценки и договори с ЕнергоПро, но явно в различни случаи има различни проблеми.

# 709
Като човек, проектирал и строил трафопост за себе си на територията на Енерго Про мога да кажа, че процедурата е само една - изграждане на мрежа, която да поеме настоящите строителни потребности (безумия). Гради я (както навсякъде по света) по-силно заинтересованата страна.
Скрит текст:
Вярно е, че всяко отклонение от трасето си е самостоятелен строителен обект, често от висока категория. Поради което се извършва по съответния ред по ЗУТ, който от своя страна отнема година. Съоръженията по присъединяване се пресмятат и проектират, чисто физически - се коригират съществуващите, за да се добавят нови, прокопаването засяга цял куп комуникации, които се съгласуват и още и още ...
Не е вярно, че построените трафопостове и кабелни линии се "подаряват" на ЕнергоПро. Напротив, изкупуват се по действителна стойност. Строителя издава ф-ра на ЕнергоПро и се сключва нотариално заверен договор за продажбата.
Обаче... в Закона за енергетиката е записано, че таксата за присъединяване на нови обекти е равна на стойността на направената инвестиция от страна на енергодружеството, за да изгради присъединителните съоръжения. Т.е Енерго Про "прави инвестиция", купувайки трафопоста и напълно законно събира такса на същата стойност от този, когото ще присъединява. Не е виновен в случая ЕнергоПро, а онези горе, които са написали закона по този начин.
Какво печели строителя (което не споделя с клиентите си, когато се "жалва".):
- печели време, защото си движи проектирането и строителството сам, вместо да чака чиновниците в ЕнергоПро.
- печели бъдещи ползи от това, че съоръжението не е негово (след като го продаде/"подари") и поддръжката, периодичните и аварийни ремонти не са негова грижа.
Имаме късмет, че големите предприятия консуматори на ел.енергия затвориха, защото преносната мрежа е строена спрямо консумацията от средата на 20 в. Ако предприятията работеха със същите темпове както преди, строителите на жилища във Варна (и не само) щяха да правят и далекопроводи, не само трафопостове средно и ниско напрежение.

# 710
  • Варна
Значи горе-долу им ги подаряват, да не им ги подаряват de jure ама de facto Simple Smile. Благодаря ти много за тази кадърно поднесена информация, направо ми напълни душата.

# 711
DariVale, ако собственик на трафопост, който ще захранва няколко сгради, се бави в прехвърлянето на собствеността на Енерго Про има ли законен механизъм, който да го накара по-бързо да го прехвърли?

# 712
Ники аз сигурно не разбирам, ама колко апартамента ново строителство си купил ти в последните 5 години, щото аз съм купил 3 в различни сгради? И ти казвам че сградата почва да се строи след като са си оправили мощността с енергото....
За едно си прав - със сигурност не разбираш.  За протокола, средно на година правя по 4-5 сделки.
Това, че енергото дава становище за свободна мощност в района, не значи, че след 3 или 5г тази мощност ще е налична. Никой нищо не резервира и не запазва. Дадох ти пример.
Ако няма мощност, разписват само ако се построи нов трафопост. Има райони, където и новия трафопост не помага, защото подстанцията в района е на лимита.
Иначе твоите апартаменти,предполагам са със собствени трафопостове или в район с все още свободна мощност. Единия не беше ли в "Ренесанс", трафопоста на входа още ли не си го забелязал?

# 713
Ники аз сигурно не разбирам, ама колко апартамента ново строителство си купил ти в последните 5 години, щото аз съм купил 3 в различни сгради? И ти казвам че сградата почва да се строи след като са си оправили мощността с енергото....
За едно си прав - със сигурност не разбираш.  За протокола, средно на година правя по 4-5 сделки.
Това, че енергото дава становище за свободна мощност в района, не значи, че след 3 или 5г тази мощност ще е налична. Никой нищо не резервира и не запазва. Дадох ти пример.
Ако няма мощност, разписват само ако се построи нов трафопост. Има райони, където и новия трафопост не помага, защото подстанцията в района е на лимита.
Иначе твоите апартаменти,предполагам са със собствени трафопостове или в район с все още свободна мощност. Единия не беше ли в "Ренесанс", трафопоста на входа още ли не си го забелязал?
На година купуваш по 5 апартамента ново строителство? Искренно ме развесели, явно си някакъв мултимилионер, който му е скучно и си купува апартаменче за закуска? Или по скоро си някакво брокерче, което просто си взема комисионна още преди да се стигне до Акт 16.На колко от вашите мултимилонни покупки 4 месеца след Акт 16 нямахте индивидуална партида? Няма такъв сериозен инвеститор, който преди да започне сградата да не е сключил договор с Енергопро, къде и с колко мощност да се присъедини към мрежата.

# 714
  • В.Търново
Карина дано ви се получат нещата. Енергопро са гадняри. Е, колеги обсъждащи как се движат нещата при имотите, падат ли цените? Пука ли се балона?
Имам информация, че имотите във Варна след Нова година още 15% нагоре.

# 715
Русалка, в смисъл ЕЖК ти каза или беше мъж?

# 716
Вярвам го, защото все още търсенето е високо.
Не знам с колко процента, но цените ще растат още преди да дойде момента на корекция.

# 717
Аз не търся никаква логика в БГ пазара, може световния пазар да се води по някакви икономически модели но при нас не е така, до като има някой да дава за нещо да кажем което струва 150 да дава 200 няма как да не се покачва цената. 

До като има кой да дава няма как цената да пада, много е просто. За това както обичам да казвам - само времето ще покаже на къде ще поеме пазара но няма да се учудя ако е на горе. Wink

# 718
  • Варна
Sweet13, основен принцип в търговията е, че едно нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него. Следователно ако едно нещо се продава за 200лв то със сигурност струва толкова що се отнася за конкретната сделка. Като статистически погледнато към сходни сделки в периода цената може да е завишена или занижена.

Не знам дали няма да паднат или да се задържат на това ниво, пак давам пример с имот, който пуснат в ограничена продажба, очаквах опашки с народ, а то не се оказа така. Да пак ще кажа, цената ми е висока ама нали уж нямало имоти. А, може проблема и в брокерите да е. Не съм се заел аз лично да пускам обяви и да контактувам с клиентите за да видя накъде са нещата.

# 719
Пенкоман, така е, но има и още нещо преди това. Чуждите пари се харчат най-лесно и никой не ги цени. Когато банката ти дава колкото искаш, че и отгоре и си мислиш, че дърветата растат до небесата, не един ами три ще купиш, не 200, ами 250 ще платиш. Не чакайте промени докато икономическата обстановка и банките не се сговнят.

Общи условия

Активация на акаунт