С какво ви дразнят свекървите? - 157

• 40 122
  • 776
  •   1
Отговори
# 765
А, ако още по времето на бременността се държат по тоя начин, много ясно, че няма да им имаш доверие. Стават и чудеса де, и някои са по-добри баби и дядовци, отколкото родители ( моята майка), но наистина в този случай първо трябва да се убедиш, че е така, преди спокойно да им повериш детето.

# 766
  • при късмета
Не очаквам чудеса от тази свекърва. Щом на име държи, а тя самата не е кръщавала по собствените си критерии, колко пък да е способна на чудеса?

# 767
Ние всеки път като им гостуваме отиваме с отворено съзнание и буквално очакваме да стане чудо. И то под чудо просто разбираме едно нормално отношение. Ами всеки път сме разочаровани, аз все си обещавам, че повече няма да ходя там и всеки път ми отминава и пак отивам и за един уикенд събирам негативни емоции за месец поне напред.
Пример от скоро. Не искахме да разгласяват, че съм бременна преди 4тия месец, но им казахме малко по-рано по стечения на обстоятелствата. Отиваме там отново - аз съм влязла вече в 5ти месец, надяваме се да си кажем новината на който искаме. Ами те хората вече знаеха. Просто взеха кефа на мъжа ми да съобщи на роднините си, че чакаме дете. Да не говорим пък за сценариите, които изиграха (наговорено с роднините). Едните се правят, че не са казали, а другите - че не знаят. За нас остана да се правим, че им вярваме, а то толкова фалшиво беше всичко… По-хубаво щеше да е просто да ни посрещнат с поздравления. Казали са, казали. Ама не правете такива циркове….
Те са материални хора. Като ги водихме на ресторант, плащахме сметки, ходихме с покупки в тях, купувахме за всеки празник скъпи подаръци и работихме на село през уикендите пак не бяхме добри. Сега просто сме още по-лоши, най-вече аз, той заради мен се бил променил.
Така че чудо вече май не очаквам. Може би сме искали да им “купим” любовта с материалното, правихме им кефа като ги извеждахме и си мислихме, че се гордеят, че можем да си го позволим, а то какво се оказа. Те просто смятали хората, че щом имаме по-високи заплати от техните, ние сме били длъжни да им плащаме сметките. Даже от куртоазия не посягаха към портмонетата си.
Та такава е нашата… после бабите и дядовците не трябвало да заслужат това призвание… Ами за мен се заслужава всичко - и да си майка, и да си баща пак трябва да си го заслужиш.

# 768
Най-добре не ходи повече, мъжът ти ако държи, да ходи само той. Ти се грижи за себе си и не си причинявай никакви негативни емоции.

# 769
Скрит текст:
Каква квалификация има да опресняваш. Да си баба не е като да си майка. Навремето имаше респект и уважение към по-възрастните и никоя снаха/дъщеря не би си позволила да дава указания за гледане на децата. Понеже времената са други, отношенията родители/преродители са други и децата стават такива каквито са.
Но идва време, в което днешните много знаещи майки ще станат баби и тогава отжуждението ще е още по-страшно.
Хайде де. Отношенията снахи-свекърви не са от днес. И някои си спомняме. Нищо подобно за респект и уважение.

Според мен никой не заслужава време с детето ми просто защото, така по роднински.
Тук си в грешка.
Бабата и дядото на едно дете имат законово право да изискват време с внучето си в случай, че са възпрепятствани от родителя/ите.
На практика нямат, ако родителите не са съгласни. Това, което четеш в Семейния кодекс е при смърт на единия родител. когато преживелия отказва да пуска децата при другия род.
А Вие къде прочетохте, че е само при смърт? А при развод? Малко баби ще тръгнат да съдят, но сигурно има и такива. Не е толкова трудно да се прочетат два члена и няколко алинеи. В чл.59 също са замесени бабата и дядото. Не видях изрично член 128 да е свързан пряко с друг /смърт, развод само/, така, че не изключвам възможност да е приложим и при друг случай. Тук няма ли адвокати /изключвам самозваните/ да внесат яснота и да се приключва с великия въпрос?! 😂
За мен е приключил и повече няма да го коментирам.

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 19:04 от •mimoza•

# 770
Той не знам по какви причини сам не иска да ходи. След сцените от май месец му казах, че бременна няма да ме накара лесно да отида там. Накрая пак аз го накарах да отидем… Мъчно ми е за него, че не вижда подкрепа поне от тях. Моите родители компенсират, но пък не е същото за него, със сигурност. Че така все се надявах и аз на чудо, заради него. Но наистина искам да премахна негативното… за това и още повече ограничавам вече визитите. Да не се заричам, но най-много веднъж да ме видят докато родя и това ще е.

Най-добре не ходи повече, мъжът ти ако държи, да ходи само той. Ти се грижи за себе си и не си причинявай никакви негативни емоции.

# 771
  • Пловдив
Каква квалификация има да опресняваш. Да си баба не е като да си майка. Навремето имаше респект и уважение към по-възрастните и никоя снаха/дъщеря не би си позволила да дава указания за гледане на децата. Понеже времената са други, отношенията родители/преродители са други и децата стават такива каквито са.
Но идва време, в което днешните много знаещи майки ще станат баби и тогава отжуждението ще е още по-страшно.
Хайде де. Отношенията снахи-свекърви не са от днес. И някои си спомняме. Нищо подобно за респект и уважение.

Според мен никой не заслужава време с детето ми просто защото, така по роднински.
Тук си в грешка.
Бабата и дядото на едно дете имат законово право да изискват време с внучето си в случай, че са възпрепятствани от родителя/ите.
На практика нямат, ако родителите не са съгласни. Това, което четеш в Семейния кодекс е при смърт на единия родител. когато преживелия отказва да пуска децата при другия род.
А вие къде прочетохте, че е само при смърт? А при развод? Малко баби ще тръгнат да съдят, но сигурно има и такива. Не е толкова трудно да се прочетат два члена и няколко алинеи. В чл.59 също са замесени бабата и дядото. Не видях изрично този член да е свързан пряко с друг /смърт, развод само/, така, че не изключвам възможност да е приложим и при друг случай.  Тук няма ли адвокати /изключвам самозваните/ да внесат яснота и да се приключва с великия въпрос?! 😂
За мен е приключил и повече няма да го коментирам.

Може ли да покажете примери, цитирайте съдебна практика. Щото няма.

# 772
  • София
Какво сте я награчили Боряна, дали прочетохте, че тя е казала "не сте си у вас" на сина и снахата, защото се карат заради нея....пред нея, поне аз така разбрах.
Днешните баби не са като онези отпреди години, често са по-възрастни. А децата се възпитават да са самостоятелни, със собствено мнение, обаче все пак някой да се грижи за тях. Е....трудна работа.

Но след като се смята, че нищо не губят от липсана на баби и дядовци, така да бъде... Може и обратното да важи, на света има толкова други забавления

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 19:55 от Cuckoo

# 773
  • при късмета
Какво общо има собственото мнение с това, че за детето някой трябва да се грижи? Ако му смачкаш собственото мислене като малко, чакай после да има мнение, соцствено и изобщо мислене като голямо и като възрастен

# 774
В тази тема съм бабата с най-дълъг бабин стаж вече  повече от десетилетие. От позицията на този опит мога да кажа, че гледането на внуци е трудно и отговорно.  Отнема от времето  ми  за лични неща,  ангажира  цялата ми енергия. И въпреки това, за мен това е много, много ползотворно и удовлетворяващо ме десетилетие. Внуците ми вече са големи- на 15  навършени и на 10 навършени. А съм ги загледала целодневно и целогодишно от съвсем малки, почти бебета. Не са ми поставяла условия и списъци, освен списък за лекарства.  Спазвала съм режим, но с всяка изминала година, режимът вече го налагат самите деца. Била съм и строга, и по-либерална - според обстоятелствата и времето. Не смятам, че правя услуга на родителите им, но в същото време съм доволна, че оценяват тази помощ.
Сега  са на почивка и после лагер за общо 2 седмици. Чудя се какво да правя с времето си. Така съм свикнала да са около мен, че сега сякаш денят ми е съвсем безполезен. Но пък и съм доволна от почивката.
Тези баби и дядовци, които са като мен, могат да бъдат удовлетворени, че са били близо до внуците си. Тези родители, които не си дават децата на баби губят не само време за себе си, но и ги лишават от близост с най- обичащите ги хора след самите родители. А баби, които не искат да гледат, губят едни от най-важните и ценни моменти в живота си.
Колкото за Бо-ряна, тя си обича внуците и винаги им се е радвала и чакала. Но пък има и обективни причини това да я натоварва. Въпреки всичко, тя е готова на това натоварване, за да не губи връзка с тях и да се чувства полезна.

# 775
Здравейте, аз съм майка , нова съм тук.
Моята свекърва никога не ми е помагала, когато първото ми дете се роди, идваше да пие кафе в дома ни заедно с дъщеря си и после просто си тръгваха.Говореше ми, че не помни как е носила децата си на ръце, съответно не носеше  моето, защото я боляха ръцете. Пред хора и до ден днешен казва, че аз не и разрешавам да пипа/гледа детето. То е вече на 5 години.
Оставяли сме го общо около 10тина пъти у тях, при което то е настанено винаги на дивана, дори не му предоставя нормално бельо за спане, а го покрива с изкуствено одеало. Последния път го бяхме оставили по спешност след училище и отидохме да го вземем по нейно настояване на сутринта, беше оставено да спи на дивана с дрехите от училище, чорапите и тн. Както го бяхме оставили.
Спомням си как пред приятелки, когато детето беше още малко, ми за даваше въпроси как да му режела зеленчуците за супа и тн. На квадрати, кръгове или други форми. Никога не съм държала сметка, просто защото никога не съм очаквала нещо от нея. А тя по всякакъв начин се опитва да ме представи в отрицателна светлина пред всички.
Има контакт с нея заради мъжа ми, но той е силно ограничен. Но не съм ограничила достъпа до детето ни, тя не идва да го вижда. Ако дойде да го види се затварят в другата стая и започва да го разпитва или му предлага да го води на сладкарница. Общо взето това е гледането.
Гледа си внука на другия син. То се носи, гледа се, има си собствена спалня в жилището и и нормално бельо с което се завива.

# 776
  • София
Много сте писали...
Нова тема - https://bg-mam.ma/t/1682055

Общи условия

Активация на акаунт