Обсъждане на имотни обяви - 35

• 42 572
  • 796
  •   1
Отговори
# 255
В България понеже са частни и не публикуват финансови отчети, а и част от дейността им е на сиво, можем само да гадаем.
В други държави обаче (например САЩ) фирмите-строители на жилища са публични и отчетите им всеки може да ги прегледа.
Понеже ме мързеше да търся едно по едно, питах Копайлът и ето какво ми каза той като средно за сектора:

Тоест, надценка 15-33%, а нетна норма на печалба 5-10%.
Надценката е винаги по-голяма от нетната печалба, понеже след нея трябва да извадят административни разходи като офиси, компютри, реклама, заплати на персонал (и на шефа) и други подобни разходи, преди да им остане нетната печалба.

# 256
E, по плажа една царевица е 4,50 лв. В момента на промоция в една от търговските вериги е 0,87 лв. сурова на бройка. Купуваш бройките, вариш, продаваш за 1 ден. А да, поне 4-5 часа някой обикаля под слънцето напред-назад по плажа, не е "инвеститорът", но и на шерпата трябва да платиш. Гледах как сутрин свалят от разбрицан разпадащ се ван 10-ина хладилни чанти с варена царевица. До 13-13,30 ч. вече са ги реализирали.

# 257
Едно време за нормална, да не кажа считана за добра печалба на година се считаше 10% на година чисто. Сега за 10% не си мърдат пръста хората. Посочи ми друг нискорисков, неиновативен бизнес с чужд капитал, който прави 100-200%? Това което ти ми обясняваш му казват търговия. Към момента печалбата на година при търговците е около 20% чисто.

To и сега 10% чиста печалба е супер, освен във фарма, ИТ и още някои браншове. Обаче това, че един продукт е на себестойност 100, а се продава за 200 или 300 евентуално може да доведе фирмата до тези 10% накрая. росто надценката и тоталната печалба са съвсем различни неща.

# 258
  • София
Кои агенции искат да се подписва нещо... Само за оглед се интересувам, т.е. може ли без никакви разписвания да го видиш?

# 259
Както и да го смяташ с надценка 100-200% няма да ти излезе чистата печалба под 50-100%. Даже лично смятам, че е доста повече, ама хайде.
Мандаринка - това е сезонна работа, там нещата не са така. Но ако го сметнеш и при тях няма да излезе такава печалбата. Там имаш и концесия, не може всеки да се грабне да продава царевица на плажа.

# 260
Там имаш и концесия, не може всеки да се грабне да продава царевица на плажа.

Концесията е за плажната ивица - чадъри, спасители, лекар и т.н.
Но принципно си прав - няма как всеки да се мотае да продава царевица, ако не е кихнал на концесионера.
По същата логика - няма как всеки срещнат да тръгне да проектира и строи. То да проектира може всеки правоспособен архитект и строителни инженери, но след това се почва по инстанциите и ...майка плаче...
Ти защо си мислиш, че разходите в този процес на получаване на одобрения не се калкулират в цената?!?
В никакъв случай не защищавам инвеститорите, но за едно обикновено затваряне на улицата за наливане на бетон се иска разрешение, плаща се такса, може и глоба да платят, ако не измият след това...Разкопаването на 2-3 м. от улицата и тротоара за "връзване" на ток, ВиК, още повече пък за парно, се прави с проект, проектът се плаща, съгласуването и одобряването се плаща, затварянето на улицата пак се плаща, възстановяването на настилката се плаща...И не са само таксите, а времето и заплатата на служителите, които се занимават с тези неща? Върху цената на кв.м. РЗП като труд и материали има още доста разходи, за които ние само можем да предполагаме.

# 261
Защо да предполагаме като са ни го дали черно на бяло - 45хил рзп и 30м евро инвестиция?

# 262
Пък щом е толкова лесно да си строителен инвеститор, значи чакаме Гого да инвестира, но да е по-скромен с печалбата и да продава само със 100% такава или дори по-малко.
Надявам се да пусне на лично на обичайните пишещи в темата, та и ние да намажем с връзки.

# 263
Аз съм се включил вече отдавна в строителен обект на мой познат. Но там кооперацията е малка и не е представителна извадка.

# 264
Алелуя! Гого е купил, след толкова дълги изчисления за себестойност и % печалба!
Пък като вземеш А16, вместо почерпка, да ни открехнеш за себестойността!

# 265
Моля, споделете мнение за кв. Надежда 2, в близост до метростанция Надежда. На каква цена вървят сделките за двустаен, около 50 кв.м. ново строителство на зелено? В района се строят малки блокчета и не изглеждат зле.  Но какво е мнението ви за квартала- транспорт, инфраструктура, магазини? Не съм от София и впечатления лични нямам, само снимки съм гледала на сгради ново строителство в района.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 21:58 от хихихи

# 266
  • София
Новото строителство си държи цена и там. А мисля тази част беше с най-голяма престъпност от всички Надежди. Повечето малки улици са еднопосочни, метрото е голям плюс. Гледах и аз в района, но по-близо до Хан Кубрат новите сгради. Сутрин и вечер големи ята гарвани закриват слънцето... като по Хичкок Grinning

# 267
Благодаря за мнението. Това с престъпността ме  стресна😱.

# 268
  • София
Престъпност има по всички квартали. Няма смисъл да се стряскаме - всеки е бил проверен някога.
Колкото и да не е организирана.
Поне местния наркоман ще се пробва да отключи - все пак човек е купил и се е нанесъл. Може би има буркан банк у дома. Ако не - все ще намери нещо за заложната - я лаптоп, я злато.

# 269
  • София
Сравнявах с другите части, не с други квартали. Но и района е по-голям от другите, затова може би статистиката беше такава, когато я изучавах  Blush

Общи условия

Активация на акаунт