Наследство моля за помощ

• 2 027
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Авторе, без адвокат трудно. Имам подобни казуси и адвокатите ми знаят какво да правят. Неслучайно аида ти го каза.

Такива земи в Търговския регистър трудно ще излязат. Ходи си извади удостоверение за наследници. Ти не си наследник, а баща ти и леля ти. На повечето места искат нотариално заверено пълномощно, в малките общини може да мине и без заверка. Това пак от опит го казвам. И аида пак е права, с 1-2 разговора в неформална среда адвокатите ми извадиха доста инфо. Търси в бившата поземлена комисия, сега беше с някво друго име.

# 16
Не е невъзможно да се справите и сам, но една еднократна консултация с читав адвокат, който да ви каже с кои документи къде трябва да отидете,  няма да ви излезе скъпо. После сам, няма нужда, платете само за информацията. Трябва ви удостоверение за наследници от общината по местоживеене на починалия. Изваждате всички документи с удостоверението от баща ви, вие действате от негово име, той ви е упълномощил. Всички ниви и сделки с тях ги търсите в Общинска служба земеделие с имената и ЕГН-то на дядото и в имотния регистър. Една част могат да са в имотния и да липсват в ОСЗ, а друга да са в ОСЗ и да липсват в имотния. Ще ви издадат документ какво притежава баща ви като наследство от неговия баща. В същата служба има отдел, който може да види какво се случва със земите в момента, обработва ли ги някой, под наем ли са, т.н бели петна ли са т.н. Проверявате и имотния регистър за други имоти, ще ви дадат информация. Решенията от ОСЗ за земите са със статут на нотариален акт, т.е де факто тези решения са нотариалния акт, документът за собственост на земите.  Две институции са, не е толкова трудно. Питате и ще ви обяснят всичко, то е документирано. Баща ви обаче е наследникът, той трябва да ви прехвърли имотите, за да можете вие лично, вече като собственик, да се разпореждате с тях, а може и да ви упълномощи. Питате за всичко служителите от ОСЗ, т.е общината в която се намират земите ви трябва; те обясняват какво трябва да правите. Можете да се справите, помислено е за всичко. В какви взаимоотношения сте с роднините няма значение, имотите на баща ви са негови, той е собственикът и се поинтересувайте какво се случва с тях, защото 300 декара хич не са малко.

# 17
Започни от малко по-нагоре прадядо ти и прабаба ти издири. Май ще трябва да си поговориш с леля си или други близки, ако имате. Братовчеди имаш ли някакви? Ако сте имали земи, за които братът на дядо ти претендира също, трябва да са били на името на прадядо ти или прабаба ти.  
Ти имаш само ЕГН на дядо си и имената му.  Започни оттам, търси смъртен акт на дядо си, после иди в общината, в която е роден, изискай акта му за раждане, така ще намериш името на прабаба/прадядо си. Ще си разбрал горе долу в кои населени места може да са имотите, после търси в Поземлените комисии.

Баща ти защо не съдейства? Дори и да е в чужбина, попитай го, той не може да не знае кой как се е казвал и къде е живял, все пак са му били баба и дядо тези хора. Дал ти пълномощно. Но дори и да откриеш земите,  зависи какво е пълномощното, те ще бъдат по-скоро на баща ти. А той ще ти ги прехвърли ли после?
Ако откриеш земи на името на прадядо ти - те ще трябва да се делят с брата на дядо ти. И ако баща ти е съгласен, евентуално да ги прехвърлят на теб. Ако е имало някаква делба, братът на дядо ти нямаше сега да говори за тия имоти и да ви подсеща. По-вероятно е да е нямало и да са на името на прадядо/прабаба ти.

# 18
Благодаря на всички за информацията и насоките.... днес успях да разбера че постоянния адрес на дядо ми е в София община Красно Село, отидох и успях да извадя удостоверение за наследници, родствени връзки и смъртен акт.
Оказа се че дядо ми е бил роден в село Желен което е до Своге, починал е в едно село Русенско, утре отивам с тези документи в Своге до общината и най вероятно и в село Желен, да видя и там какво мога да направя. Ще се свържа и с адвокат иначе но първо да ударя и аз на камък.
Колкото до брата на дядо ми не му е бил брат и братовчед, дядо ми имал 2 сестри и един брат всички са починали. Въпросния братовчед е син съответно на някоя от сестрите му но няма как да знам на коя и предполагам че не ми и трябва да знам. Колкото до отношенията с него няма как да го издиря че да поговоря с него. Иначе с най голямо удоволствие.
Още един път ви благодаря на всички... ако някой се сети за още напътствия съм тука.

# 19
Чета и нещо в мен напира да си изкажа мнението по казуса. Навява ме тъга за покойния старец. Дори синът му да не знае къде е роден баща му и къде е починал е меко казано трагично. Приживе никой не се е интересувал от този човек, пък сега тръгнали да му дирят имотите. Да наследствени са и имате право, но е много неморално. Що за семейни отношения са това не знам. Аз съм си познавала най-малко дядовците си и бабите. Че дори това е много рядко някой да не си ги знае. Дори и прабабите си знам. Иначе успех желая с "начинанието".

# 20
  • Melmak
Боже мили, оставете хората да търсят каквото искат. Не било морално да не знаеш къде са родени… моите починаха като бях на 6, дори нямам много спомени с тях. Другият ми дядо е починал преди да се родя. Напълно нормално е да имат въпросителни.

# 21
Поне баща му е редно да знае, не той като внук. Изказах собственото си мнение. Една рода, пък никой с другия не се познава. Не е ли странно? Твоите може и да са починали преди да се родиш, но са ти разказвали вероятно за тях?
hechicera_ по твоята логика, дъщеря ми расте без баща, защото той почина тя като беше на 2 годинки. Това означава ли, че като не го помни и познава нищо няма да знае за него? Или пък дядо и като почина и край...нищо никой няма да и разкаже за него.. Тук баща му има вина за това...
Айде моля ти се.....

# 22
  • Melmak
Съжалявам, че дъщеря ти е загубила баща си толкова рано. Разбира се, че ще й разказваш и ще пазите спомена. Моите баба и дядо почти не ги познавам, но знам каквото ми е разказал баща ми. Това не е много, но сега се оказа, че имам наследство от прабаба ми и прадядо ми. Родени са в края на 19 век. Не знам нищо почти за тях. Сега да не търся никакво наследство ли????

# 23
Както са писали по-горе, има вероятност да не са делени земите и ако е така, ще трябва да говорите с братя, лели и сестри, тъй като няма да може да ги продадете земите просто ей така. Да го имате предвид, че може много да обикаляте и издирвате, ама накрая да ударите на камък.

# 24
А може и да няма нищо за наследяване.

# 25
В имотния регистър са видими земеделските земи на родителите ми, заради вписани там арендаторски договори.

За друга земеделска земя обаче в ИР не излезе нищо, но пък излезе в АГКК..

Някои земеделски земи не са подадени към имотния регистър, но излизат в  АГКК - там при направена справка си излезе земята и нейният собственик, в нашия случай една починала баба ....

# 26
  • Далечният изток
Това, че един имот го има в кадастралната карта, нищо не значи. Всички земеделски земи са заснети и са вкарани в кадастъра. Напълно е възможно обаче собственик, който е посочен там, вече да не е, собствеността да е прехвърлена, но да не е отразена в кадастъра. Някои нотариуси подават информация и там след сделка, но не е задължително, а и доколкото знам връзка между имотния регистър и кадастъра, която е законово предвидена, все още е неработеща.

Общи условия

Активация на акаунт