Наследство моля за помощ

• 2 024
  • 26
  •   1
Отговори
Здравейте, извинявам се за притеснението но ми трябва помощ от вас за което ви благодаря предварително.
Казосът е следния:
Искам да издиря наследство на баща ми от неговия баща (моя дядо), който е починал, ако има такова поне. Баща ми живее в чужбина и ми направи пълномощно за пред всички институции за които се сетите както се вика.
Сега малко пред история... понеже дядо ми има брат който мисля че все още е жив и здрав човека и дано но не знаем нищо за него .... преди години на погребението на дядо ми са се видели и той бил споменал на баща ми (тоест брата на дядо) че имаме земи и гори около 300 декара, но на баща ми в този момент не му е било естествено до това, а аз съм си бил дете и няма как да съм разбирал от такива неща.
С данните за дядо ми с които разполагаме са съответно 3те му имена и ЕГН-то му и нищо повече. Предполагаме че е роден в гр Своге или околията, но е само предположение. Наистина е малко несериозно да не знам къде е роден дядо ми, както и моя баща да не знае къде е роден неговия баща но се извинявам за което.
Тука идва времето да спомена че баща ми има и сестра моята леля с която за съжаление не сме в добри отношения още пт преди да загубим дядо. Общо взето тя е малко серт така да нарека и не я интересува нищо друго освен алкохола и от там няма как да ископча нещо. Следователно и за брата на дядо ми нищо не знаем че да отида да поговорим с него.
Бихте ли ме насочили, какво да направя, къде да отида да разбера нещо повече и съответно как да продължа по нататък. Едно приятелче ми каза наеми си адвокат но съответно аз му казах че дори незнам и аз какво точна да направя и какво искам точно че да ангажирам човек и не на последно място финансово също ще ми е трудно да си го позволя. И да ако се зачудите защо издирвам дали има нещо заради финанси ли е ще бъда честен да така е, наскоро ми се роди детенце и бих искал ако има нещо такова като наследство да успея да купя дом за моето семейство или поне да си помогна.
Благодаря предварително на всички и се извинявам още веднъж ако нещо съм затормозил някой.
Оставам на ваше разположение и следя темата с голям интерес!

# 1
Със съответните документи - удостоверение за наследници, пълномощни и всичко необходимо - с име и егн, може да се разбере колко имотен е човек, в имотния регистър. Simple Smile

# 2
Само да ти кажа, че и да има гори наследство, те се полагат на баща ти. А дали той ще иска с неговото наследство ти да си купиш дом за семейството... е друга тема. Обещаното не е като даденото. особено ако баща ти се е обзавел с чужбинска баба за партньор в живота, знаеш ли кога ще си помогнеш с неговите парички...

# 3
Със съответните документи - удостоверение за наследници, пълномощни и всичко необходимо - с име и егн, може да се разбере колко имотен е човек, в имотния регистър. Simple Smile

Благодаря, имотният регистър по место раждане на дядо ми или е един за цяла България
И да знам че не съм аз население а баща ми че дори и леля ми, но с баща ми няма проблем просто аз съм де заел но имам и едно на ум. Благодаря и за тоя отговор.

# 4
https://www.radioenergy.bg/article/da-razshifrovame-poslednite-4-tsifri-ot-egn-to

Оттук може да разбереш по последните цифри къде горе долу е роден дядо.
С имотния регистър има особености. Там са сделки само след 1991 година. Търсете информация от роднини за земите.

# 5
https://www.radioenergy.bg/article/da-razshifrovame-poslednite-4-tsifri-ot-egn-to
Оттук може да разбереш по последните цифри къде горе долу е роден дядо.
С имотния регистър има особености. Там са сделки само след 1991 година. Търсете информация от роднини за земите.

Благодаря за линка, лошото е че с роднини няма да стане номера опитвах многократно.

# 6
  • Далечният изток
Много сте ми интересни като почвате да правите нещо, което даже не знаете какво е и къде е и въобще нищо. Адвокатите за това са учили. Знаят къде да отидат, какво да проверят, дори дето се казва и познават съответните хора по институциите, защото с тях работят, и могат понякога и неофициално да се снабдят с някои данни. Нооо както се казва - всеки сам си преценЯ - дали да си улесни нещата или да си блъска главата...
Нали разбираш, че така до никъде няма да стигнеш?! Няма да дойде някой и да ти напише - стъпка 1., стъпка 2. и т.н. и ти да го правиш и да си откриеш имотите. Мога само да ти дам следната стъпка - адвокат. Поне си направи една консултация за 100 лв.

# 7
В началото може да ти е необходима една консултация с адвокат. Не е евтино, но ще ти спести време, пари, усилия и на края ще можеш да свършиш нещо.
В удостоверението за наследници би трябвало да можеш да видиш адреса на брата на дядото. Може да почнеш от там.

# 8
  • Далечният изток
Ама те не знаят в коя община да го извадят това удостоверение за наследници...

# 9
  • Пловдив
Първо ти трябва смъртен акт, ако нямаш отиваш в общината където е починал дядо ти и с пълномощното от баща ти си вадиш препис. После вадиш удостоверение за наследници.
Има голяма вероятност тези земи и гори да са наследствени на дядо ти от неговите родители ако са били все още живи когато връщаха земите в реални граници и дядо ти и сестра му да не са ги разделили по някакъв начин още тогава.
От удостоверението за наследници ще видиш кои са наследниците на дядо ти, но не и кои са наследниците на прадядото например.
После с удостоверението за наследници отиваш в имотен регистър и искаш справка за имуществото на дядо си.
Като излезе справката ще видиш дали въпросните земи излизат там.
Ако излизат ще искаш копие от нотариалните актове.
За по-нататък вече задължително с адвокат.
Обаче най-добре от самото начало да си с адвокат, както са те посъветвали преди мен.

И от чисто любопитство..... Как баща ти не знае къде е роден собственият му баща? Те никога ли не са общували!?

# 10
  • Далечният изток
В имотния регистър трудно ще излязат ниви и гори, да не кажа, че ги няма там, освен ако не са правили някакви сделки.

# 11
  • Пловдив
В имотния регистър трудно ще излязат ниви и гори, да не кажа, че ги няма там, освен ако не са правили някакви сделки.
Е, надяваме се, че дядото ги е делил с брат си например. Но ако дядото ги е продал още тогава поне ще видят, че нямат наследство.

# 12
Ако нотариален акт е по-стар много трудно ще стане с ЕГН. Кои наследници ще има в удостоверениено за наследници зависи от това на кого е. Ако има неразделени между дядото и брат му имоти, които са придобити от наследство, удостоверение за наследници само на дядото, няма да свърши работа.

# 13

Така е, нищо не излиза. Когато баща ми почина се опитах да намеря информация за едни ниви, за които той знаеше всичко, беше уредил всичко и даже ги беше дал под аренда. Но после не намерихме никакви документи за тях. Опитах без много усилия и разходи да намеря и не успях. Не съм търсила адвокати, защото толкова не ми пука за тези земи (5 - 6 разпръснати парчета, дето кой ги знае къде са), че и лева не давам. Общо взето сме ги прежалили. Има и други сънаследници, ако те имат мерак, да търсят. Но само искам да кажа, че хич не е лесно, както ти писа.
За 300 декара обаче си струва да се наеме специалист.

# 14
Намерете със сигурност къде е роден Вашият дядо. След това потърсете в общинската служба по земеделие в региона. Също установете имената  на прадядо ви и на баба ви. При нас партидата беше на името прадядо ми. Все пак опитайте отново да говорите с брата на дядо ви, въпреки неразбирателството.

Общи условия

Активация на акаунт