Нашите цветя - обща тема 24

• 33 133
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
  • Mostly in my mind
моите сакъзи нали хванаха памуклийки. в агро аптеката ми казаха точно, че най-вероятно е от пръстта, защото я сменях на пролет с лидълска...

# 646
Вчера се дообразовах по въпроса за ларвите. Ларвата на златката е с по-малък цикъл от тази на майския бръмбар - 2 години, като на втората година тази на златката вече преминава в имаго, т.е., достигането на такъв размер за няколко месеца е напълно нормално, което значи, че ларвите на Сладкодъвка са ларви на златка. Те, обаче, не носят вина за растението, защото с нищо не му вредят - хранят се с компост и го превръщат в хумус, подобно на червеите. Присъствието им в саксията може да е дошло от една почва на Кауфланд, която е съставена на 80% от компост - където наличието на такива ларви е напълно естествено. Но дори и да е така, важното е, че не са вредни в тази си форма. Виж възрастните бръмбари на златката си похапват от някои листа на растения, при мен ментата им е любима, но аз не ги преследвам, защото имам много. Чела съм, но не съм виждала, че си хапват и от зелените листа на розите.

# 647
Аз също купувам пръст от Баухаус и съм доволна. Последно поръчах на ММ да ми купи за лютите чушки смес за зеленчуци, обаче той взел от най-големите чували, щот нали да съм имала 😄Е познайте дали не засадих сакъзчетата и мушкатата в нея и дали не цъфтят като луди. Показвам едно новичко:

За плумериите- Магни отглежда много красиви , от няколко години им се радвам много когато показва снимки тук, дано се включи да сподели опит.

# 648
Скрит текст:
Сладкодъвка, права си. Грешката е моя. Монои/тиаре и плумерия/франджипани са две различни цветя, които доста си приличат. Даже монои се отнасяло за маслото на цветето тиаре. Blush
Алиса, в Кауфланд продават основно пръст на Лактофол. Не е уау, но не е и толова зле. За сравнение, вземала съм много по-скъпа пръст от Практикер, немска на Compo, която беше толкова заразена, че се наложи да я сменям от всички саксии. В лидл пръста, която продават хич не е лоша. Ти каква пръст купуваш, от която си доволна?

Не съм Алиса, но почвите, които продават, нямат пръст( хумус) в тях, а са разни бъркочи от торф, ситни дървени стърготини, перлит и куп други неща. Хранителните вещества в тях бързо и рязко свършват, добре е това да се има предвид. Затова често цветя в такава почва, изведнъж започват да страдат, линеят и дори загиват.  Алиса е права, че е добре да се омесят с пръст, стига да има от къде човек да си изкопае добра .

Почвата за цветя може да се обеззарази във фурна. Слага се в тави на по-висока температура, която избива всичко. Добре е да е намокрена и да се разбърква от време на време, за да не се изпече и да стане на керамика. Трудоемко е, но си заслужава при зараза.
Но с тази термообработка ще се унищожат и полезните микроорганизми.

# 649
  • Карлово
Почвата за цветя може да се обеззарази във фурна. Слага се на по-висока температура, която избива всичко. Добре е да е намокрена и да се разбърква от време на време, за да не се изпече и стане като керамика. Трудоемко е, но си заслужава.
Също може да се обезпаразити като се залее с вряла вода. След като престои час, два да се разтеле за да изсъхне.

# 650
ДамаТрефа, това е добра идея, струва ми се по-лесна. Но температурата ще бъде ли достатъчна, защото врялата вода, вече ще е охладена в някаква степен, докато стигне в по-долната част?

# 651
При кактусите се обеззаразява с калиев перманганат - 5 гр на 10 л вода, при заливането с вряла вода, почвата се попарва.

# 652
  • In transit
Диорела, разбрала си ме, че на почвата казвам пръст Simple Smile Знам, че няма хранителни вещества в нея, затова съм си взела хубава течна тор за различните цветя/растения.
Последните две години спрях да вземам лактофол, защото не ми харесва(според мм има смляна коса в нея Grinning), но не се и вманиачавам да търся кой знае каква специална. Единствено купих кисела почва за азалията, но пак я уморих.
Сега се сетих, че пролетта взех една 60 литра торба от хоум макс, някаква гръцка с повече хумус и като цяло забелязах, че съставът и консистенцията ѝ са по-добри, отколкото на Лактофола или лидълската. Остана да се сетя как се казваше. Grinning
За тази градинска/градска пръст, която говорите, не е ли по-вероятно да има яйца на гадинки в нея?
Благодаря на теб и дама Трефа за идеята за обеззарязяване.

# 653
Разбира се,  че и в пръстта има вероятност от паразити и др. патогени. Много зависи от къде я взема човек.
В Лактофол най-вероятно са кокосови влакна, а не коса. Но не съм ползвала, за да видя на живо.

# 654
  • Карлово
ДамаТрефа, това е добра идея, струва ми се по-лесна. Но температурата ще бъде ли достатъчна, защото врялата вода, вече ще е охладена в някаква степен, докато стигне в по-долната част?
Ами тогава в някаква тава, подложка на голяма саксия, за да не се охлажда толкова.
Иначе и във фурна съм пекла пръст, по-скоро горска листовка, но много мирише и се осмърдява самата фурна.

# 655
Благодаря на всички, които се включиха Flowers Hibiscus
Ще търся по-хубава почва. Гърция ми е в задния двор и много често ходим. Чувала съм, че имали хубава почва, ще потърся там + нещо за обеззаразяване превантивно. Ще се науча Simple Smile
zari65, Плумерията я купих тази пролет, беше гола пръчка, която скоро след това пусна листа. Не знам на каква възраст е, обадиха ми се по телефона за потвърждение на поръчката и ми дадоха кратки насоки как да я гледам. Казаха, че ще цъфти след 3 години, да не се притеснявам. Това е.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 16:26 от *Сладкодъвка*

# 656
Момичета извинявам се ако съм обидила или засегнала някого. Не гледам цветя от вчера. Пръста ми е градинска тъй като живея на село. Майка беше взела едно голямо чувалче с тор с която обърквам пръста и тогава сея. Чувалчето е прозрачно с някакви надписи. Така пресаждам и тора и стайните цветя. Даже скоро се каня да ги наторя и тях мъничко. Миналата година ги поливахме веднъж с амониева. Тази не сме. Сладкодъвка ако можеш вземи от някъде една кофа. Някой познат на село може би. Градинските цветя за втори път ги полях с амониева. Развиват се чудесно. Туртата има толкова много цвят, че пак се цепи на две. Обирате ли семена на газани, вербени, циния ? Сетих се да питам дупчиш ли сандъчетата от долу? Да не би да не си и да задържа много влага. Къде са тия гадинки в сандъчето или в чинийката?

# 657
  • София
Бях на почивка и две седмици не съм поглеждала бг-мама.но ви изчетох на един дъх.Синът не дойде с нас и беше ангажиран с поливането на цветята.Имам малко загуби от засушаване.Най много ме е яд за хортензията макрофила.Имаше други увяхнали цветя които се възстановиха след поливането.Очаквано най-издръжливи се оказаха мушкатата и традесканциите.
Мариета,дали не ти остана още малко за раздаване от исусовия венец?

Някой дали знае кои цветя са подходящи за сенчеста тераса? Благодаря
Колко е сенчеста терасата?

# 658
Натуся ще ти отрежа,
Но ще е Септември като съм в БГ.

И Макрофила ще ти пратя резник да си захванеш.
Но полей обилно, сложи на сянка и трябва да се съживи

# 659
Привет на всички дами.
Маргарита, благодаря за всичко написано. Просто след като изучих систематика на растенията и други предмети при бакалавърската ми степен много повече харесвам растенията.
Жена ми изобщо не се занимава. Нея я влекат спа процедурите, внуците и плетене. Всички цветя са мои, ако трябва да съм честен. Само ми се мрънка, че пускат прах и мръсотия, изсъхнал цвят. Цветята са ми хоби.
Нат, направо съм възхитен от сукулентите ти.
Ако има някой от първото растение, да сподели, това с облите надути листа.

Аз да споделя на бързо, че тази седмица мушкатото ми цъфти за втори или за трети път, което е ненормално. Също да кажа, че откакто преместих розите, сложих им две щипки угорена оборска тор, са по-добре. Монстера мънки също съм разсял 3 бройки, защото имаха коренчета.
Явно съм си въобразил, че не се справям с разсаждане.
Поливам всяка вечер. Все още не съм купил Хоя. Много ми липсва.
Искам да си взема и папрат.
Относно драцената, за която се питаше, понеже имам опит и сестра ми има такава огромна.
Торене. През лятото се тори веднъж на 10 дни с комплексен тор, предназначен за листно-декоративните растения. През зимата торенето е веднъж месечно и то само ако мястото, където се отглежда растението, е достатъчно светло и топло.

Почва. Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества, с нормална киселинност. Тя може да се състои от торф, пясък и други позволени елементи.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 20:43 от pisnami42

Общи условия

Активация на акаунт