Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 81 (м. юни)

• 42 166
  • 1 355
  •   1
Отговори
# 225
Малко по-напред коментирахте млечните като кисело мляко, сметана, прясно мляко, сирене, извара. А за котидж, кефир, скир какво ви е мнението?
Кисело мляко, извара, сирене и кашкавал си правя, но от изварата най-вече зверски огладнявам и мога да изям 300 гр наведнъж за това вече почти не правя или малки количества от 100-200 гр. разпределени за 2-3 дни.
Ами млечни са, какво трбява да ми е мнението. Аз го написах назад.
Правилни комбинации.
Сама схващаш, че то изварата огладняваш.

Едно време закусвах с котидж и от него обаче не огладнявах.
Уникално е това сирене. Трябва скоро пак да си взема да похапна.

# 226
За мен скирът е голямо недоразумение, супер обезмаслено и стои като трици, не знам какво му харесват но имам идея защо по-често се продава овкусен и подсладен - без това нещо няма много желаещи да го ядат Grinning
Следобед си правя лека закуска от 50-60 гр боровинки около 100-120 гр скир. Не обичам сладки млека, кремчета и подобни. На вкус ми допада, само не знам дали това, което пише като състав е истина.

# 227
Котидж пак си е прясно сирене, няма как да е като зрелите. По-близо е до изварата.

Долче, кефир съм съживявала и от изсушен, и от замразяван. Отнема няколко дена в които си го храня всеки ден с нова порция мляко, но наистина малко му слагам защото ми е ясно че кефир няма да стане още първите дни. Отначало започва да мирише малко на дрожди, като мая такова, но той поначало си е комбинация от дрожди и лактобацили - явно просто дрождите се съживяват първи. Още ден-два след това вече става кефирът. Ама считай че и по седмица ми е отивала докато стигна до хубав кефир.
Така само в хладилника не съм съхранявала за повече от няколко дни и не мога да кажа там от опит. Казват че се задейства пак бързо, сигурно няма да отнеме толкова време както замразяван или изсушен.

Йоко, не знам какво точно пише на скира който купуваш, но то стана ясно и на другите неща колко вярвам Grinning Поначало по технология скир е средно между извара и кисело мляко - хем е със закваска, хем подсирено. И се прави със суууупер обезмаслено мляко, нещо от сорта на 0,1% май да беше.
Правила съм си такова нещо но от пълномаслено мляко и то домашно, там обаче трябва да ме вържат да не го изям всичкото Joy

# 228
  • В центъра на моретата
За основно хранене не ползваме млечни. Скир - доста тричав, с повечко протеин, но и въглехидрат си има 4 гр/100 гр. Тази моцарела я поръчвам на мъжа ми, като ходи в посока към Метро, да вземе и след това за 2 месеца забравям да купувам. Ползвам я за разни зеленчукови мусаки или кето палачинки 1-2 пъти седмично. Сирене мноого рядко купувам. Кашкавал, също рядко. И двете ги поръчвам - т.е. водят се домашни, фермерски или нещо подобно. Винаги имам, но по мъничко се ползва и остава дълго.
Честно казано, имам резерви към написаното на етикетите. Ама, то не съм сигурна и в това, което се води домашно. Каквото мога да направя сама - правя. Ама, човек не може да си превърне живота само в такива битовизми.

# 229
Натка, а как замразяваш кефира, нещо по-специално?🙂 Да, бързо се съживява след престой в хладилника (аз прости забравям да му сменям често водата😂). 2-3 "партиди" макс.
Аз по някаква причина се засищам много добре и с извара, и с рикота. Донякъде и с котидж. Но ми е голямо изключение да ги ям в по-съществено количество. Саламурено сирене просто купуваме по-рядко, та няма как да прекакя с него.

# 230
Бях ги изплакнала с вода от филтриращата кана и отцедени хубаво ги прибрах в найлоново пликче, гледах да изкарам въздуха хубаво преди да го завържа стегнато, те реално бяха в едното ъгълче само и така го вързах. И туйто, отиде във фризера и се сетих за него след почти година. Изобщо не вярвах че ще се съживят, ама ей на, живи са и растат като бесни, миналия ден изсуших една голяма част защото са ми много.

С извара в интерес на истината се засищам, но аз и като цяло млечните добре ги понасям. Дори и кисело мляко ако ям сравнително често, не ми е причинявало ядове. И говоря за купено такова, нямам възможност често да ям домашно, сквасено и от домашно прясно мляко. Просто за себе си съм преценила че не бива това да са ми основните храни, а и предпочитам храната си да я дъвча, иначе имам чувството че не съм яла. Не че е глад да се усещам гладна, но и в главата ми е все едно не съм седнала да се наям.

Но съм пробвала периоди от по седмици без никакви млечни и поне за мен, доколкото мога да кажа без измервания, разлика няма. Не всеки може да си го позволи това, затова го пиша изрично, че някой по-нов ще реши че "може". Ние не че сме в положение да забраняваме на някого нещо де, просто не искам и да подвеждам никого да смята че за всички е ОК.
С плодовете е същата работа, не е само до това "може" или "не може", там също е различен толерансът при всеки.

# 231
Натка, аз се чудех дали няма да мога да сипя зърната кефир с малко филтрирана вода във формички за лед и после (след замразяването) да ги преместя в плик и да си взимам по колкото искам.😁

# 232
Нямам идея дали е добре да се замразяват във вода, поне в мляко няма ли да е по-добре за тях ако ще са така? Примерно по една малка "доза" във всяка формичка и да ги покриеш с мляко всяка, знам ли... Питай в темата за кефира по-добре, има и групи из ФБ където си обменят информация... Аз моите ги изсуших, така лесно мога да си отделя и само няколко зрънца после, ако искам. Не смея да замразя, защото където живея в момента хладилникът не е no frost и се налага да го размразявам от време на време, не ми звучи добре да ги вадя от камерата, да се размразяват и замразяват много пъти, така че при мен чудене нямаше. Последните ми замразени стояха във фризер, но той не е изключван през това време и не съм ги мислила кой знае колко. Аз и от тях си отделих една част само, те бяха цяла голяма лъжица, бях направила пакетчето да е плоско а не на цяла буца. Изхвърлих ги чак като се убедих че размразените са тръгнали и растат.

# 233
Нашият хладилник е No frost, няма да се налага да ги вадя и прибирам оттам.🙂

# 234
Йоко, изварата е силно инсулиногенна, това е най-вероятно причината да огладняваш.

# 235
Вие ме накарахте сутрин да закусвам! И май взех да свиквам. Още две седмици до кантар и присъда!

# 236
  • на острова на мечтите
Аз си мисля да пробвам така:

Иначе, закусвам, но заради антибиотика 🥺😭 Грипът не ще да ме зареже.
Благодаря, Долче!
Вчера малки свински пържоли на тиган със салата.
Днес ще пробвам да направя шунката 🤞🤞🤞

# 237
Ей това в ляво е моята шунка. Плешка 1,2 кг., 20 мин. под налягане в нинджата, пипери, чубрици и в хладилника.
Установявам, че няма баш значение какво съм ял на вечеря,а кога съм го ял. Вчера не бях гладен и вечерях една краставица и между 50 и 100 грама сирене, колкото да си изпия глюкофаж. Ядох обаче към  22ч. Сутринта КЗ 6,2. Предишната вечер зелен боб ,бутчета, сладкиш и КЗ 5,8, но в 20,30 бях приключил. Тази сутрин след 20 мин. упражнения захарта падна с цяла единица - 5,2.

# 238
Невечерянето е ключово, да. Моят мъж свали най-много, като спря да вечеря. А той спря, щото е наследил от майка си особен метаболизъм, според който, като яде вечер, не спи по половин нощ от стомашни неволи или просто безсъние, независимо какво е ял. Свекърва ми не яде вечер от години , измива си зъбите към 14-15 часа и приключва. Иначе никакви ограничения не си налага, яде каквото й се яде на обяд. Слаба е и в страхотна форма на 70.
Тортата за 1 юни  на Долче ще поръчам щерките да ми я направят за РД, имам скоро. Подаръци даже не ща Stuck Out Tongue Closed Eyes

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 10:07 от Arwen Amarantha

# 239
Гущер, за мен късното яден е вредно. Няма ли как да опиташ до 8 най-късно да вечеряш?

Общи условия

Активация на акаунт