Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 81 (м. юни)

• 41 630
  • 1 355
  •   1
Отговори
# 75
Това много вкусно изглежда, ама не залепва ли за хартията?
Аз съм правила блат за пица с крема сирене, пармезан, кашкавал, бадемово брашно и яйца. Става си като истинска пица, само дето като хапнеш 1 парче и не можеш повече... Blush

# 76
  • В центъра на моретата
Точно тази сутрин правих такъв блат, но вместо рикота, сложих настъргана моцарела. Даже го изпеках на сух тиган. Стана перфектен.

Последна редакция: пн, 03 юни 2024, 15:22 от zaek

# 77
Е тя тая хартия нали е точно за да не залепва Grinning Ще постои малко и ще се отлепи по-лесно, не е болка за умиране.

Аз като се разболях, МЦ почна да закъснява и да е много тежка. Даваха ми дуфастон, утрогестан за да дойде. Веднъж мислех, че умирам. Почнаха да излизат огромни съседи, като парчета черен дроб. Кюретираха ме. Диагнозата ми беше СПКЯ поради ИР. С първите хапове Метформин и диета - край. Като отслабнах, МЦ си ми беше лека дори и като ям ВВ. По-лека беше, обаче, на кето.

В менопауза съм от година и половина и нито имах топли вълни, нито някакви неразположения, но майка ми също нямаше. В моето семейство менопаузата настъпва на 51-52г и така е било при майка и баба. Предполагам и при natka ще е същото. Много жени са писали, че на кето им изчезват вълните. Аз чаках и нарочно ядях ВВ и не правех силови, та ако почнат вълни,да експериментирам.

Има връзка инсулинът и ендометриозата, но има и генетичен компонент. С кето спада инсулин и IGF, които фактори на разтежа стимулират лигавицата.
Не знам какво да очаквам, все си казвам че още ми е рано да го мисля... а то колко да ми е рано, като съм на 42 Grinning Но до момента други изменения нямам, освен че от 27-28 дни на доооста по-млади години, сега цикълът ми е на 25 дни. Като много млада продължаваше по 7 дни ако броя и до последно там 1-2 дни със зацапване, сега е общо 5 като пак последния не знам да го броя ли изобщо. Виж тази промяна май наистина по-скоро покрай режима на хранене да стана, не съм сигурна вече. Като много млада и сравнително често съм имала болки и крампи, сега я усетя нещо че ми "мърда" леко точно преди началото, я не.
Майка ми влезе в менопауза на 53 ако не се лъжа, ще видим аз дали ще карам до толкова. Но като гледам как на нея съм се метнала като телосложение и още това-онова, си мисля че вероятно и аз там някъде. Разликата е че тя е родила и кърмила 2 деца, а аз от малко преди да навърша 12 нямам прекъсвания в цикъла, та при равни други условия, най-грубо казано моите яйцеклетки може и да попривършат на малко по-млада възраст. Всъщност, имам година и нещо на противозачатъчни, това евентуално също би влязло в тая сметка, доколкото изобщо човек може да си прави такава. Толкова отдавна беше, че даже бях забравила, наистина одъртявам вече Grinning Не мога да кажа дали майка ми е имала кой знае какви топли вълни или други оплаквания специално заради това защото не живеем заедно и не съм била около нея в този период. Тя е със 101 здравословни проблеми де, освен че се храни и много различно от мен, та хич не я и питам, очаквам от тези неща да има разлика.
Кето и фастове наистина си влияят при такива състояния където има повече растеж от нужното. А и инсулинът не само на растеж влияе. В разни групи за фастове и за кето срещам истории на жени които са били с немалки миоми и след промяната в храненето са се оправили.

# 78
  • Paris, France
Аз имам две бременности, завършили със живо раждане и съм кърмила общо 4 години, даже и повече. Възраст при първа менструация няма много общо с възраст при менопауза. Баба ми е започнала на 16 и завършила на 52г, майка ми на 14 до 52г и аз на 13 и 52 години. Те са родили по едно дете и никоя не е кърмила над 1.3 години.

Може да ти спре малко по-рано като си слаба. Дебелите жени имат МЦ до по-късно и при диабет също е така. В тукашния ми форум имаше китове от по 140 кила щ, с МЦ на 57 и 58г. Знам, че не е добре да спира преди 45 и след 55г, но не запомних добре.

При мене цикълът се удължи, а при баба и майка е бил като часовник. Май всеки е различен. Моят цикъл беше винаги над 30 дена и спираше като се преместя или пътувам много. 42г е много рано. Това от 7 на 5 дни при мене се случи от кето режима. И лека. Не мисля, че е от възрастта...... Ако искаш, пробвай пица и торти и да видим какво ще стане 😻🤩🤣😆😂!

Противозачатъчни съм пила, но майка и баба не са. Майка направо мрази хормоналните хапчета. Вече и аз. С клъцнати тръби съм от 20г и съм рахат. Сега и с пари да ми дадат Дуфастон, няма да го пия.

# 79
  • В центъра на моретата
Натка, имаш още време. Над 53-54 г. не добре да продължава цикъла. Обикновено, би могло да бъде предпоставка за онлкологични заболявания. Даже при доброкачествени тумори, предпочитат да го спрат по изкуствен път. А при злокачествени - задължително. Като цяло, хормоните влияят, както и ХЗТ не винаги и ок.
Не съм много сигурна за връзката между килограми и удължаване на годините. Но е възможно да има такава. Поне, моите наблюдения са такива.
Blush Интересна тема за мъжката аудитория на форума 😂

Последна редакция: пн, 03 юни 2024, 15:45 от zaek

# 80
Аз да цитирам една приятелка на леля ми, гинеколог "цикъл не се БАРА!".
Колкото продължи - толкова, нито бих го удължавала, нито спирала. Дай Боже да не се налага!
На малката ми дъщеря на 15 още не й е дошло, водих я при моята докторка, само потвърди "Момиченце е, спокойно!" Satisfied и каза да чакаме.
Благодарна съм, че не почна да ме преследва да й давам хапчета.

Последна редакция: пн, 03 юни 2024, 15:52 от Arwen Amarantha

# 81
Заек, мъжката аудитория има дъщери, жени... Може да се изкаже компетентно и по тази тема ако се наложи. Grinning

# 82
Заек, мъжката аудитория има дъщери, жени... Може да се изкаже компетентно и по тази тема ако се наложи. Grinning
Браво, това е похвално и съвсем разумно отношение.

"Мъжката аудитория" не живее в свят само от мъже, тях тези неща също ги засягат и е хубаво да знаят кое как работи. Никога не съм смятала че това са някакви "женски тайнства" от които мъжете около мен трябва да са предпазени и пред тях да се преструвам че не съществуват. Живи и здрави са всички Grinning
Хем повечето ми приятели са мъже и то ергени и се е налагало да си променяме планове понеже "по технически причини" Натка изведнъж вече не е навита да отиде и да прекара цял ден плюс цяла вечер на някаква поляна извън населено място, приема се с разбиране и се отива на кръчма вместо това.

Невена, всичко друго съм но не и слаба Joy
Каквото - такова, то това ясно. Просто няма как да не почна да се замислям вече и по тия теми, за менопауза ясно че ми е рано но пре-мено си е съществен период преди това и също се отразява на качество на живот и прочие.

# 83
Аз съм правила блат за пица с крема сирене, пармезан, кашкавал, бадемово брашно и яйца. Става си като истинска пица, само дето като хапнеш 1 парче и не можеш повече... Blush
Не залепва.
На дъщеря ми (аз имам и голяма дъщеря на 22 години)МЦ и дойде на 15 години. Страшно се бяхме притеснали. Бпат ми я води при колеги  къде ли не и навсякъде казваха всичко и е 6. Ще и дойде.
Сега и тя е мама на девойка 😃

# 84
Не залепва.
На дъщеря ми (аз имам и голяма дъщеря на 22 години)МЦ и дойде на 15 години. Страшно се бяхме притеснали. Бпат ми я води при колеги  къде ли не и навсякъде казваха всичко и е 6. Ще и дойде.
Да са ти живи и здрави щерките! И аз съм женска мама, че и кучето ни е женско вкъщи, моят мъж (горкия) вече е в течение на всички женски неволи, вкл. и кучешките Dizzy Face, че и потърпевш и единствена жертва го дава.
На голямата също не й беше безпроблемен цикъла, дойде й на 14, ама после си идваше когато се сети - на 4-5-6 месеца. Казаха, че е СПКЯ, което си е ИР. Оправи храненето и цикълът стана редовен.
На малката обаче й излезе едно упорито дребно акне, което не минава с нищо. Тя пък и не яде чак толкова боклуци, колкото сестра й ядеше, ама на... Дано с цикъла се изчисти.

# 85
Не залепва.
Да са ти живи и здрави щерките! И аз съм женска мама, че и кучето ни е женско вкъщи, моят мъж (горкия) вече е в течение на всички женски неволи, вкл. и кучешките Dizzy Face, че и потърпевш и единствена жертва го дава.
На голямата също не й беше безпроблемен цикъла, дойде й на 14, ама после си идваше когато се сети - на 4-5-6 месеца. Казаха, че е СПКЯ, което си е ИР. Оправи храненето и цикълът стана редовен.
На малката обаче й излезе едно упорито дребно акне, което не минава с нищо. Тя пък и не яде чак толкова боклуци, колкото сестра й ядеше, ама на... Дано с цикъла се изчисти.

Благодаря 🤩💐
И момчета имам аз 😃 тъкмо 2
На 2.6 годинки са. Близнаци .
за акнето на хормонална основа е. Аз взимах на моята едни лосиони с чаено дърво. Накаква тукашна марка.  Но много ни хвалеха навремето и юсерин козметиката.  Незнам кое ни помогна. Тя страшно обича сладко и си яде много и по-много.  Та не мога да кажа че храната и е повлияла. Няма проблеми с кг като мен и си яде всичко което зърне😂

# 86
  • на острова на мечтите
По въпроса за шунката. Дара я готви на пара с кола. Ако сложа месото в тенджерата под налягане, ще в навряно в литър кола. Какво от туй, че ще я изхвърли после. Или трябва да сложа някаква решетка вътре,или да си купя шунка. Но засега имам да пиша разни служебни отчети, та ще я мисля после.
Ох, Тайс 🤣 Липсваш много.
Днес правих руло от телешка пържола с шунка и сирене. Омазах го с соев сос и зехтин.

# 87
Шунка бях правила преди време с бавно готвене във фурна, в моя случай еърфраер фурничка но то няма значение дали е такава. Много добре си става, просто е по-бавно и иска и планиране. Мръвка, термометър, фурна и подправки са всичко което ти трябва, плюс планиране от няколко дни предварително.

# 88
Мноооооо сложно с тая шунка!! Па гамони, па термометри... Чета тука из нета, едни бият инжекции на месото... И какво - трайност 2-3 дни! Преди месец сварих към две кила плешка, натърках с чесън, напиперих я, начубрих я и не дочака 3 дни! Ма то било сухо, ма миришело на чесън, а па сандвичи за училище си правиха с нея.

# 89
Захарта ми падна много днес и се чудя дали може да е от ударната доза магданоз? Направих си песто от магданоз, орехи, зехтин и сол. Получи се добре. Но след обяда захарта ми падна с 1 единица. Може и да е от това, че ядох пиле и зелении с много лимон. Днес е 3-ти ден, в който взимам по 2 връзки магданоз на ден. Не съм прекалявала.

Общи условия

Активация на акаунт