Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 81 (м. юни)

• 42 261
  • 1 355
  •   1
Отговори
# 855
Аrwen, по тази рецепта:
https://m.bg-mamma.com/?topic=675266.525
Божествена се получава на вкус с масло, много по-добре от майонеза със зехтин (макар че аз и нея я харесвам). Белтъците се добавят накрая и така майонезата си остава кремообразна, не стяга твърде много от маслото и няма нужда да се вади по-рано от хладилника и да се чака да омекне.🙂
Може да се добавят и чесън, кисели краставички или каперси, зелении, подправки на вкус. Аз досега не съм добавяла друго.

# 856
Мерси, Долче, още днес ще я забъркам. Аз даже съм я харесала тая твоя публикация, ама кой да помни... Сега си я принтирах, да не питам повече.

# 857
Само да кажа, и да стане с консистенция на боза след пасатора, после в хладилника си стяга до кремообразност. Вчера за първи път ми се получи по-рядка, преди да я сложа в хладилника, но сега са жеги, а и маслото ми беше горещо (почти вреше), като го добавях към жълтъците. Ползвах и друга марка масло. Важното е, че в хладилника стана, както си трябва.🙂
А, трайността е около десет дни- макар че на мен досега не ми се е разваляла и след повече дни.

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 20:24 от dolce miele

# 858
И на мен със зехтин се е случвало да ми стане рядка, ама няма стягане. Нещо с лимона май бях объркала нещата.

# 859
Добавяш лимонов сок или оцет в началото с жълтъците и солта (и горчицата- ако ще слагаш горчица, не е задължителна). Като съм добавяла киселината накрая, се е случвало да ми се втечни майонезата.☺️ Хубавото е, че тази майонеза стяга при всички случаи заради маслото и фалове няма.🙂

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 17:41 от dolce miele

# 860
Със зехтин и аз нямам успешен опит и ме хваща яд за зехтина, а каквито са му цените напоследък пък съвсем не ща да си давам шанс да го оплескам... Никога не съм слагала киселината накрая, винаги за майонеза слагам всичко в началото, най-много мазнината да добявям постепенно но и това не винаги. Тя в тесен съд и без това се отделя отгоре и като почнеш с пасатора на дъното, емулсията почва да се формира само с част от нея и постепенно вече и останалата като поразмърдаш нагоре-надолу.
Това с маслото може да го пробвам някой път, въпреки че имам задръжки относно несготвен белтък по принцип. Но пък звучи като да няма вариант да не стане, а това е много блазнещо.

# 861
Натка, то с масло даже излиза по-евтина майонезата!😃 3,99 лв беше маслото, което аз купих, на промоция се намира често за 4-5 лв. Гледам към зехтина и после купувам масло, защото дори и на промоция мисля, чв второто си заслужава повече.
Според мен яйцата донякъде минават термична обработка или поне повече в сравнение с обикновена майонеза с олио/зехтин, защото все пак маслото е от топло до горещо, когато се добавя към жълтъците и няма кога чак толкова да изстине, преди да се добавят и белтъците.🙂
Имаше и някакъв начин да се пастьоризират яйцата, като се държат в топла вода (не съм сигурна на 60-70 градуса или повече) за известно време.

# 862
Докато бях в България дадох близо 7 лв за масло. Ама то и зависи на коя марка е маслото де. Президент и Elle & Vire са около 13 лв за пакетче примерно.

# 863
Имаше наистина някакви рецепти за майонеза с полу, че и с напълно сварено яйце, срещала съм някога някъде. То си личи дали ми е важно де Grinning
Едно време обичах майонеза на филия, сега като не търся филии вече, виж още колко дертове ми отпадат Joy

# 864
За пакет от 250 грама гледам да не давам повече от 4-5 лева. Почти постоянно има някъде на промоция. Купувам по повече пакети, когато е на промоция марка масло, която харесвам. Elle & Vire вероятно е хубаво, но и пакетчето му не знам дали не беше 200 грама, та съвсем не е бюджетно.
Натка, майонезата е отлична и върху месо като сос. Пробвала съм я с пилешко, свинско, говеждо, телешко, а и сардините стават доста приятни с добавена майонеза. На варени яйца също ще отива, в салата. Абе, за какво са ти филиите, не ти трябват...😃

# 865
Права си че върви и на друго, просто аз основно така я ядях и с отпадане ня филиите консумацията ми на майонеза намяля драстично. До степен да си кажа Не мога да се разправям и да си купя най-малката възможна кутийка броени пъти в годината без да си го слагам на сърце щото от такова количество и честота твърдо вярвам че няма какво да ми стане.
Но пък ми става интересно да изпробвам да приготвя нещо, ако ще и никога да не повторя, та основно заради това се включвам в този разговор.

# 866
Аз много обичам майонеза, но и домашна правех много рядко, и купешката ми бяха рядкост. 2-3 пъти годишно, както казваш, като единият път е за новогодишната руска салата. За тази обаче се прежалвам да разтопявам маслото. Тя може и с размекнато масло да става, знам ли, не ми се експериментира (колкото и да недолюбвам да разтопявам масло).😂

# 867
Аз няма да се отказвам още от режима, но ще сменя подхода - спирам да следя всякакви калории и макроси. Всичкото това ме затормозява страшно много, отделно имам чувството, че ям много малко. На моменти едвам успявам да се надигна, камо ли да свърша някаква дейност. А утре и в събота се очертават едни от най-тежките дни чисто работно и ми трябват сили.

# 868
Абсолютно никога не съм следяла калории, макроси, грамове и килограми Grinning

# 869
И аз, но аз и не съм се целила в строго кето никога. Със сигурност през част от времето храната ми се вписва и в него, но не е самоцел. Точно че мерене и броене нонстоп ми звучи влудяващо и на мен. Знам че някои дори са по-спокойни като мерят и смятат, дава си чувство за контрол все пак, просто не е за всеки това. И ако не е абсолютно наложително, поне аз не бих.
Гледам да съм сита и да е основно от режимни храни а всичко друго е в графа изключения. Това, в комбинация с интервално хранене, при мен беше достатъчно да дръпна много с показателите. Ако и храненето ми да варира между кето и доста по-хлабаво вмнв.
Всеки си знае какви са му целите и какъв му е планът.

Общи условия

Активация на акаунт