Градинарство - моето хоби 35

• 38 736
  • 746
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив
При пшеницата разбрах ,че е свързано и с дъждовете .В определен период от развитието и ,трябва да има повечко дъждове ,за да може зърното да се "налее" .Последните години се стопля по-рано -Февруари и вали по-късно -Май месец .

# 361
  • София
Какво значи "раната се третира с фунгицит"... Какъв? как?
Чета за грудка на кала ако искам и има какво да разделям за размножаване... Малко ме хвана яд, че не знаех как да й събирам семенцата, но ако оцелее и цъфне догодина ще пробвам.
Дали може да се надявам като съм хвърляла наоколо изсъхналите цветове нещо да самопоникне🤣😱

# 362
Можеш да използваш калиев перманганат, за третиране на раната на грудката.
Луковичните, които сея септември, преди застудяванията вече са се разлистили. Обикновенно не цъфтят като хората. Тези, които сея края на ноември, началото на декември се развиват добре.
мисля тази година в градината да приложа друга тактика- т.к. нямам от онези специалните кошнички, ще ги сложа в пластмасови шайги....

# 363
мисля тази година в градината да приложа друга тактика- т.к. нямам от онези специалните кошнички, ще ги сложа в пластмасови шайги....
Как изглеждат тези кошнички? Май не съм виждала други, освен хидропонните. Едни и същи ли са?

# 364
Подобни са на тях. В САЩ понякога така продават луковиците за лалетата
https://herbidacious.calamus.graphics/2023/03/27/planting-bulbs-in-baskets/
https://www.gurneys.com/product/bulb-basket

# 365
Аз третирам всички грудки в бледо розов разтвор на калиев перманганат . След изваждането им , а също и преди поставянето им земята , т.е. два пъти годишно и  стоят по 5-10 минути…
Другото, което забелязах, че обичат луковичните е малко пясък под тях при засаждане . По този начин гладиолите стават чудесни …

# 366
  • София
При мен си е доста камениста почвата и без друго, те гладиолите хубави ми бяха, но спаззвах отстоянията дадени на пакета и стояха мн смешно самотни, плюс мн бързо прецъфтяха /изгоряха и аз не знам кое точно... И не знаех, че трябва да имат упора , та имах и няколко полегнали, мисля да ги преместя сега на друго място, но листата още си стоят зелени... И лилиумът трябва да преместя, току виж станал догодина повече от 10см..
И мисля наистина още лукувици ще ми трябват, до сега рисувах схеми нс пластове за моята лазаня и ми изглеждат мн рехави.. Въпреки, че вчера вечерта су купих още малко нещица🥴
А това ми ти нещо фритилария как мирише на лук, целия гараж е ароматизирало😂😂😂

Много се смях на тази картинка в пинтерест как си садят в кори от яйца лукувиците... Но някак прекалено подредено ми идва.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 12:27 от Angel_Dust

# 367
Тази есен ще садя боровинки, малини и къпини. Към кой разсадник да се насоча? Моля за препоръки...

# 368
За да не полягват гладиолите, засаждай ги по-дълбоко. Не се притеснявай, ще си покарат пак.
За лазанята един съвет - има ранно и късно цъфтящи сортове лалета и нарциси. Ако едните са ранни, ще се разлистят и ще пречат на късните, затова е добре да не са прекалено нагъсто.

# 369
  • София
Ммм мерси... аз тъкмо се притеснявах, че са ми малко луковиците и ще са нарядко. Въпреки че по вс клипове казват да не се притесняваме да са на гъсто не си пречели.. Гледам че са на различни дълбочини също. Иначе моите видове поне лалета, уж по едно време трябва да цъфтят, но има някои цветя други до август пише.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 22:29 от Angel_Dust

# 370
Тази есен ще садя боровинки, малини и къпини. Към кой разсадник да се насоча? Моля за препоръки...
ГрадинаМакс добър избор ли е за рози и плодни храстчета? В момента цените им са много добри...

# 371
  • София
ГрадинаМакс добър избор ли е за рози и плодни храстчета? В момента цените им са много добри...
Пролетта поръчах от тях рози катерливи, касис, малини и хортензии. В момента рекапитулацията е следната - хортензиите не оцеляха, касиса и малините почти са живи - ще ги видя на пролет дали ще тръгнат, едната от трите рози цъфна, но няма нищо общо със сорта, който трябваше да бъде. Другите две ще ги видя следващата година, ако цъфнат.  Аз лично повече няма да поръчвам от тях.

Боровинкови храсти ще поръчвам сигурно следващата пролет и съм се ориентирала към един градинар от Сливен, от когото ще поръчвам и дръвчета. Публикува кога какво има за продажба във фейсбук - ще потърся профила му и ще пиша по-късно пак, ако има интерес.

# 372
Alleks, ще съм много благодарна, ако дадеш координати на градинаря от Сливен - може и на ЛС.

# 373
  • София
Градина Макс са някакъв румънски търговец. И аз се подлъгах по красивите им снимчици, хем си знам, че се пазарува само от проверено място! От три рози оцеля само една и не е това, което поръчах!
Сред мастърите-градинари с много рози се спрягат имената на https://oakplants.eu/produkt-kategoriya/rozi/, https://demetra-cvet.com/shop/index.php?id_category=23&controller=category, http://www.gradinaroza.com/. Нановски са сигурни за всичко, но те не наблягат много на розите.
Във ФБ попаднах на една уникална страничка - Розариум се казва, с огромно число доволни клиенти.

# 374
За рози бих препоръчала първия посочен сайт и "БритРозако".От тях съм вземала рози на Дейвид Остин и съм много доволна.

Общи условия

Активация на акаунт