Дългото чакане след трансфер - тема 113

• 46 546
  • 771
  •   1
Отговори
# 660
Yuli97 Аз не съм експерт, тепърва тръгвам по пътя на ин витро( чакам още заповедта и септември започваме), но от всичко изчетено до сега имам спомен, че момичетата са коментирали, че прогестерона трябва да е над 20 ng/ml за да се развива успешно бременността. От клиниката не са ли го коментирали след първите изследвания?
Относно обвиненията, знам, че каквото и да ти кажем тук, ще си го изживееш както ти идва от вътре, затова те съветвам да си го изстрадаш и жалиш, дай си време да го приемеш, но себе си да обвиняваш? Няма за какво, наложи си го да не го правиш. Всички тук сме в ситуация в която бебе не става и нито една не е виновна за това. Точно обратното, всяка заслужава подкрепа и поздравления, защото пътя, който сме поели е доста трънлив и въпреки това сме го избрали! Няма по-силна жена, от тази, която прави инвитро! Загубата се преживява най-тежко, но за повечето хора на които не им се налага да извървят пътя, тази болка остава скрита. Затова вината си я избий от глава, болката си я изживей, за нея няма рецепта, всеки има различни усещания и се води от тях!❤ Пожелавам ти, това да е последната ти загуба! Успех!

# 661
Момичета, ще поясня малко.
Първо - много сте мили всички, много ви благодаря! Simple Smile ❤️
Второ: причина нямаше. Когато ми звънна ембриоложката на "Надежда" да каже, че ще има трансфер на ден 3 веднага я попитах защо и дали означава, че не се развиват добре. Отрече такова нещо. 😅
Да, днес трябваше да е кръвния, но пътувам и не искам да ме бодат в случайна клиника, така че в събота ще си пусна в "Надежда" и ще кажа окончателния резултат.

На мен лично ми се струва, че все пак нещо трябваше да отчете. 🙄 А моят нищо не отчете, а си е 12-ти ден.

# 662
Момичета, ще поясня малко.
Първо - много сте мили всички, много ви благодаря! Simple Smile
Второ: причина нямаше. Когато ми звънна ембриоложката на "Надежда" да каже, че ще има трансфер на ден 3 веднага я попитах защо и дали означава, че не се развиват добре. Отрече такова нещо. 😅
Да, днес трябваше да е кръвния, но пътувам и не искам да ме бодат в случайна клиника, така че в събота ще си пусна в "Надежда" и ще кажа окончателния резултат.

На мен лично ми се струва, че все пак нещо трябваше да отчете. 🙄 А моят нищо не отчете, а си е 12-ти ден.

И на мен при първия опит в Надежда ми върнаха тридневен ембрион, та явно е практика. След този опит върнахме петдневен

# 663
Да, и ние стигнахме до петдневен, който замразихме. Предполагам, че след известно време ще върнем него и тогава се надявам на положителен резултат.
Всъщност, това, че стигна до развитие на петдневен доста ни успокои, рекох си, че ако са качествени, и като тридневни биха се "хванали". Обаче... 🙁

# 664
Да, и ние стигнахме до петдневен, който замразихме. Предполагам, че след известно време ще върнем него и тогава се надявам на положителен резултат.
Всъщност, това, че стигна до развитие на петдневен доста ни успокои, рекох си, че ако са качествени, и като тридневни биха се "хванали". Обаче... 🙁

Това че е петдневен не означава че е качествен. Попитай за оценка на ембрионите. Но и тази оценка и тя не е определяща, единствено ПИД може да каже годен ли е ембриона или не. Аз имам три трансфера на петдневни ембриони- неуспешни.

# 665
И на мен при първия опит в Надежда ми върнаха тридневен ембрион, та явно е практика. След този опит върнахме петдневен
Не, че е практика, просто всичко е индивидуално. На друго основание са преценили. На мен не са ми връщали 3-дневен.

# 666
Sweet, пусни си кръвен, но според мен трябваше да отчете, ако има бременност.
Каква е причината за връщане на тридневни ембриони? В хубавите клиники по света от доста време се връща на стадий бластоцист (има изключения разбира се). При вас какво наложи връщане на ден 3? В коя клиника сте?

Yuli, съжалявам за неуспеха. Още на първия тест ЧХГ е бил нисък. Изследван ли е ембрионът? Не ви знам историята,  но яко имате редица неуспешни опити, PDG в добър вариант.
Това беше 4-ти опит, до сега не сме правили PGD , не знам защо. Предполагам, че е защото съм с един яйчник, последните стимулации бяха на естествен цикъл, изкарахме по 1-2 ембриона. Ембриолозите казваха че имат добри оценки. Ще коментирам с доктора следващия път, ако има възможност да ги изследваме.

Viktoria Beneva 729594 благодаря за подкрепата. Не коментираха стойностите на прогестерона. На следващия преглед ще си нося изследванията.

# 667
Момичета, правил ли е някой ПИД на вече замразен петдневен ембрион?!
Не е ли рисковано да бъде размразяван, биопсиран, отново замразен и после пак размразен? Предполагам излизането на резултатът отнема време.
Мисълта ми е защо бих рискувала да го уморя с това изследване - ако му има нещо най-вероятно няма да се хване, но поне има шанс да го върнат. 🙄
Сигурно звуча наивно, осъзнавам... Ма не е като да са ме съсипали от изследвания, аз не знам хормони да са ми пуснали, та ПИД.

# 668
Момичета, правил ли е някой ПИД на вече замразен петдневен ембрион?!
Не е ли рисковано да бъде размразяван, биопсиран, отново замразен и после пак размразен? Предполагам излизането на резултатът отнема време.
Мисълта ми е защо бих рискувала да го уморя с това изследване - ако му има нещо най-вероятно няма да се хване, но поне има шанс да го върнат. 🙄
Сигурно звуча наивно, осъзнавам... Ма не е като да са ме съсипали от изследвания, аз не знам хормони да са ми пуснали, та ПИД.

На мен ембриолозите ми казаха,че така риска е по-голям и няма гаранция,че ще преживее толкова размразяване,замразяване и т.н. и се препоръчва на свежи извадени се чакат до 5ти ден изследват се и тогава се замръзват. Но лично за мен аз си го обяснявам,че все едно пържола да я замръзявам и разръзьвям 100 пъти, какъв вкус би имала. Но не искам да си налагам мнение просто споделям.

# 669
Aз също съм "за" 5-дневните трансфери, но наскоро ми попадна това проучване (на база 130000 пациента), при което установяват по-висок процент бременности при 2/3-дневните ембриони: https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(24)00573-X/fulltext
Скрит текст:
Резултати
Общо 133 250 цикъла отговарят на критериите за включване (70 528 и 62 722 в групите с ден 2/3 и ден 5/6, съответно). При мултивариационен анализ, отчитащ няколко характеристики на пациентите и цикъла, за всеки цикъл CLBR е значително по-нисък в групата на ден-5/6 в сравнение с групата на ден-2/3. Значително по-висок процент на анулиране на трансфер на свежи ембриони е наблюдаван в групата на ден-5/6 в сравнение с групата на ден-2/3. Нарастването на CLBR е се различава значително в полза на групата ден-2/3 в случаите с три или по-малко ембриона на ден-2 при пациентките, независимо от възрастта им, при първите им два или повече опита.
Заключения
Като цяло резултатите за цялата страна по цикли показват, че удълженото култивиране на ембриони до стадий бластоцист, дори когато се използва в комбинация с витрификация, не би могло да подобри процента на живородените деца. Нещо повече, в случаите, когато се получават три или по-малко ембриона на ден 2, може да се предпочете използването на стратегията за късо култивиране на ембриони.

Относно нивата на прогестерона, отново ще оставя линк към проучване (макар върху много малка група хора, 402 пациентки, но другите, които намерих с бързо търсене се отнасят за модифициран ЕЦ). Според това проучване шанса за неуспех е по-голям при жени с прогестерон под 7,6ng/ml.  В това проучване е изключителна интересна за мен и зависимостта между вида прогестерон и успеха, а именно че високите нива при жени само на инжекционен прогестерон се свързват с  по-малка успеваемост: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9733530/
Скрит текст:
Проучихме общо 402 жени. Средното (SD) ниво на серумния прогестерон беше 14,9 (7,5) ng/ml. Като цяло средната коригирана вероятност за раждане на живо дете се е увеличила нелинейно от 37,6 % (95 % CI 26,3-48,9 %) до 45,5 % (95 % CI 32,1-58,9 %) с нарастването на серумния прогестерон между 10-ия (7,8 ng/ml) и 90-ия (24,0 ng/ml) персентил. В сравнение с участничките, чието серумно ниво на прогестерон е било ≥7,8 ng/ml, при тези с по-ниско ниво на прогестерон (<7,8 ng/ml, 10-ти сантил) се наблюдават по-малко живородени деца (28,2% спрямо 40,0%, коригирано съотношение на шансовете [aOR] 0,41, 95% CI 0. 18-0,91, P =0,028), по-ниски шансове за клинична бременност (30,8% спрямо 45,1%, aOR 0,36, 95% CI 0,16-0,79, P =0,011) и тенденция към увеличаване на шансовете за спонтанен аборт (42,1% спрямо 28,7%, aOR 2,58, 95% CI 0,88-7,62, P =0,086). При жените, получаващи вагинален прогестерон, средната коригирана вероятност за раждане на живо дете се увеличава с повишаване на серумните нива на прогестерон, докато при жените, получаващи единствено подкожен прогестерон, се наблюдава намаляване на средната вероятност за раждане на живо дете с повишаване на нивата на прогестерон над 16,3 ng/ml. Комбинацията от вагинален и подкожен прием на прогестерон изглежда е оказала слабо влияние върху средната вероятност за раждане на живо дете в зависимост от серумните нива на прогестерона.
Tук също се установява зависимост между по-високи нива на прогестерон и неуспех: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595397/

За питането за повторно замразяване - отново съм търсила проучвания, защото имам ембрион размразяван и повторно замразяван по друг повод. Няма категорични данни в подкрепа на едното или другото твърдение - някои установяват по-нисък процент "оцелели" след второто размразяване ембриони, други не намират разлика в процента ембриони с добра преживяемост след размразяване между групите само с едно размразяване и такива, които са били размразени и повторно замразени. На мен даже ми предложиха още веднъж да размразим и замразим ембриона за ПИД (т.е. да е замразяван и размразяван три пъти), но това толкова не се практикува, че даже няма изследвания по темата Grinning

# 670
Аз също съм "за" трансфер на бластоцист(5/6ти ден). Прогестерон над 10ng.
Нормално е в това проучване осъществените трансфери на 2ри и 3ти ден да са повече от тези на 5ти и 6ти ден. Все пак повечето ембриони спират развитие след 3/4тия ден. Като цяло за мен тези проучвания нямат особен смисъл, защото колко и да се говори, че матката е най-добрата среда, ако ембриончето е здраво, то ще се развива еднакво добре в ембриоскоп и в матката. Най-добре е да се прави трансфер на завършен бластоцист, за да се спестят много напразни трансфери. Като цяло всичко е много относително, защото може да се окаже, че в дадено проучване повечето 3-дневни са с генетични аномалии, за разлика от 5-дневните и обратното....просто късмет. Пожелавам здрави бременности на всички с пухкав финал 🤗❤️🍀🍀🍀

# 671
Ние бяхме замразили бластоцист, размразихме го за ПИД, но не оцеля и не успяхме да го тестваме, съответно ни таксуваха само за размразяването. После направихме нова стимулация и ги изследвахме преди замразяване. Все си мисля, че и ембриончето не е било много ок, щом не го преживя, но дали е така...

# 672
Ние бяхме замразили бластоцист, размразихме го за ПИД, но не оцеля и не успяхме да го тестваме, съответно ни таксуваха само за размразяването. После направихме нова стимулация и ги изследвахме преди замразяване. Все си мисля, че и ембриончето не е било много ок, щом не го преживя, но дали е така...

Едно момиче наскоро писа в една група, че ембриона й е претърпял едно транспортиране, размразяване за ПИД, после замразяване и пак размразяване за трансфер и е с положителен тест сега. Когато се направи като хората пробата и ембриончето е хубаво ще издържи според мен

# 673
Кактус, главната цел на проучването не е да установи колко са трансферите с 2/3-дневни и колко с 5/6-дневни, а показва, че процента живо-родени деца е по-висок при тези с трансфер на 2/3-ембриони ембриони. Все пак затова се измерва в процент, а не в бройка.

Разбира се и тук, като при почти всяко нещо в медицината, няма две проучвания, които да показват абсолютно еднакви резултати. Има други проучвания, които показват по-голям успех с 5-дневни, други които не намират разлика в успеваемостта на база стадия на развитие на ембриона.

Но ги споделям тези неща, защото трябва да си имаме едно наум, че успеха при инвитрото не е точна наука. И мога да си представя, че като момиче с неуспех от трансфер на 3-дневен ембрион почне да чете неща от сорта на "ама кой ти ги е върнал на 3-ти ден", "ама защо не на 5-ти", "ама то 3-дневните са обречени", ще се почне едно чудене, обвиняване на лекарите и себеовиняване, че се е случило по тази начин. А истината е, че има много деца родени и от трансфер на ембрион на 3-ти ден. Да, "отглеждането" до 5-ти ден има своите предимства, например да се проследи качеството и развитието на ембриона, да се направи ПИД, но това не означава, че задължително 5-дневните са свързани с по-висока успеваемост.

# 674
2402, аз коментирах частта, в която пише отложен трансфер, а не живо раждане 😁❤️По принцип най-добрите клиники правят трансфер на ден 5ти. За мен трансфер преди 5ти ден е просто загуба на време, защото е съвсем нормално поне половината от 3-дневните да не се развият до 5ти ден, което пък е и загуба на здраве и средства за напразни трансфери. Дори и да не се прави ПИД, най-добре е да се настоява за изчакване до стадий бластоцист. Ако направят още едно такова проучване, може да излезе, че почти всички трансфери на 5ти ден са довели до живо раждане, а тези на 3ти ден пък са с двойно по-нисък % успеваемост. За мен няма смисъл от такива проучвания. Ако се знаеше, че всички ембриончета са 100% генетично и морфологично здрави, то тогава резултатът щеше да зависи само от средата(бъдещата майка). В такъв случай се обезсмисля дали ембриончето ще е на 2,
 3, 4, 5 или 6 дни. Естествено трябва да се изчака до стадий бластоцист, за да може да се направи поне морфологична оценка.

Общи условия

Активация на акаунт