За мъжете, които слушат жените си

• 8 341
  • 256
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Стига с тези борби за другия.
Да не сме пехливани.
Нито искам да се борят за мен, нито пък аз бих се занимавала с такива примитивизми.
При хубавите любови нещата се случват леко, лесно и приятно и за двамата. Дори и трудностите се преодоляват някак бързо.

Напълно съгласна. Ако трябва да се боря за него, значи не ме заслужава, и обратното. Няма по-тъпо нещо от това да се буташ там, където си нежелан, или да се доказваш, все едно си животно за продан, дето трябва да изпъкне пред другите кобили на тезгяха. За моя човек вече, който си е само мой, винаги ще се боря - да е добре, да е щастлив. И искам да виждам същото желание у него.

# 76
Скрит текст:
Някои пък търсят жени, които си имат всичко, за да им станат деца. От всичко има. И свестни мъже има, въпросът е човек да си пада по свестни, освен да знае какво е някой да е свестен.
Не е само въпросът да намерят свестния, а и да се преборят после за него.
След като се твърди, че голяма част от мъжете били такива, а друга голяма част - онакива, то малка част остава значи да са свестни, и те няма как да стигнат за всички търсещи ги жени.
Цитат
Матей 14:18-20:
18 А Той рече: Донесете ги тук при Мене.

19 Тогава, като заповяда на народа да насяда на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето и благослови; и като разчупи хлябовете, даде ги на учениците, а учениците на народа.

20 И всички ядоха и се наситиха; и дигнаха останалите къшеи, дванадесет пълни коша."
Първоначалният ти пост започва с притча, хайде, да кажем, че е с цел обрисуване на идеята на темата, ама сега с тия цитати от Блиблията... Ще водиш ли дискусия със собствени мисли или ще го превърнем в стена във фейса?
Ще водя дискусия със собствени мисли Simple Smile

# 77
В дългия, стабилен брак последната дума винаги трябва да е на мъжа.
И тя трябва да е "да, скъпа!".
Ако това е последната дума на мъжа, бракът няма как да е дълъг и стабилен.

В едно семейство трябва да има диалог и решенията да се взимат съвместно, но има сфери, в които жената има повече компетентност, има сфери и в които мъжът е по-компетентен. Диалог винаги трябва да има, но понякога мнението на единия тежи повече. Примерно по въпросите за семейните инвестиции няма как мнението ми с това на жена ми да тежи еднакво, защото тя не се интересува и не разбира достатъчно. Аз взимам всички решения. Примерно по отношение на дома, дизайна, оформление - тя има решаващата дума.

Ако мъжете слушаха повече жените (си), светът щеше да е едно много по-добро място. Най-малкото нямаше да има войни... Simple Smile
Това не е вярно. Войни щеше да има, не по-малко от сега.

# 78
  • София
Скрит текст:

В едно семейство трябва да има диалог и решенията да се взимат съвместно, но има сфери, в които жената има повече компетентност, има сфери и в които мъжът е по-компетентен.
Скрит текст:
Диалог винаги трябва да има, но понякога мнението на единия тежи повече. Примерно по въпросите за семейните инвестиции няма как мнението ми с това на жена ми да тежи еднакво, защото тя не се интересува и не разбира достатъчно. Аз взимам всички решения. Примерно по отношение на дома, дизайна, оформление - тя има решаващата дума.
Точно. Затова ми звучи много нелогично само едининият да е водещ. При една ситуация единият ще реши, при друга – другият. Даже съвсем елементарен пример: на събрания на входа понякога ходя аз, понякога – мъжът ми. Когато аз съм била, аз решавам каква да е позицията ни по дадения проблем, когато мъжът ми е бил – той е решавал. В общи линии ситуацията както дойде.

# 79
  • София
Историята познава достатъчно войнствени кралици и императрици.
$$
Познавам мъже, които сами са се сложили в подчинена позиция и оттам позиция на жертвата и оттам го избиват на "дребни революции" тип пиене, изневери, скъпи хобита, тайно харчене и прочие простотии. Ми не са мъже.

# 80
Чак до преборване няма да се стигне. Жените преценяват различни мъже като свестни, затова и който каквото търси, намира - малко като в притчата. Simple Smile
То така започва първоначалната преценка... пък къде завършва - често при адвоката Simple Smile

# 81
Познавам мъже, които сами са се сложили в подчинена позиция и оттам позиция на жертвата и оттам го избиват на "дребни революции" тип пиене, изневери, скъпи хобита, тайно харчене и прочие простотии. Ми не са мъже.
Това е много вярно. Няма нищо по-лошо от безхарактерен мъж. И обикновено този тип мъже "компенсират" по някой от посочените начини...

# 82
  • София

В едно семейство трябва да има диалог и решенията да се взимат съвместно, но има сфери, в които жената има повече компетентност, има сфери и в които мъжът е по-компетентен. Диалог винаги трябва да има, но понякога мнението на единия тежи повече. Примерно по въпросите за семейните инвестиции няма как мнението ми с това на жена ми да тежи еднакво, защото тя не се интересува и не разбира достатъчно. Аз взимам всички решения. Примерно по отношение на дома, дизайна, оформление - тя има решаващата дума.

Съгласна, с уточнението, че кои са тези сфери е индивидуално за всяко семейство.

# 83
Е, как кои - мъжът ще взема големите решения по важни проблеми като международното положение, корупцията, войната в Газа, глобалното затопляне...
А за жената дребните битовизми като как ще харчим семейните пари, къде ще ходим на почивка, и т.н.

# 84
Съгласна, с уточнението, че кои са тези сфери е индивидуално за всяко семейство.
Принципно е индивидуално, да, ама има неща, които се отнасят до почти всички. Примерно когато говорим за дизайн, разположение, обзавеждане, повечето мъже сме - "еднакво ми е, стига да е да не в розово съм ок". Laughing Някои от нас може и да не забележат някаква промяна дори Laughing Или пък когато става дума за семейната кола, по-често мъжете се занимават с първоначалния избор и после разни ремонти, гуми, а-у. Не казвам, че така е при всички, но в повечето случаи има разделение на компетентности и те в по-голямата си част си приличат при отделните семейства.

# 85
В нормалните семейства решенията са общи - в ненормалните всеки гледа да се налага и да скача по главата на другия.
Без значение мъж или жена, ако целта е контрол брака няма как да просъществува. Апропо бракове властни жени-подчинени мъже. В моето обкръжение не съм срещала такива.

# 86
  • София
Аз редовно срещам такива клиенти. Идва с жена си и чака тя да му каже какви очила да си купи. Ама тя го върти направо на шиш! Еййй, льольо, ако за едни очила не можеш да вземеш решение....

# 87
Е откъде им знаеш обстоятелствата - може човекът да знае от горчив опит, че каквито и да избере, тя пак няма да ги хареса, и затова да се чуди как да минимизира демиджа.
Сократ мисля беше казал следния съвет към хората, които се чудели дали да се женят: непременно се ожени; ако случиш добра жена ще си щастлив, а ако случиш на зла, ще станеш философ.
(Сократовица била известна с лошия си нрав и острия си език).

В нормалните семейства решенията са общи
Рядко има общи решения, от които и двамата са еднакво доволни. Или единият налага своето мнение, или пък  единият сам оставя другия да вземе решението и се примирява с него, за да не прави драми.
Така поне единият е доволен - инак и двамата недоволни, като в примера дето кой го беше писал по-горе: къде да живеем - в центъра или в предградията, и накрая айде по средата, дето никой не е искал и предлагал там, ама там и двамата ще са еднакво (не)доволни.

# 88
  • София
Принципно е индивидуално, да, ама има неща, които се отнасят до почти всички. Примерно когато говорим за дизайн, разположение, обзавеждане, повечето мъже сме - "еднакво ми е, стига да е да не в розово съм ок". Laughing Някои от нас може и да не забележат някаква промяна дори Laughing Или пък когато става дума за семейната кола, по-често мъжете се занимават с първоначалния избор и после разни ремонти, гуми, а-у. Не казвам, че така е при всички, но в повечето случаи има разделение на компетентности и те в по-голямата си част си приличат при отделните семейства.

В много от случаите всъщност не става дума за компетентност, а за арбитрарно раздение по пол. Например огромна част от мъжете имат доста лоша финансова култура, но самочувствие, че разбират, точно защото са мъже. Докато много жени всъщност оперират доста по-добре с бюджета, най-малкото защото всъщност те организират огромна част от перата. Обаче финансите се приемат за "мъжка" сила, и ти даже ги включи в примера си с инвестициите. Затова и казвам, че изобщо не трябва да се гледа "общото", защото то често е в следствие на културно изкривяване, а не на реални възможности.

# 89
  • София
Аз в момента правя такива финансови магии, каквито 20 години бившият ме убеждаваше, че са абсолютно невъзможни! Щото нали, той беше големия спец.

Общи условия

Активация на акаунт