Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 11 811
  • 288
  •   1
Отговори
# 210
  • Down south
Ето че научих нещо ново. Как се оставя бакшиш, като се плаща с карта?
На сметката би трябвало да има ред за бакшиш?
Например
100
------- (tip 20)
Обща сума 120 и
 това теглят от сметката.

# 211
Не отиват за чупливост, каквото и да е това. В заведенията, в които легално се начислява сервиз, той се разпределя между персонала и върху него се дължат съответните данъци и осигуровки.
А бележки и фактури точно в България се гледа как да се скатаят. Дядковците нямат нищо общо с амбициите на някои "ресторантьори" хем да са с по-ниски данъци, хем да се осигуряват на минимална, хем да нахалството за бакшиши поне колкото сметката,хем накрая обслужването да е на плачевно ниво.
Сравнявам наши дядковци с техни. А не ресторантьори с дядковци. Нека да четем с разбиране, а не като ни отърва. Логиката  да се затваря цялата им държава в неделя е да се стимулират селските райони БЕЗ касови бележки. Имам познати, които произвеждат мляко. Имат касов апарат, на който отчитат продажбите към млекопреработвателите, НО за да продават на фермерски пазар трябва друг касов апарат, с този не можело. И в резултат решиха да приключат дейност, след десетки години. Пък вие си търсете касовите бележки и си въобразявайте че правите нещо.
И последно към онези, които не дават бакшиши, защото правят дарения, чрез организации, нека знаят че до нуждаещите се достигат 20% от тяхното дарение, а с останалите 80%..... И не, не призовавам едното да заменя другото.

# 212
Само не разбрах защо даването на бакшиш се сравнява с даренията на пари, труд или капачки, според каузата и целта?!

# 213
Да бе, ако толкова им е вървял бизнеса, на дали купуването на още един касов апарат е точно причината да се откажат.
И да, по закон трябва да се издават касови бележки, нито е нещо сложно, нито времеемко. И да, клиентите трябва да ги получават и да си ги търсят. Това е документ за продажба на стока или услуга. На който не му изнася да ходи да търгува с бабите по селата.

# 214
  • София
Логиката  да се затваря цялата им държава в неделя е да се стимулират селските райони БЕЗ касови бележки.
Това не е вярно. За австрийците, а и за германците неделята е ден, в който се ходи на църква и е посветен на семейството. Това е от вековна традиция.
Даже в лозята, където предлагат на място да опиташ от новата реколта имат касови апарати и ПОС.

# 215
Само не разбрах защо даването на бакшиш се сравнява с даренията на пари, труд или капачки, според каузата и целта?!
И аз това попитах, но се оказва, че в България да оставиш бакшиш е все едно си дарил за УНИЦЕФ една месечна заплата.

# 216
И аз това попитах, но се оказва, че в България да оставиш бакшиш е все едно си дарил за УНИЦЕФ една месечна заплата.
Няма нужда от сарказъм. Не е престъпление да не даваш бакшиш. А в случая сравнението беше отново тенденциозно направено. Имало повече смисъл да дадеш бакшиш, отколкото да направиш дарение.

# 217
  • Пловдив
Защото се чуха обвинения, че недаващите бакшиш са стиснати. За алчността и смъртните грехове дори се спомена. Wink
Но разбира се, даването за Уницеф няма никаква връзка с обвиненията в стиснатост, затова не разбирате.

# 218
Признавам си , не съм чела всичките мнения, но последното изречение на Славяна ме разби.
Бакшишът трябва да се заслужи , според мен. Славяна мисли , че е задължителен. Ако е сервитьор , може да отиде да работи там , където бакшиша е задължителен.
П.С. Давам бакшиш , но ходя на места от които съм доволна от обслужването
Аааа, Слявяна си изтри коментара да ходим в заведения на самообслужване , ако не ни се дава бакшиш Simple Smile

# 219
  • София
Славяна, забавлявам се. И не личи разликата в поколенията, а в опита (особено с живота "навън" - обобщенията за Българина винаги много ме радват). И в опита с "форумния живот", когато новите потребители не разграничават хората, мненията и написаното, а си правят свои компилации и яко влизат в джаза.

# 220
Не, не съм се изтрила.

# 221
Човек ще си помисли, че тези сервитьори само на бакшиши живеят. За какво им се плаща месечно възнаграждение в крайна сметка, какво самообслужване?

# 222
Бакшишът не се полага по дифолт. Изпълнявай си добре задълженията, бъди мил и учтив и ще си заслужиш бакшиша. Ама да си ми намусен и троснат и да смяташ, че заслужаваш пари отгоре на сметката само защото си донесъл кафето от бара - хайде много моля.

# 223
Разбрахте ли сега, даренията ви не достигат до нуждаещите се, но бакшишът влиза в джоба на сервитьора на 100%, при това с дължимите данъци и осигуровки.
Много весело, добре се посмях.

# 224
И бакшиш само кеш, с карта не е ок 😃

Общи условия

Активация на акаунт