Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 11 765
  • 288
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Не отиват за чупливост, каквото и да е това. В заведенията, в които легално се начислява сервиз, той се разпределя между персонала и върху него се дължат съответните данъци и осигуровки.
А бележки и фактури точно в България се гледа как да се скатаят. Дядковците нямат нищо общо с амбициите на някои "ресторантьори" хем да са с по-ниски данъци, хем да се осигуряват на минимална, хем да нахалството за бакшиши поне колкото сметката,хем накрая обслужването да е на плачевно ниво.
Сравнявам наши дядковци с техни. А не ресторантьори с дядковци. Нека да четем с разбиране, а не като ни отърва. Логиката  да се затваря цялата им държава в неделя е да се стимулират селските райони БЕЗ касови бележки. Имам познати, които произвеждат мляко. Имат касов апарат, на който отчитат продажбите към млекопреработвателите, НО за да продават на фермерски пазар трябва друг касов апарат, с този не можело. И в резултат решиха да приключат дейност, след десетки години. Пък вие си търсете касовите бележки и си въобразявайте че правите нещо.
И последно към онези, които не дават бакшиши, защото правят дарения, чрез организации, нека знаят че до нуждаещите се достигат 20% от тяхното дарение, а с останалите 80%..... И не, не призовавам едното да заменя другото.

Естествено, че ще си търся касови бележки! Данъците са само за избрани ли? Не знаех...., ако беше такава законодателната логика - сигурно нямаше да търся. Но после моите осигуровки и данъци ще вдигнат, с аргумент че събираемостта не е добра, нали. Съветвам те и да си изискваш касови бележки. 

Това за даренията, че само 20% стигали, може ли инфо, как и откъде? Или по звездите ти го говорят?

# 226
Я каква тема имало, струва ми се, че не е първа,  нито втора подобна.
Много са ми забавни радетелите, които призовават постоянно за даване на голям бакшиш на всеки срещнат. А даващите поне 25-30% си живеят в собствен свят и според тях всички трябва да дават толкова.

Обясненията са много, така трябва, аз знам какво е, да не ме мислят за бедна или стисната, така било в САЩ, служителите взимали много малко и трябва да се подпомагат  и т.н. и т.н.

Същите осмиват и се подиграват  всички които дават по-малко от тях, а не даващите направо се заклеймяват,  като пропаднали и прости, незаслужаващи да стъпват на кръчма.

Положението с този тип хора е смешно, но както се каза назад, никой не ги спира  да дават и 120% ако искат за да им се кланя сервитьора и да цъка с езика какъв баровец е.
Обаче в обратния ред не е така, те постоянно дават акъл на тези които дават по-малко от тях или не дават нищо.
Повечето са точно избиващи комплекси или ги е срам какво щял да каже/помисли и как щял да ги погледне някой си келнер, сервитьорка или хостеса, сигурно няма да може да спи след това.

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 18:56 от Alexslav

# 227
Я какъв тежък психоанализ, който явно включва и хората, като мен, които дават бакшиш за добро обслужване и вкусна храна, но не дават и 5 пари за това, какво би си помислил келнерът. Ако ме обслужат зле няма да оставя и стотинка, отново мнението на келнер и обслужващ персонал за мен е лишено от смисъл и ми е абсолютно все едно.
Не живея за хората и мнението им.
Вижте, да се генерализира е глупаво, хората са различни и всеки има презумпцията по отношение даване/недаване, включително и в тази тема.

# 228
Оставям бакшиш ,ако съм доволна от обслужването ,  много редки са случаите , в които не оставям.

# 229
Снощи вечеряхме в квартално заведение. Поръчахме няколко порции - донесоха ястията на няколко пъти, с такъв интервал, че предишното вече беше изстинало. За последното чакахме близо час. Всички бяха аламинути. Беше вкусно, но бакшиш не оставихме, ако не броим стотинките, с които закръглихме до левче. Не може да ядеш първо гарнитура, после основно или студена гарнитура с топло основно и няма значение дали вината е на кухнята или сервитора, който между другото два пъти ни носи ястия, които не сме поръчвали.

# 230
Оставям бакшиш, когато обслужването е било на ниво.

Но, абсолютно не смятам, че са задължителни и ми е направо смешно да се обяснява как сервитьорите се издържали от бакшиши, разбираш ли. Все пак живеем в България, не в Америка, сервитьорската заплата въобще не е жълти стотинки, да не кажа, че е по-голямо от далеч по-квалифициран труд, че да жалим някой, че живее на огризки, едва ли не.

# 231
Спрях да оставям бакшиш, когато една приятелка сервитьорка в ресторант ми сподели колко изкарва и се оказа, че е два пъти повече от моята заплата. На минималната ги осигуряват доколкото знам, но повечето сервитьори вземат и процент от оборота, който минава през тях. Според моята приятелка е 15% този процент и ако това е вярно мисля, че и без моят бакшиш ще минат. Според мен ресторантите "оправиха" заплатите на персонала с високите си цени, които така или иначе пак ние плащаме.

# 232
  • Melmak
Това, че приятелката ти изкарва повече от теб, какво ти пречи?

# 233
Не ми пречи Simple Smile  Преди това не знаех, че заплатите се формират като процент от оборота и някаква фиксирана сума, и мислех, че бакшишът е особено важен за оцеляването на бранша. Сега знам, че дори само да съм клиент съответният служител ще получи адекватно възнаграждение за това, че ме е обслужил и не се напъвам да давам големи бакшиши.

# 234
Приятелката ти тия проценти за нищо ги няма. Вероятно е 1,5% или 0,15%, защото при 15% и трима сервитьори на смяна, половината приход отива само за заплати, което ще се случи точно никога.

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 10:00 от Дидичка

# 235
Не във всяко заведение дават процент от оборота. Що за глупост 😅

# 236
Аз не оставям бакшиш , за да помогна на оцеляването на някой. Давам , защото искам да благодаря за отношението към мен.Знам , че добрия служител сервитьор прави всичко възможно клиента да се почувства обгрижен и специален и затова ще бъде възнаграден. В това няма лошо.  Всеки сам преценЯ Simple Smile.

# 237
Според мен заведенията в България прекалиха с цените. От ковида до ден днешен ценитв летят до небесата. Нафценката преди ковида беше не чак толкова голяма, на база доставноте цени на напитките, и храните. По време на ковида махнаха им ддс на кафенетата и ресторантоте, а цемите литнаха до небесата без значение в скъпо, еврино, или не чак толкова добро заведение посещавате. Чри положение, че ддс едно заврдение не плаща, и при доставна цена на 1 нола 1.20 не може цената в заведение да надхвърля 4 лв, а на едно кафе 3.00 или 4.00 лв. Да има и по евтино 2.50 лв. номпак е скъпо на фона на заплатите които взимаме. Преди не се усещаше, но сега се усеща твърде много едно ходене на кафе или ресторант. За мен ценоте по заведенията трябеа да бъдат регулирани в зависимост от звездите, ако има такива, ако няма от категорията. В момвнта заведенията никой не ги следи налагат се цени луди а хората си плащат и въпроси не задават. На Българина не му е само заведението има и други разходи и като прибавим тези става лудост. За мен сонствениците на заведения трябва да си оправят заплатите на персонала, а бакшиша да е орегулиран в касовия бон и да няма сърдити. Аз полупавам заплата нямам бакшиши нямам бонуси а имам одръжки. Не е честно на повечето от нас да одържат пари, а на сервитиорите чисти дободи без данъци незявисимо в какъв размер са. Да ок 10% но да бъде фиксиран с закон, и то в касовия бон, така е честно към всеки профул на служителя. Това е ненормално да отидеш на зяведение и да мислиш какво да оставяш. Единия вика 2 лв другия 5 лв. Това води до свикване на персонала, и утре като дойде човек и остави да кажем 1 ими 1.50 за една кола и 1 кафе почва сръдня, гледаме се накриво и др., което не е честно. Един приятел вика трябва да оставим защото не получвали пари. Е ок тогава зящо работят,, аз съм клиент не ражотодател. Да му мисли работодателя, а като на някои не му изнася да сменя заведението. Именно за това държавата да орегулира първо цените защото не е ковид вече спрямо инфлацията, и да се регламентира не повеече от 20% печалба на заведението
В момента печалботе са им над 100% в което съм абсолютно сигурен., и тогсеа да се фиксира бакшиш които да бъде включен в цената. Повечето хора казват знаеш ли какви пари взимат не им плащат, а аз какви пари взимам някой пита ли ме мене, уменно за това да се регламентира с занон.
Да не говорим, че преди зяплатите им бяха малки, а в днешно време надхърлят останалите. За това ня тези цени най добре е хората да спрат въобще да ходят по заведения, а да се събират на добашни сбирки, или лятото в парковете. Това тяхното на нищо не прилича. Виждат, че хората ходят по заведвния, и собствениците гледат да им извият ръцете. Не случайно избирят яки мацки да има балъци които да поръчват, и да им плащат яки бакшиши. Говорим за европа, ама там заплятите какви са не са като в България. Направихме цените европейски, а заплатите български, а на всично отгоре и бакшиши да им даваме. Ако са им малко парите  да работят друго.

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 21:28 от Zdravko Hristov 764589

# 238
Ако сложат задължителни 10% хората пак няма да са доволни . Цените е ясно , че няма кой да ги накара да го свалят.

# 239
  • София
Цените ще се свалят, като спре да се посещава дадено заведение. А може и да затвори. Просто да спре държавата да ги спонсорира и да остави пазарът да се саморегулира.

Общи условия

Активация на акаунт