Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 11 783
  • 288
  •   1
Отговори
# 195
И с карата съм оставяла бакшиш и в България, пише се колко е бакшиша на самата сметка и после ги изваждат. В Хепи примерно може. И не само. Който иска - има начин.

# 196
  • "Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите" О. Уайлд
Като плащаме с карта, бакшишът го оставяме кеш после.

# 197
Нали принципа беше, че бакшиш се оставя за да се допълни заплатата. Ами сервитьорка новопостъпила в Хепи взема между 1300 и 1500. Близо 2 пъти на МРЗ. Какво допълвате в този случай?
Или стигаме, че бакшиш се оставя ако си доволен от обслужването.

# 198
Виртуалният бакшиш невинаги стига по предназначение.

# 199
Значи не стига, че хората оставят бакшиш, ами и как го оставят. Не сте ли малко нахални? 😃

# 200
  • София
Очарователен е съветът да оставяме кеш, когато плащаме с карта.
Аз И бакшишите ги плащам с карта. Ако не може, не храня сивата икономика, а пари в кеш не държа в мен.
Единствено тегля определена сума,когато ходя на фермерски пазар,защото там са единици търговците с терминал. В останалото време със седмици не се случва да ми дотрябват хартийки.

# 201
Нали принципа беше, че бакшиш се оставя за да се допълни заплатата. Ами сервитьорка новопостъпила в Хепи взема между 1300 и 1500. Близо 2 пъти на МРЗ. Какво допълвате в този случай?
Или стигаме, че бакшиш се оставя ако си доволен от обслужването.

МРЗ е почти 1000 лв вече, без 30-40 лв, не помня точно. Иначе аз съм твърд застъпник на виждането, че бакшиш се оставя само ако си доволен.

# 202
Аз И бакшишите ги плащам с карта. Ако не може, не храня сивата икономика, а пари в кеш не държа в мен.
Единствено тегля определена сума,когато ходя на фермерски пазар,защото там са единици търговците с терминал. В останалото време със седмици не се случва да ми дотрябват хартийки.
Ей т'ва вече е приказка!

# 203
В Хепи сервитьорите са на добри условия -> стараят се повече -> получават повече бакшиши. Пак опираме дотам, че на първо място трудът трябва да е адекватно заплатен от работодателя.

# 204
  • София
Ей т'ва вече е приказка!

Абсолютно! но тук бакшишите са по-малкия проблем, може би. Като пазаруваме при всички близки и познати плод-зеленчучета, дето все на нас дават най-хубавия домат не трябва да пропускаме да си искаме касовата бележка.
Щото малко става така - на теб чинно си ти удържат данъка, а на търговеца, дето все се жалва - не....
Иначе, евала за бакшишите!

# 205
  • София
На био и фермерските пазари дават касови бележки.

# 206
Всъщност беше иронично. Нелепо е да се бори сива икономика с бакшиш платен по карта, който отива за чупливост ,например. И манията на българина по касови бележки и фактури я няма в цял свят, но вие си знаете. В Австрия например, дядковците излизат почивните дни и продават без всякакви условности, познайте защо. А тук сами се изяждаме едни други. Имаше една приказка- След разпада на ЕС, само на България и Румъния няма да е позволено да го напуснат.

# 207
  • София
Не отиват за чупливост, каквото и да е това. В заведенията, в които легално се начислява сервиз, той се разпределя между персонала и върху него се дължат съответните данъци и осигуровки.
А бележки и фактури точно в България се гледа как да се скатаят. Дядковците нямат нищо общо с амбициите на някои "ресторантьори" хем да са с по-ниски данъци, хем да се осигуряват на минимална, хем да нахалството за бакшиши поне колкото сметката,хем накрая обслужването да е на плачевно ниво.

# 208
Славяна, трябва да те вземат за лице на антирекламна кампания за обслужването  на клиенти в България.

# 209
  • София
Сигурно някъде тези бакшиши отиват за потрошена посуда, но това не е проблем на клиента, а на персонала, който позволява това да се случва.
Fire666, +100

Общи условия

Активация на акаунт