Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №27

• 38 032
  • 747
  •   1
Отговори
# 435
Дорис, обсъждала съм в други теми. Честно- не помня колко беше, когато го изследвах, но моя приятелка, която цял живот е била с анемия (дори роди преждевременно двете си деца заради анемия), та нейния феритин беше 15. И тя никога не е имала косопад, а моят беше няколко пъти го- висок от нейния. ЩЖ е в леко хипо. Да не задълбаваме в моя случай.

# 436
Чували ли сте или приемали Сулфорафан? Аз онзи ден за първи път разбрах, че има такава добавка
По едно време бях решила да го взема за мм, заради уголемена простата, вместо да му варя броколи. Но после дъщерята нещо чете, и се отказахме. Нещо за много пестициди, но дали в броколите или в хапчетата, не помня.

# 437
Дорис, обсъждала съм в други теми. Честно- не помня колко беше, когато го изследвах, но моя приятелка, която цял живот е била с анемия (дори роди преждевременно двете си деца заради анемия), та нейния феритин беше 15. И тя никога не е имала косопад, а моят беше няколко пъти го- висок от нейния. ЩЖ е в леко хипо. Да не задълбаваме в моя случай.

Е, да де разковничето е "цял живот". При теб има СЕГА причина за свиване на малките кръвносни съдове. Няма как да сравниш и приравниш феритина на човек вероятно със средиземноморска анемия  и някой, който трябва да се запита защо сега му е нисък феритина, а преди не е бил. Който му яде желязото, вероятно е причината и за падането на косата.

# 438
За простата много помага тахан от тиквени семки.

# 439
За косопада.... Започна на 40 години. Колко и какво съм изчела само аз си знам. Какви ли не изследвания, лекари, добавки, маски, серуми, каквото се сетите. Май само пишкано и газ не съм си мазала на главата. На кратко- няма оправия.
Моят на 30. Вече съм се оплаквала тук. На стресова основа ми е. Няма оправия. Ще съм от бабите с редичка косичка...

# 440
Аз нямам косопад, Слава Богу!
Но косата ми тотално се промени и няма нищо общо с преди. По принцип е чуплива, но за да са оформени къдриците винаги е имало нужда от повече хидратация и омазняване - балсами без отмиване. Сега косата ми е толкова суха, че виждам голяма трудност да я вкарам в някакъв вид. Каквито и маски да ползвам....

# 441
Аз не помня на кой какво му имаше, но за много сухата коса помага хипофункцията.
И докато не се оправят хормоните, каквото и да си сложиш на главата, няма да стане.
Когато бях в хипер, косата ми беше мазна, спльокана, и залепнала за главата. Е какво ли не я правих, какво ли не слагах, и нищо. Щом си започнах лекарствата и мина време, се оправи.

# 442
Чували ли сте или приемали Сулфорафан? Аз онзи ден за първи път разбрах, че има такава добавка
По едно време бях решила да го взема за мм, заради уголемена простата, вместо да му варя броколи. Но после дъщерята нещо чете, и се отказахме. Нещо за много пестициди, но дали в броколите или в хапчетата, не помня.

Не искам да те стресирам, но преди да се чудите какво да пие за простатата, моля, първо да иде да си пусне PSA туморен маркер и на профилактичен преглед при уролог. / ако не се сте го направили вече /

# 443
  • Стара Загора
И моята коса се превърна в предизвикателство след 40, но според мен заради белите коси. Белите косми имат друга структура и не позволяват на косата да се оформя на букли, както го е правила преди. Аз съм от хората, които никога не са полагали кой знае какво грижи за косата си, защото естествено си е била чудесна. Дори сешоар нямах до скоро. Сега сутрин ставам като блатна вещица рошава и ни вакси, ни гелове решават проблема.
За сметка на това пък, спрях да я боядисвам и ми се оформиха едни интересни бели кичури отпред, които дори изглеждат умишлени. Сега само трябва да си изградя навик да я стилизирам, но нещо не ме влече това. Пък и с тая перименопауза, кого ли ще впечатлявам с коса 😁

# 444
  • София
Моята коса е супер. Дълга и гъста. Все още я боядисвам руса. Гълта си своето като грижа и финанси, но не се оплаквам.

# 445
Аз нямам бели коси все още. При мен не е заради това промяната в косата.
Имам няколко бели косъма покрай челото.
Дори още не се боядисвам почти никак. Веднъж годишно.

# 446
Не искам да те стресирам, но преди да се чудите какво да пие за простатата, моля, първо да иде да си пусне PSA туморен маркер и на профилактичен преглед при уролог. / ако не се сте го направили вече /
Всичко сме направили. 👍

# 447
Докторът ми ми изписа кръвоспиращо. Май подейства. Отивам си вкъщи, лягам и утре ще го мисля.

Може ли да споделиш какво кръвоспиращо ти е изписал доктора? Simple Smile

# 448
Включвам се и аз тука, че досега само чета. Здравейте. Чета, чета.. и само кимам с глава, защото от почти година вече се разпознавам в повечето от нещата,  за които си хортувате тука.
На 40 съм и сега за първи път реших да си пусна хормонални изследвания, ще излязат тези дни и ще ги обсъдим с лекаря ми.
Исках и да ви споделя, че една книга чета по въпроса и много неща са синтезирани и обяснени наистина добре и се дават конкретни стратегии за всеки проблем. Не знам дали я има на български,  но я има на английски и немски. Казва се Woman on fire от Sheila de Liz, препоръчвам я.

# 449
  • София
Дицинон. Пих само едно вчера.

Общи условия

Активация на акаунт